Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie?  

Ons rekeningnummer is: RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven. En we hebben een ANBI status

Zie ook omschrijvingen van plantaardige dieëten onder dieëten

Klik hier voor artikelen over vitamine C bij vormen van knaker 

13 mei 2020: Nature Communications (met dank aan Sanne die me hier op wees)

In Naure werd gisteren een interessante studie dierstudie gepubliceerd over het effect van vasten, of het nabootsen van een vastendieet door een caloriearm, plantaardig dieet uitgevoerd in combinatie met vitamine C bij tumorcellen die een KRAS positieve mutatie hadden. 

De aanpak is zo eenvoudig eigenlijk dat iedereen dat gewoon thuis zou kunnen doen en uitproberen. 

Het vastendieet is 5 dagen gewoon eten, liefst zo gezond mogelijk en twee dagen vasten naar eigen keuze waarbij je wel drinkt en eet maar met beperkte calorieën. 

Het Vastendieet (ook wel 5/2 of 5:2 dieet genoemd) is een nieuwe & gezonde manier van afslanken. Het principe is komen overwaaien uit Groot Brittannië. Het is ontwikkeld door Michael Mosley, een journalist van de BBC. Hij was eerst sceptisch over vasten maar toen hij wat medische testen had laten doen en onderzoek had gedaan besloot hij het roer om te gooien. Er is door de BBC een documentaire over het Vastendieet gemaakt. 

Het Vastendieet is een 5/2 combinatie, dat wil zeggen dat je 5 dagen de benodigde calorieën binnen krijgt en 2 dagen het aantal calorieën beperkt tot 500 (vrouw) en 600 (man). Je kunt dus 5 dagen normaal eten en 2 dagen je beperken tot die 500 of 600 calorieën. waarbij het verstandig is veel te drinken, water en gezonde sappen.>>>>>zie verder hier uitleg over het vastendieet

Terug naar de studie die het vastendieet verving door een caloriearm, plantaardig dieet:

De studie werd gepubliceerd onder de titel:

Synergetisch effect van een vasten-nabootsend dieet en vitamine C tegen KRAS-gemuteerde kankers (Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers)

Wetenschappers van het USC en het IFOM-kankerinstituut in Milaan hebben ontdekt dat een vastendieet of een caloriearm, plantaardig dieet als vastend-nabootsend dieet effectiever zou kunnen zijn bij de behandeling van sommige soorten kanker in combinatie met vitamine C. Vooral het effect op zogenoemde KRAS positieve tumoren was erg goed. 

In studies bij muizen ontdekten de onderzoekers dat de combinatie de tumorprogressie vertraagde in meerdere muismodellen van darmkanker; bij sommige muizen veroorzaakte het een vermindering van de ziekte tot aan een totale verdwijning van de kanker. Vooral dus bij KRAS positieve vormen van kanker, die tot nu toe eenmaal in gevorderd stadium ongeneeslijk blijken. KRAS positieve tumoren komen veel voor bij longkanker, alvleesklierkanker en bij een deel van patiënten met darmkanker.

"Voor het eerst hebben we aangetoond hoe een volledig niet-toxische aanpak een agressieve vorm van kanker (KRAS positief) effectief kan behandelen", zegt Valter Longo, hoofdonderzoeker en directeur van het USC Longevity Institute aan de USC Leonard Davis School of Gerontology en professor van biologische wetenschappen aan het USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences. 'We hebben twee behandelingen onderzocht die eerder uitgebreid zijn bestudeerd als interventies om veroudering te vertragen - een caloriearm plantaardig dieet dat vasten nabootst en vitamine C.

De onderzoekers combineerden deze twee behandelingen tot een zogeheten synergetische behandeling voor kanker waarbij de effectiviteit sterk werd verbeterd in vergelijking met of het vastendieet of de vitamine C.  

De onderzoekers zeggen dat terwijl vasten een uitdagende optie blijft voor kankerpatiënten, een veiligere, meer haalbare optie is om een caloriearm, plantaardig dieet te gebruiken dat ervoor zorgt dat cellen reageren alsof het lichaam aan het vasten is. Hun bevindingen suggereren dat een behandeling met een lage toxiciteit van een vasten-nabootsend dieet van een caloriearm plantaardig dieet plus vitamine C de potentie heeft om reguliere sterk toxische behandelingen als chemo en bestraling te vervangen.

Resultaten van eerder onderzoek naar het kankerbestrijdende potentieel van vitamine C zijn gemengd. Recente studies beginnen echter enige werkzaamheid te tonen, vooral in combinatie met chemotherapie. (zie in gerelateerde artikelen) In deze nieuwe studie wilde het onderzoeksteam van dr. Longo nagaan of een dieet dat calorie-arm en plantaardig was, de hoge dosis vitamine C-tumorbestrijding kon versterken door een omgeving te creëren die onhoudbaar zou zijn voor kankercellen maar nog steeds veilig voor normale cellen.

