ALFytal is een leverancier van zogeheten modulen suppletie. Ik ken Alf persoonlijk al vele jaren, in eerste instantie via het verhaal van zijn vrouw Tineke die toch genezen is van een gevorderde vorm van eierstokkanker. Alf is een aantal jaren geleden begonnen met een eigen bedrijf dat op een bijzondere manier voedingssupplementen levert.  Zo presenteert ALFytal zich op hun website:

ALFytal modulesuppletie: een uniek concept in voedingssuppletie 

Vele gesprekken met behandelaars hebben de basis gevormd voor dit unieke suppletieconcept. 

Splitsen van vitamines en mineralen

Multivitamines bevatten vrijwel altijd mineralen. De hoeveelheid daarvan is meestal niet noemenswaardig. Het kan ook niet veel zijn, daar mineralen veel volume innemen. Er moeten dus vrijwel altijd extra mineralen worden toegediend wil men er enig effect van hebben.

Sommige mineralen in multivitamines kunnen zelfs ongewenst zijn. Er zijn mensen die geen koper, jodium of ijzer mogen of willen gebruiken. Vaak is het moeilijk een product te vinden dat vrij is van deze mineralen.  

De hoeveelheid mineralen in multivitamineproducten is dus erg beperkt. Ze leveren zelden een substantiële bijdrage aan de mineralenbehoefte.

Een multivitamine is in eerste instantie een vitamineproduct en geen mineralensupplement.

 

Mineralen nemen veel ruimte in

Mineralen worden meestal als elementaire hoeveelheid in de samenstelling vermeld.

Maar mineralen zijn in het product altijd aanwezig als verbinding – b.v. aan een aminozuur gebonden of als z.g. mineraalzout (b.v. calciumcarbonaat, magnesiumcitraat, zinkgluconaat).

Een capsule of tablet heeft een beperkt volume en kan dus maar een beperkte hoeveelheid ingrediënten bevatten (zeker als deze slikbaar moet blijven).

 

Hoeveel ruimte neemt een mineraalverbinding eigenlijk in?

 

Voor 100 mg calcium is 250 mg calciumcarbonaat nodig (factor 2,5)

Voor 100 mg calcium is 410 mg calciumcitraat nodig (factor 4,1)

Voor 100 mg magnesium is 1111 mg magnesiumaspartaat nodig (factor 11,11)

Voor 100 mg magnesium is 166 mg magnesiumoxide nodig (factor 1,66)

Voor 100 mg magnesium is 1855 mg magnesium(tri)citraat nodig (factor 18,5)

 

Dit zijn een aantal voorbeelden hoeveel er van een verbinding nodig is in relatie tot de  elementaire hoeveel-heid. Een gewone nog redelijk slikbare capsule maat 00 kan maximaal ca. 900 mg bevatten. Een tablet van dezelfde grootte kan iets meer bevatten vanwege de compressie. Bij het uiteenvallen, oplossen en opnemen zal een tablet vrijwel altijd zijn meerdere moeten erkennen in de capsule. De grootste tabletten kunnen (bij sterke compressie) een kleine 2 gram bevatten. Ze zijn dan zo hard, dat het uiteenvallen en het oplossen van de stoffen (zeker bij een maagzuurtekort) problematisch kan zijn. Mineralen lossen gewoonlijk op in een zuur milieu (denk aan het ontkalken van apparaten met b.v. azijn of citroenzuur). Bovendien zijn er erg veel mensen die maagzuurremmende of –bindende geneesmiddelen gebruiken.


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

MMV, voorheen Moermanvereniging >> Stichting@Overleven: Koop >> ALFytal, leverancier van modulen >> De Roode Roos, detailhandel >> Natuurlijk in Evenwicht >> Health Benefits - Medivere >> Interflon maakt smeermiddelen >> Marcel Veltman doneert zijn >> MDXHealth ontwikkelde een >> Medpro Holland Natuurlijk >>