Zie in gerelateerde artikelen of in de search op hyperthermie in de titel van artikelen op onze website d.d. 22 februari 2024. 

Hyperthermie - lokale of totale lichaamsverwarming - verhitting van het lichaam en of de tumoren als aanvulling bij chemo en / of bestraling - is een aanpak van kanker die steeds meer in de belangstelling komt te staan.

hyperthermie in AMC 1
Foto: Hyperthermie unit in AMC - Amsterdam

Artikelen en informatie over hyperthermie welke ook door reguliere oncologie en wetenschap als welkome en vooral effectieve aanvullende behandeling bij bv. chemo en bestralingen is geaccepteerd.

Onder algemeen staan een aantal artikelen over de verschillende vormen van hyperthermie want daarin zitten grote verschillen. Hoe werken deze? Bij welke vormen van kanker kunnen de verschillende vormen van hyperthermie worden ingezet en wat zijn de risico's enz. Een total body hyperthermie is bv. een hele andere manier van hyperthermie dan electro hyperthermie, een vorm van lokale hyerthermie. En een inwendige hyperthermievorm zoals een hypec, spoelen met verwarmde chemo na een operatie in de buik van bv. eierstokkanker, is ook weer heel anders. Dus het woord hyperthermie staat voor verschillende vormen van hyperthermie.  

juni 2005: Als u klikt op de volgende link kunt u een studierapport (PDF) inzien dat door Nederlandse wetenschappers is opgesteld en in mei 2015 is gepubliceerd en dat een overzicht geeft van alle hyperthermie studies van de laatste 20 jaar: Hyperthermie studies overzicht - Cihoric_et_al_IJH_31_609_614_2015

23 mei 2020: recent is een reviewstudie over hyperthermie bij kanker met solide tumoren gepubliceerd die interessante informatie geeft met veel verwijzingen naar studies.: 

https://stephensoncancercenter.org/Types-of-Cancer/Pancreatic/NCI-PDQ-Pancreatic/docId/CDR0000742114

22 februari 2024: zie ook dit artikel van ELMEDIX de hyperthermie afdeling van de universiteit van Antwerpen: https://kanker-actueel.nl/hyperthermie-in-combinatie-met-doelgerichte-en-immuuntherapeutische-behandelingen-is-veel-belovende-combinatiebehandeling-voor-kankerpatienten-aldus-artsen-van-elmedix-van-de-universiteit-van-antwerpen.html

Verder hebben we een indeling gemaakt op de vorm van kanker waar hyperthermie bij wordt toegepast en waarnaar ook al studies zijn gedaan met resultaten over de effectiviteit.


Plaats een reactie ...

27 Reacties op "Hyperthermie, zowel lokaal als totaal blijkt uitstekende en effectieve aanvullende behandeling bij vele vormen van kanker. Hier een aantal artikelen als overzicht."

 • Tina Jansen :
  Schandalig om zo'n bericht te plaatsen en iemand te betichten van leugens ! wat bent u voor mens om uit een gmail adres te concluderen dat iets niet echt is, alsof iemand zoiets verzint. Geen woorden voor
 • Hilde :
  Mijn persoonlijke getuigenis die gepubliceerd werd in een medisch vakblad "MediQuality".
  De naam van vriendin in mijn getuigenis is niet haar echte naam.
  Een Heilpraktiker brengt niet altijd heil.
  Vorige week vernam ik met grote verbijstering tijdens het journaal dat er een klacht was ingediend tegen een Duits “Heilpraktiker” wegens het overlijden van drie van zijn kankerpatiënten kort na zijn behandeling met glucoseblokkers. Mijn adem stokte, mijn hart bonsde in mijn keel, het zweet brak me uit. Dit klonk me veel te bekend in de oren. Natuurgenezer, Duitsland, kanker… zou het..? Is het..? Neen, de natuurgenezer waartegen de aanklacht werd ingediend, is mij onbekend.
  Maar jammer genoeg is de Heilpraktiker W.R. die in G. (Duitsland) kankerpatiënten behandelt dmv alternatieve therapieën (*) geen vreemde voor mij. Een vriendin van me was in behandeling bij hem en ze aanbad hem alsof hij God in hoogsteigen persoon was. Hij zou haar namelijk genezen van haar gemetastaseerd borstcarcinoom. Na zijn behandeling zou ze volledig kankervrij zijn en dit zonder amputatie, noch chemo. Mariska (**) had de reguliere geneeskunde volledig de rug toegekeerd en was er vast van overtuigd dat deze zachte en volledig natuurlijke behandeling bij W.R. haar kon redden.
  “Op naar Duitsland
  Een vriendelijke man
  Ik voel me gehoord
  En verneem wat kan.

