d.d. 7 november 2001: Shifra is gisteravond om 22.35 uur in alle rust en vrede ingeslapen. Sinds twee weken lag Shifra voornamelijk op bed omdat de leukemie zich in haar hersenen had genesteld en haar botten en wervelkolom ook problemen gaf. Maar hoewel op bed Shifra bleef blij en optimistisch. Ze had vaak nog de grootste lol met haar broers en zusje en hoewel de artsen al begin september hadden voorspeld dat ze snel (binnen twee weken) zou overlijden, liet Shifra daar zelf in ieder geval niets van merken. Ik ben nog op haar verjaardag geweest, die ze vierde op zondag 10 oktober. Daar was Shifra nog het stralende middelpunt en genoot ze met volle teugen van alle aandacht en kado's enz. Persoonlijk stond ik versteld van haar energie en vrolijkheid. Maar Marina en Cor wisten door de bloeduitslagen dat het einde nabij was. En sinds vorige week kreeg Shifra morfine tegen de pijn die ze had van haar botten en wervelkolom en omdat ze weinig meer wilde eten verslechterde haar situatie. Zondagmorgen vroeg speelde ze nog een spelletje gameboy met haar broer op bed, maar 's avonds zakte ze onverwacht weg in een sluimerslaap, wat later een soort van coma bleek te zijn. Cor en Marina hebben vanaf die tijd altijd bij haar aan bed gezeten en ondanks dat Shifra niet meer terugpraatte toch gesprekjes met haar gevoerd. Marina vertelde mij vanmorgen dat ze ervan overtuigd is dat Shifra wel alles hoorde. Ik heb zelf gisteravond nog rond de klok van tien met Cor gebeld en hij vertelde mij toen dat hij hoopte dat ze die nacht zou inslapen zodat ze niet nog langer zou moeten lijden. Hoewel ze er dus wel rustig bij lag was het risico op een longbloeding bv. wel aanwezig had de dokter gezegd. Cor vertelde ook dat ze Shifra hadden gezegd dat het goed was dat ze zou gaan. Een half uur later is ze in alle rust en heel vredig ingeslapen met Cor en Marina en de kinderen erbij.

Marina, Cor, Uriël, Baroech en Avital, ik kan niet onder woorden brengen wat ik allemaal voel en beleef nu, maar weet dat mijn hart en gedachten bij jullie zijn in deze moeilijke momenten. Ik hoop dat het jullie kracht geeft dat er veel, heel veel mensen nu aan jullie denken en meeleven, want daarvan ben ik overtuigd. En Shifra ik hoop dat je nu rust en vrede vindt. Je bent zo'n fantastisch voorbeeld voor mij, maar ook voor vele anderen en ik weet dat je strijd niet zinloos is geweest. Alleen voor ons die achterblijven is het zo ontzettend moeilijk om dat te zien. Dat je ook zoveel gewonnen hebt de afgelopen vier jaar. Maar de manier waarop jij alles hebt gedragen, de manier ook waarop je hebt geleefd maakt je tot een onvergetelijk mens. Zoals je zelf altijd hebt gezegd ga je nu naar de plek waar engelen zingen. En misschien is die plek ook wel je thuis en is je heengaan een reis naar huis in plaats van een vertrek van thuis. Maar dat zullen we als mens pas weten als we voor dezelfde reis staan die jij nu hebt ondernomen. Shifra heel veel liefs en vrede en geluk, waar je ook bent. Ik zal je nooit vergeten.

Kees

Shifra wordt a.s. vrijdag 9 november begraven. Om 12.30 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Nederlands Gereformeerde kerk aan de Broederweg in Kampen. Aansluitend wordt Shifra begraven op de begraafplaats in Grafhorst, een dorpje bij IJsselmuiden. Vanaf de kerk wordt met auto's naar de begraafplaats gereden. Shifra wordt met paard en wagen daar gebracht. Na de begrafenis is er nog gelegenheid om de familie te condoleren en eventueel nog wat na te praten bij Marina en Cor thuis. Vloeddijk 51 in Kampen. Zoals ook de volgende zeven dagen het huis nog wordt opengesteld om langs te komen als rouw en verwerkingsperiode. 

Voor wie Marina en Cor een kaartje willen sturen: familie Stam, Vloeddijk 31, 8261 GC Kampen.