Kanker Actueel maakt gebruik van cookies om ons websiteverkeer te analyseren om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen adverteerders tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door op [OK] te klikken gaat u hiermee akkoord.

Ok
  
Zie ook onze disclaimer.

2 april 2021: Bron: Alf Knutzen

Alfytal, het bedrijf van Alf Knutzen ondersteunt ons al heel lang met een jaarlijkse donatie. Zie onze donateurs en ook hun advertentie voor broccolisprouts in de reclamecaroussel. Onderaan dit artikel prijslijst van enkele van zijn vitamines en mineralen. Afgelopen week had ik een gesprek met Alf over wat je nu beter kunt nemen, voedingssupplementen in capsulevorm of in tabletvorm. Hij stuurde me daarover een artikel waarin hij uitlegt welke factoren een rol spelen in de opnamecapaciteit. 

Het hele artikel is te lezen in deze PDF  Update feb 2021 - OPNAME MINERALEN

Een citaat uit dit veel langere artikel, de links heb ik zelf aangebracht:

Er zijn heel veel factoren die van belang zijn voor de opname van voedingsstoffen en dus ook mineraalverbindingen: humane, individuele factoren, maar ook toedieningsvormfactoren.

Humane, individuele factoren zijn o.a.:

- passagesnelheid in maag en darm

- operaties als gastric bypass, maagresectie, darmresectie, e.d.

- de ernst van een mineraaltekort

- de pH van het maagzuur

- gebruik van zuurremmende en -bindende (genees)middelen

- gebruik van andere geneesmiddelen die mogelijk invloed hebben op de opname

- de invloed van de gewone voeding (melk b.v. maakt de maag minder zuur)

- de opnamecapaciteit van de darm (Morbus Crohn, coeliakie, atrofie van de darm)

- leeftijd (bij ouderen is de opname vaak minder)

- tijdstip van inname

- mate van maagvulling

- enz.

Toedieningsvormfactoren zijn o.a.:

- tablet, capsule of vloeibaar

- hoe hard is het tablet geslagen

- de gebruikte mineraalverbindingen

- de gebruikte hulpstoffen, coatings

De humane, individuele factoren zijn minder makkelijk in beeld te brengen en zijn vaak niet of slechts beperkt te beïnvloeden.

Toedieningsvormfactoren. 

De toedieningsvormen zijn wel makkelijker te beïnvloeden. We kunnen daar keuzes in maken.

Om een adequate suppletie te bewerkstelligen is de toedieningsvorm van groot belang.

Het lijkt duidelijk dat vloeibare producten (het mineraal is hierin al opgelost) de beste papieren hebben. Evenwel kleven er ook nadelen aan: het volume is meestal vrij groot t.o.v. de hoeveelheid elementair mineraal. Meestal vrij duur en er is eerder kans op verontreiniging als het in een fles zit. Er zijn ook sprays, maar de hoeveelheid elementair mineraal dat per keer kan worden toegediend is zeker voor magnesium en calcium marginaal. Feitelijk dus niet toepasbaar bij een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 800 mg voor calcium en 375 mg voor magnesium. Laat staan als het om grotere therapeutische hoeveelheden gaat.

Capsules met een vloeibare inhoud zouden het goed moeten doen, maar de prijs is meestal hoog en de hoeveelheid elementair mineraal beperkt. Er is ruimte nodig voor de mineraalverbinding, de hulpstoffen en de vloeistof waarin het mineraal wordt gepresenteerd.

Capsules met een poedervormige inhoud bevatten gewoonlijk een hoger percentage mineraal t.o.v. hun volume dan de vloeistofgevulde capsules. Door de poedervormige inhoud is het oplossen ervan vrij gemakkelijk. De capsules (gelatine of cellulose) vallen in de maag makkelijk uiteen. Het poeder komt vlot vrij en wordt doorgaans snel opgelost met behulp van de maagsappen en de vloeistof waarmee de capsule is ingenomen.

Tabletten kunnen procentueel meer mineraal bevatten in relatie tot hun omvang dan capsules. Dit is vooral een gevolg van het persen van de tabletten. Evenwel is het zo dat tabletten meer moeite hebben om uiteen te vallen en op te lossen. Zeker als het nogal hard geslagen tabletten zijn. En zeker als er individuele factoren zijn die het uiteenvallen en oplossen belemmeren, hetgeen m.n. kan voorkomen bij 50-plussers. Iets om terdege rekening mee te houden.

Ook de gebruikte coating (vaak nodig om het tablet nog enigszins slikbaar te maken) kan een remmende invloed hebben op het uiteenvallen van een tablet. Er zijn legio voorbeelden van mensen die tabletten onveranderd in het toilet terug vonden. Ze vielen niet uiteen, losten niet op en de voedingsstoffen werden dus niet opgenomen.

Juist bij tabletten zijn de humane, individuele factoren van groot belang. Weinig of geen maagzuur? Gebruik van maagzuurremmers? Het rendement van een tablet, zeker de hard geslagen, holt achteruit. In een vergrijzende samenleving iets om goed in gedachte te houden. De Consumentenbond maakte in 2006 al melding van het onveranderd terugvinden van multivitaminetabletten in een chemisch toilet. Zelfs in de chemische vloeistof bleken ze niet op te lossen.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn van suppletie.

Het is dus meer van belang wat je opneemt dan wat je inneemt.

Het hele artikel is te lezen in deze PDF  Update feb 2021 - OPNAME MINERALE

Alf Knutzen, 2021

OrthoBasics, leverancier van Alfytal, effectieve multimineralen in capsules. Zie: www.alfytal.nl voor de samenstellingen.

Prijslijst van enkele vitamine- en mineralen modules - multimeralen, waaronder o.a. een vitamine C module en vitamine D module voor zowel consumenten als wederverkopers met en zonder BTW: A5-prijs-2021-GH

Plaats een reactie ...

Reageer op "Wat beïnvloedt de opname van vitamines en mineralen? Zijn capsules beter dan tabletten? Alf Knutzen directeur van Alfytal schrijft hierover interessant artikel"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Wat beïnvloedt de opname >> Referentiegids effecten van >> Algemeen: effecten van voedingswijzen, >> Aminozuren - BCAA verbeteren >> Anti kanker effectiviteit >> Anti-oxidanten via voedingssupplementen >> Antioxidanten hebben geen >> Arts-bioloog drs. E. Valstar >> Arts-bioloog drs. E. Valstar: >> ATRA - all-trans-retinoic-acid >>