  Bloedafname
  Voor juiste inschatting
  Genezing is mogelijk
  Wat een opluchting !” (**)

  Zijn “natuurlijke” behandelingen in combinatie met hyperthermie (waarvoor hij samenwerkte met een bevriend arts Dr. K.), zouden veel efficiënter zijn dan giftige chemotherapie alsook volstrekt onschadelijk. Mariska geloofde elk woord dat hij zei en dacht nog enkel aan één ding: “Deze man gaat mij genezen”.

  “De ontmoetingen geven me hoop
  Er kan veel
  Ook het behoud van mijn borst
  Is reëel”

  In het begin van haar behandeling moest ze wekelijks naar Duitsland gaan. Dit vermoeide haar enorm. Zelfs voor een gezond iemand is een rit naar Duitsland heen en terug heel vermoeiend. Mariska kreeg bij haar Heilpraktiker een intensieve behandeling o.a. diverse infusen, injecties (zelfs in haar tumor) en hyperthermie. Vooral deze laatste behandeling was ontzettend zwaar voor haar maar Mariska bleef opgewekt en enthousiast want deze behandeling doodde haar kankercellen en dit op een totaal onschadelijke wijze. Tandenbijten en doorzetten dus want dit was de weg naar haar genezing! Geen seconde stelde ze zich vragen bij haar behandeling, want de therapie van W.R. was heilig. Mij klonk het echter niet helemaal gezond in de oren. Door middel van hoogfrequente radiogolven werden haar borsten tot diep binnenin verhit tot een temperatuur van 42 à 44°C . Dit gedurende een 50 à 60-tal minuten.
  Hoewel Mariska veel nood had om te praten over haar over haar behandeling, haar hoop op genezing, bleef ze heel vaag over deze hyperthermische behandeling.
  Later begreep ik waarom… ze moet ontzettend hebben geleden.

  Daar ze zwakker werd en deze behandeling zo zwaar was, zocht en vond ze in België een arts die hyperthermie toepaste volgens hetzelfde protocol als in Duitsland. Naar Duitsland ging ze minder frequent omdat het te veel vergde van haar lichaam.

  “ Voel me terug moe worden
  Heeft het wel zin
  De borsten worden zwart
  En doen pijn binnenin

  Als de dokter eens tijd heeft
  Dring ik er op aan dat hij kijkt
  Zijn gezicht vertrekt
  De huid is verbrand

  Wondjes ontstaan
  Behandelen met een ontsmettingsmiddel
  Raadt hij me aan”

  Dat ze meer en meer pijn kreeg in haar borst zou een goed teken zijn, dat hoorde bij het genezingsproces. Volgens W.R. betekende dit dat het kankerweefsel zich aan het omzetten was in een soort “calcificaties”, vandaar ook dat de harde, pijnlijke schijf in haar rechterborst steeds groter en pijnlijker werd. Mariska trotseerde de pijn zonder klagen en was er ook van overtuigd dat deze haar een stapje verder bracht naar totale genezing.

  “En ik hou vol
  Laat de pijn maar komen,
  Zo word ik opnieuw gezond
  En dat wil ik zijn”
  Met lede ogen heb ik moeten toekijken hoe het steeds slechter ging met mijn lieve vriendin die haar hoop en vechtlust nooit verloor. De pijn in haar borst werd quasi onhoudbaar, soms stokte haar adem van de hevige pijn en ook verzwakte ze meer en meer. Toch bleef zij hoopvol en positief. Zelfs toen ze op de palliatieve verpleegeenheid lag, bleef ze de eerste dagen hopen en denken dat ze het gevecht alsnog kon winnen. Ze moest enkel wat sterker worden zodat ze verder kon vechten tegen dat monster in haar. Nog steeds was haar vertrouwen in de “natuurlijke” behandeling groot, evenals haar geloof in positief denken. Verschillende malen zei ze me: “als ik het woord kanker niet uitspreek en zeg dat ik een ex-kankerpatiënte ben, dan heb ik ook geen kanker meer. Ik heb hier nooit op gereageerd, maar vroeg me af of dit fabeltje haar ook in de oren was gefluisterd door haar Heilpraktiker.