'Ons eerste in-vitro-experiment vertoonde opmerkelijke effecten', zegt Longo. "Als ze alleen werden gebruikt, verminderde het dieet dat vasten nabootste of alleen vitamine C de groei van kankercellen en veroorzaakte een kleine toename van de dood van kankercellen. Maar als ze samen werden gebruikt, hadden ze een dramatisch effect, waarbij bijna alle kankercellen werden gedood."

Longo en zijn collega's ontdekten dit sterke effect alleen in kankercellen met een KRAS-mutatie. Een mutatie die wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste mutaties en tot op heden zijn er nog weinig efectieve behandelingen voor deze vorm van tumorcellen in het wetenschappelijke kankeronderzoek. Deze mutaties in het KRAS-gen signaleren dat het lichaam de meeste kankerbestrijdende behandelingen weerstaat en ze verminderen het overlevingspercentage van een patiënt. KRAS-mutaties komen voor bij ongeveer een kwart van alle menselijke vormen van kanker en worden geschat op ongeveer de helft van alle vormen van darmkanker.

De studie leverde ook aanwijzingen op waarom eerdere studies van vitamine C als potentiële therapie tegen kanker een beperkte werkzaamheid vertoonden. Op zichzelf lijkt een vitamine C-behandeling de KRAS-gemuteerde cellen te activeren om kankercellen te beschermen door het gehalte aan ferritine, een eiwit dat ijzer bindt, te verhogen. Maar door het ferritinegehalte te verlagen, slaagden de wetenschappers erin de vitamine C-toxiciteit voor de kankercellen te verhogen. Te midden van deze bevinding ontdekten de wetenschappers ook dat dikkedarmkankerpatiënten met een hoge waarde van ferritine, een hoog ijzerbindend eiwit, een lagere overlevingskans hebben.

"In deze studie hebben we waargenomen hoe vasten-nabootsende dieetcycli het effect van farmacologische doses vitamine C op KRAS-gemuteerde kankers kunnen versterken", zegt Maira Di Tano, co-auteur van een studie bij het IFOM, FIRC Institute of Molecular Oncologie in Milaan, Italië. "Dit gebeurt door de regulering van de ijzerconcentraties en de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij oxidatieve stress. De resultaten wezen met name op een gen dat de ijzerconcentraties reguleert: heem-oxygenase-1."

De wetenschappers geloven dat kanker uiteindelijk zal worden behandeld met geneesmiddelen met een lage toxiciteit op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop antibiotica worden gebruikt om infecties te behandelen die bepaalde bacteriën doden, maar die kunnen worden vervangen door andere geneesmiddelen als de eerste niet effectief is.

Het volledige studierapport: Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers

is gratis in te zien op de website van Nature.

Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers

Abstract

Fasting-mimicking diets delay tumor progression and sensitize a wide range of tumors to chemotherapy, but their therapeutic potential in combination with non-cytotoxic compounds is poorly understood. Here we show that vitamin C anticancer activity is limited by the up-regulation of the stress-inducible protein heme-oxygenase-1. The fasting-mimicking diet selectivity reverses vitamin C-induced up-regulation of heme-oxygenase-1 and ferritin in KRAS-mutant cancer cells, consequently increasing reactive iron, oxygen species, and cell death; an effect further potentiated by chemotherapy. In support of a potential role of ferritin in colorectal cancer progression, an analysis of The Cancer Genome Atlas Database indicates that KRAS mutated colorectal cancer patients with low intratumor ferritin mRNA levels display longer 3- and 5-year overall survival. Collectively, our data indicate that the combination of a fasting-mimicking diet and vitamin C represents a promising low toxicity intervention to be tested in randomized clinical trials against colorectal cancer and possibly other KRAS mutated tumors.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Calorie-arm plantaardig dieet dat vasten nabootst plus vitamine C samen gebruikt blijkt uitstekende niet-toxische behandeling voor KRAS gemuteerde kankercellen van spijsverteringskanker, waaronder darmkanker en alvleesklierkanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Wat beïnvloedt de opname >> Referentiegids effecten van >> Algemeen: effecten van voedingswijzen, >> Aminozuren - BCAA verbeteren >> Anti kanker effectiviteit >> Anti-oxidanten via voedingssupplementen >> Antioxidanten hebben geen >> Arts-bioloog drs. E. Valstar >> Arts-bioloog drs. E. Valstar: >> ATRA - all-trans-retinoic-acid >>