Bron: o.a. Erasmus Medisch Centrum

IMRT (intensiteitsgemoduleerde radiotherapie)

IMRT betekent 'Intensity Modulated Radiation Therapy' in goed Nederlands intensiteits gemoduleerde radiotherapie. Het is een techniek van bestralen die het mogelijk maakt om bij bestralen - radiotherapie het gezonde weefsel zoveel mogelijk te sparen en het tumorweefsel juist extra te bestralen. Vooral de zenuwen en in de mond de speekselklieren worden zoveel mogelijk gespaard hiermee. Het is weer een iets andere techniek dan robotbestraling waarbij de bestraling alleen gefocused is op tumorweefsel en het volledige tumorweefsel spaart in principe. Bij IMRT wordt per bestralingsbundel gebruik gemaakt van variërende intensiteit van de straling en wordt zo de tumor optimaal bestraald, maar wordt het omliggende gezonde weefsel zo min mogelijk belast. De patiënt heeft hierdoor minder last van bijverschijnselen van de bestraling.

Citaat van website van Erasmus Medisch Centrum: De variërende intensiteit van de bestralingsbundel wordt verkregen doordat de multileafs in de collimator van het toestel tijdens de bestraling bewegen (dynamische mlc).

De tumoren die in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam behandeld worden door middel van IMRT zijn:

  • prostaat tumoren
  • tonsil tumoren (tong en keeltumoren)
  • cervix tumoren (baarmoderhalstumoren)
  • rectum tumoren
  • larynx tumoren (keel- en slokdarmtumoren) 
  • schildkliertumoren

Vooraf aan de IMRT bestraling worden CT-beelden gemaakt van het gebied dat bestraald moet worden. De radioloog geeft dan aan op ide CT-scans wat het doelvolume wordt. Vervolgens wordt daarna met de gegevens van de radioloog erbij een computerplanning gemaakt. Wanneer dit behandelingsplan klaar is en  goedgekeurd door de arts wordt er een 'pre treatment' uitgevoerd door een fysicus. Dat houdt in dat een eerste bestralingsdosis gegeven wordt (zonder patiënt) om te controleren of alles overeenkomt met de planning. Wanneer alles corect verloopt en de fysicus zijn goedkeuring geeft kan de behandeling voor de patiënt van start gaan.

Hier kunt u een engelstalige video zien over IMRT bestraling.


Plaats een reactie ...

Reageer op "IMRT - intensiteitsgemoduleerde radiotherapie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemene artikelen die met >> Aflibercept (Zaltrap) toegevoegd >> Aprepitant - Emend is een >> Avastin - Bevacizumab, een >> BBBD-behandeling (Blood Brain >> Beenmergtransplantaties en >> Bloedarmoede (anemia) en ESA's >> Boekenlijst met daarop titels >> Celebrex - een zogeheten COX-2 >> Chemo en voedingsondersteuning: >>