  Wat er gebeurd zou zijn indien ze voor reguliere geneeskunde had gekozen weet niemand. Wat ze nu heeft moeten doorstaan vind ik totaal onaanvaardbaar. Zelfs toen ze snel achteruit ging en erg verzwakte, gaf haar Heilpraktiker er altijd een positieve draai aan. Ik hoorde van een naast familielid van Mariska dat haar borsten zwartgeblakerd waren, er zelfs gaten in gebrand waren en er “verbrand vel” loskwam tijdens het douchen. Hoe pijnlijk moet dit zijn geweest? Ze bleef haar natuurgenezer hoog in het vaandel dragen en dacht dat ze door deze zure appel moest bijten om te genezen.

  Ik respecteer de keuze van Mariska om uit het reguliere circuit te stappen en de weg te gaan van “natuurlijke behandelingen”. Maar haar Heilpraktiker, alsook de Belgische arts hebben haar zonder blikken of blozen onnodig immense pijnen laten lijden, zelfs toen ze al heel zwak was. Ze werd misleid door valse beloften.

  Een Heilpraktiker brengt niet altijd heil…  Anderhalf jaar qeleden verloor Mariska haar zware en pijnlijke strijd.

  __________________________________________________________________________
  (*) Bepaalde behandelingen en natuurprodukten waarmee W.R. vaakt werkt , alsook het prijskaartje hiervan. Deze informative werd door een patiënt verstrekt via internet:

  Vitamine C infusen (15 X vitamine C+: 1875 €)
  Vitamine B17 ( tussen 150-225 € per maand)
  Hyperthermie (ongeveer 150 € per sessie van 60 minuten)
  Rapane : (100 € per maand)
  Gluthation infuzen (15x : 750 €)
  Resveratrol capsules ( per week : 160 €)
  DCA+ alpha-liponzuur (200 € per maand)
  Papimi (locale magnetische velden 900 €)
  Artisunate infusen ( 15 infusen : 1575 €)

  (**) Om privacy redenen heb ik een fictieve naam gebruikt.

  (***) citaten uit haar onuitgegeven dichtbundel “Uit liefde voor mij”
  • Jan Sijbers :
   Hallo Hilde,

   Als je het ok vindt, zou je kunnen zeggen welke dokter in België het was die ook hypothermie aanbood mbt het verhaal van Mariska?

   mvg, Jan
   • Hilde :
    Jan, ik denk dat je wel begrijpt dat ik dit niet kan publiceren, noch doorgeven. Ik wil geen proces van smaad of beschuldigingen aan het adres van een arts aan mijn been hebben. Ik mag niemand "beschuldigen"...
    Mijn excuses.
    >>>>>>>Hilde
 • Ida :
  Waarom wordt de hyperthermie altijd gecombineerd met chemo?
  Om te weten of hyperthermie werkt zou dat toch onderzocht moeten worden.
  • kees :
   Ida,

   hyperthermie potentieert antikankerbehandelingen en vermindert de bijwerkingen. Is al enkele malen bewezen in studies, zie gerelateerde artikelen of bij algemene info staan een paar interessante artikelen over werkingsmechanisme van hyperthermie: http://kanker-actueel.nl/NL/hyperthermie-algemeen-een-vergelijking-en-beschrijving-van-verschillende-hyperthermie-systemen-zoals-die-in-nederland-en-ons-omringende-landen-worden-gebruikt.html

   Simpel uitgelegd: als kankercellen worden verwarmd hebben ze alle energie, alle verdedigingsmechanismes nodig om die verwarming te overleven en kunnen niet geljktijdig ook nog zich verstoppen voor chemo of andere antikanker medicijnen. Bij voorkeur dus hyperthermie naast chemo binnen 24 uur van behandeling als deze intraveneus wordt toegediend. Bij timereleased chemo of andere antikanker medicijnen maakt tijdstip van hyperthermie niet zoveel uit.

   Hyperthermie zonder chemo of na bestraling of naast andere antikankermedicijnen lijkt zinloos en is in ieder geval, zover ik weet, nog niet bewezen effectief te zijn. Maar lees ook het onderscheid tussen hyperthermie in Nederland en electro hyperthermie dat veel in o.a. Duitsland wordt toegepast in gerelateerde artikelen onder algemeen. Total body hyperthermie - koortstherapie is weer een andere vorm van hyperthermie evenals Hypec behandeling. Zoek via sleutelwoorden in onze zoekfunctie rechtsboven war dat soort hyperthermie inhoudt.

   Kees Braam
   webmaster www.kanker-actueel.nl
   • Ida :
    Beste Kees,

    Je schreef :
    'Simpel uitgelegd: als kankercellen worden verwarmd hebben ze alle energie, alle verdedigingsmechanismes nodig om die verwarming te overleven '

    -
    Kankercellen hebben alle energie nodig om te OVERLEVEN ?
    • kees :
     OVERLEVEN schrijf je met een vraagteken. Kankercellen zijn cellen die ongeremd delen. Hun PD functie - programmed death, ook wel apoptosis genoemd, is verstoord, daardoor delen ze ongeremd. Bovendien hebben volgens artsen en onderzoekers bepaalde kankercellen de mogelijkheid zich te verbergen/onttrekken aan antikanker medicijnen. Als ze verwarmd worden hebben ze daarvoor niet die mogelijkheid, althans zo beschrijven onderzoekers dat.

     Maar nogmaals zie in gerelateerde artikelen waar processen bij hyperthermie worden beschreven en besproken.

     Kees braam
     webmaster
     • Carola :
      Mijn vader heeft alvleesklierkanker en kan chemotherapie gaan starten, via infuus. Wij lazen van het hyperthermiecentrum in Amsterdam, en dit klinkt best positief. Het ziekenhuis daar en tegen geeft aan dat het de bijwerkingen van de chemo kan versterken, en dat is iets waar we erg van zijn geschrokken. Ook gaven ze aan dat het niet met elke chemokuur kan, wie heeft er ervaringen met hypothermie? En wie heeft er ervaring met het hypothermie centrum in Amsterdam?
      • Eric Hoogveld :
       Hi Carola,

       De akademische artsen staan meestal erg onwillig tegenover dat "andere" wat zij niet aanbieden of anders doen. (Wat de boer niet kent effect) Maar, waarschijnlijk heeft hij wel ergens de bel horen luiden maar is de klepel kwijt. In ieder geval, bij sommige chemo's is het beter een dag van tevoren een hyperthermie behandeling te doen, bij andere tijdens en weer bij andere erna. Ik weet, het maakt het thema nog moeilijker maar zo is het wel. Aangezien Amsterdam al wat jaren ervaring heeft ga ik ervan uit dat ze weten wat ze doen. Succes en beterschap. Eric
       • Jlf :
        Mijn moeder is in mei 2014 voor de eerste keer naar dr Helmer in Krefeld gegaan, na 7 jaar behandeld te zijn geweest in ziekenhuis Rotterdam... Helaas was ze daar toen uitbehandeld, maar dr Helmer zag zeker nog mogelijkheden tot behandeling; chemo met Hypertermie.
        Haar behandelplan hebben we voorgelegd aan de Nederlandse arts en hij wilde zich hier verre van houden en geen verantwoordelijkheid voor nemen... Toch ging mijn moeder voor deze behandeling.
        Na iedere behandeling ging het veel slechter met mijn moeder, maar dr Helmer zag mogelijkheden en bleef behandeling aanbieden. Mijn moeder greep alles aan.
        De arts wilde niet met ons als kinderen praten en onze (kritische) vragen per email kregen we niet beantwoord, alleen met mijn moeder sprak de arts. Maar in hoeverre kan iemand die terminaal ziek is nog logisch nadenken?
        Behandeling na behandeling en nog weer wat proberen. Mijn moeder is de laatste maanden van haar leven veel in duitsland geweest en heeft niet meer kunnen gnieten van de dingen thuis, want er was behandeling mogelijk in Krefeld...
        4 september '14 ging ze weer naar Krefeld voor een behandeling, terwijl wij gewaarschuwd hadden dat ze dan niet meer levend thuis zou komen, zo zwak en ziek als dat ze was... Helaas werd dit waarheid, op 23 september '14 overleed ze in Krefeld.

        Voor ons heeft de behandeling in Duitsland een negatieve klank en waren dit de zwaarste maanden uit het hele ziekzijn van mn moeder.
        Dr Helmer heeft mijn moeder geen kwaliteit van leven gegeven, maar valse hoop...
        • kees :
         Beste JLF, Ik weet niet zo goed wat ik aan moet met uw bericht over het overlijden van uw moeder. U ondertekent niet met je eigen naam, noch in uw e-mailadres (gmailadres) is te achterhalen wie u bent. Het is natuurlijk heel heftig wat u schrijft en ik condoleer u met het verlies van uw moeder.
         Maar ik twijfel ook wel of u wel oprecht bent en dit misschien plaatst omdat er gisteren drie doden zijn gevallen in een prive-kliniek in Bracht Duitsland. Mijn ervaring met Krefeld - een regulier ziekenhuis en geen prive kliniek - is toch dat ze daar zorgvuldig met patiënten omgaan.

         Ik laat uw bericht een paar dagen staan en daarin wil ik u de gelegenheid geven om mij persoonlijk iets te sturen dat het overlijden van uw moeder in Krefeld bevestigd. Stuur dit naar redactie@kanker-actueel.nl t.a.v. Kees Braam Ik zal kopie van dit bericht naar uw opgegeven mailadres sturen.

         Mochten mijn twijfels worden weggenomen dan bied ik u bij voorbaat mijn excuses aan en mijn oprechte condoleances.

         Kees Braam
         webmaster www.kanker-actueel.nl
         • Kees :
          JFL heeft mij overtuigd dat haar bericht hierboven van augustus 2016 correct en met de beste bedoelingen is geplaatst. Ik heb mijn excuses aangeboden en haar mijn oprechte condoleances aangeboden.

          Kees
          • Gieka :
           Maar... die Dr S. Helmer werkt toch nog steeds daar in Krefeld...?
      • kees :
       Carola, ik durf te zeggen dat het hyperthermiecentrum Amsterdam een correcte organisatie is. Ze zijn wel wat duurder dan in Duitsland bv. maar ze hebben de juiste apparatuur staan en de begeleiding is zover ik weet van patienten ook correct. En dat jullie behandelend arts zegt dat het de bijwerkingen van chemo versterkt is echt klinklare onzin. Lees de studies er maar op na.

       Sterkte, Kees Braam
       webmaster
       • Hans :
        Ik krijg hyperthermische mytomycine spoelingen tegen blaascarcinoom, in het EMC Rotterdam. De eerste resultaten zijn goed. De verzekering doet echter moeilijk en ziet het nog steeds als een experimentele behandeling. Vorige week kreeg ik notabene een zeer forse rekening van het EMC of ik maar even wilde betalen. Na overleg met mijn uroloog bleek het toch op een misverstand te berusten: het ziekenhuis betaalt de behandeling. Hopelijk gaat de verzekering (Achmea) eindelijk overstag.
 • valerie :
  Een kennis van mij heeft uigezaaide long en lymfekanker. Ook in sommige andere plaatsen van zijn lichaam zit waarschijnlijk kanker, zo voorspellen de artsen. De artsen geven hem nog een half a 2 jaar. Werkt hyperthermie hierbij ook? Of is de situatie hier al te ver heen?
  Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.
  Alvast bedankt.
  • Yvonne Mergler :
   Ik raad je aan je vraag voor te leggen aan dokter Sahinbas in Bochum in Duitsland (niet ver bij de grens vandaan).
   Mijn man doet daar de hyperthermie, zowel totaal als plaatselijk, en vaart er wel bij. Ik beveel deze kliniek van harte aan. Ze gaan je eigen immuunsysteem erg versterken in plaats van jezelf helemaal uit te schakelen!
   Zijn emailadres: post@hyperthermie-bochum.de
   Veel succes!!
   Yvonne
  • Peter :
   Hyperthermie die veelal vergoed wordt als tegelijkertijd de overige behandelingen worden ondergaan: kijk eens bij Helios Klinik in Krefeld-Hüls, dr. Sabine Helmer. Informatie te verkrijgen bij Zorgloket Duitsland.
   www.timo-krefeld.de
 • Kees :
  De hyperthermie die in Nederland in AMC, Daniel den Hoed en Verbeek Instituut wordt gegeven is een andere vorm van hyperthermie en veel beperkter in gebruik daarvan dan die in Duitsland en privekliniek van Amsterdam. Lees de artikelen over de verschillende vormen van hyperthermie daar aub eens op na.
 • Hanneke :
  Mijn man is net begonnen met hyperthermie naast de behandeling met gemcitabine (pancreas kanker met uitzaaiingen) in een privé kliniek. We zijn dus heel benieuwd en hebben veel vertrouwen. Voor zover wij weten, wordt de behandeling niet vergoed. Wordt de hyperthermie ergens gegeven in een gewoon ziekenhuis, al dan niet als proef, waar de behandeling wel vergoed wordt? Het is nl een heel bedrag, 300 € per keer.
  • van schijndel :
   in de helioskliniek in krefeld huls worden de behandelingen wel door de ziekenfonds vergoed
  • Janie Blonk :
   Ik heb me net aangemeld voor een behandeling met chemo en hyperthermie bij de Helios Kliniek in Duitland. Via o.a. de VGZ verzekering zou deze behandeling vergoed worden!!

   Sterkte!!
   Janie Blonk
  • Cor :
   ik weet helaas uit ervaring dat behandelingen in de bekende "kliniek" uit Keulen niets uithalen, er wordt een mooi verhaal verteld en er zijn volop zogenaamde succes verhalen. echter voor zover bekend zijn alle patienten of beter gezegd slachtoffers van deze kwakzalver helaas overleden.. deze uit ambt gezette "arts" is in Duitsland neergestreken omdat hij daar kan werken door een aantal mazen in de wet. het gaat om puur winstbejag en oplichting.Sorry voor diegene die hier nog hoop hadden, probeer van uw laatste centjes iets leuks te doen, of aan uw naasten achter te laten, anders gaat de advocaat van deze oplichter uw nabestaanden nog lastig vallen met fake facturen..ik spreek helaas uit ervaring..mijn vrouw is door zijn toedoen helaas vroegtijdig overleden..en nu begint zijn advocaat mij als nabestaande nog extra geld uit mijn zak te kloppen ,echter ik heb de hele administratie nog en daar hadden ze niet op gerekend..ZEER TRIEST dat er dit soort oplichters zijn..
  • Hanneke :
   Het gaat hier om het centrum Hyperthermie in Amsterdam.

   http://www.hyperthermie.info/

   Wij kunnen nog niets melden over het verloop van de ziekte op de lange termijn. Het is wel zo dat de tumor de laatste twee keer iets geslonken was en dat mijn man zich heel goed voelt. Hij krijgt iedere acht weken een scan.

   Veel succes en sterkte gewenst!
  • antoon :
   Dag Hanneke,

   Ik ben net geopereerd voor galwegkanker en ben heel benieuwd naar de mogelijkheden op dit gebied, zou je me kunnen inlichten waar dit mogelijk is. Alvast enorm bedankt ! Antoon
  • BAUL :
   AMC EN ERASMUSZIEKENHUIS EN EEN ZIEKENHUIS IN TILBURG HEBBEN DLG BEHANDELINGEN

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Hyperthermie in combinatie >> Matters studie onderzoekt >> Electro hyperthermie naast >> Is de Hyperthermie infra rode >> Hyperthermie plus hoge dosis >> Hyperthermie heeft vaak therapeutisch >> Hyperthermie plus voedingsprogramma >> Hyperthermie studies in overzichtelijk >> Hyperthermie aanvullend op >> Algemeen: een vergelijking >>