Vragen kunt u stellen via ons redactie adres: redactie@kanker-actueel.nl t.a.v. webmaster Kees Braam. We willen wel als u met een vraag komt waar we echt tijd in moeten steken dat u donateur wordt. Kees krijgt zoveel vragen dat het echt teveel voor hem is om die allemaal uitvoerig te beantwoorden.

121 november 2022: onder immuuntherapie en vaccins is er vandaag een interessant artikel toegevoegd over de toepasbaarheid van oncolytische virussen bij in principe alle vormen van kanker met solide tumoren. Zie dit artikel: https://kanker-actueel.nl/oncolytische-virussen-geven-uitstekende-resultaten-in-aanpak-van-kanker-clemens-dirven-en-casper-van-eyck-vertellen-in-op1-over-hun-nieuwste-vinding-waarmee-patient-met-hersentumor-is-genezen.html 

12 mei 2020: zie in gerelateerde artikelen of bij uw vorm van kanker voor nieuwe artikelen. 

1 mei 2019:

Aanvullend op onderstaande informatie lees dit studierapport eens: 

From chemotherapy to biological therapy: A review of novel concepts to reduce the side effects of systemic cancer treatment (Review)

Het veranderen van de manier hoe kanker te behandelen is niet eenvoudig, want de gezondheidszorg is een enorme markt. Op dit moment zijn er medicijnen met een immuuntherapeutische werking, zoals MAbs en anti-PD medicijnen - checkpointremmers met succes op de markt gekomen; dit is echter maar een klein deel van het potentieel van wat mogelijk is met immunotherapie. In de toekomst kan immunotherapie een op zichzelf staande discipline zijn, waaronder immuundiagnose, immunotherapie, immuunbewaking en immunologische follow-up. Verder zijn twee kankervaccins, ATV-NDV en VOL-DC, die OV's combineren met TAA's, in de klinische toepassing opgenomen. Na> 30 jaar kan integratie van OV's in kankerimmunotherapie snel mainstream worden ().>>>>>>lees het hele studierapport met veel referenties

19 juli 2017: ik heb weer een kleine update gemaakt van onderstaande informatie. Al laat ik wel originele teksten uit eerdere jaren staan, om zo te zien welke ontwikkeling bepaalde richtingen meemaken, maar die teksten uit eerdere jaren kunnen dus achterhaald zijn. Mocht u er niet uitkomen vraag maar via ons redactie adres: redactie@kanker-actueel.nl t.a.v. webmaster Kees Braam.

Tekst gaat verder onder plaatje

personalised medicine

Meer en meer wordt kankerpatienten een DNA mutatieonderzoek en receptoren onderzoek aangeboden voordat een vervolg behandeling start nadat een recidief optreedt na een eerste lijns behandeling. En meer en meer ook wordt geluisterd naar de patienten. Al valt het nog altijd niet mee in Nederland om dat dan ook daadwerkelijk te krijgen voor bepaalde vormen van kanker. Voor longkanker en melanomen is het bijna standaard om een genentest te doen, maar voor bv. prostaatkanker is het nog altijd heel moeilijk of pas in het allerlaatste stadium van de ziekte.

Maar zie in gerelateerde artikelen voor studierapporten met personalised medicine en kijk ook bij de speciefieke vormen van primaire kanker - kankersoorten waar vaak een overzicht van personalised medicine is toegevoegd.. 

Een voorbeeld van een studie naar personalised medicine:

Een overzichtstudie voor personalised medicine bij vormen van darmkanker na falen van eerste lijns behandeling is deze studie: The role of biological therapy in metastatic colorectal cancer after first-line treatment: a meta-analysis of randomised trials

Ik citeer uit het studierapport:

In order to perform a systematic review, categorisation of similar trials was required. Agents were categorised according to mode of action into the following subgroups:

For the clinical scenario of the addition of one biologic agent compared with another, only three trials were identified, investigating these agents and targets: axitinib (VEGF 1/2/3), cediranib (VEGFR TKI), and panitumumab.

Zie verder in gerelateerde artikelen.

Klik op patientenfolder Caris  voor een folder in het Nederlands over wat zo'n biomoleculair onderzoek als u dat laat uitvoeren bij een private onderneming inhoudt enz kost.  Alleen een arts kan dit aanvragen meestal en soms krijgt u het vergoed en vaak ook niet. Maar u kunt het altijd proberen natuurlijk.  

myprofile

Update 3 mei 2014:

Het Erasmus Medisch Centrum - Rotterdam, UMC - Utrecht en het Anthonie van Leeuwenhoek - AvL Amsterdam, (inmiddels hebben nog twee andere academische ziekenhuizen zich hierbij aangesloten: UMCGroningen en Radboud Nijmegen) hebben samen een project opgezet rondom DNA onderzoek en personalised medicin, maar om daarvoor in aanmerking te komen valt niet mee merk ik in de praktijk. Het heeft ook te maken met de kosten en nog niet officieel goedgekeurde bewezen nieuwe aanpak. De oncologie zit echt in een overgangsfase. Nederlandse oncologen houden meestal nog vast aan de nu geldende richtlijnen ondanks dat ze weten dat die niets opleveren.

En wat ik toch wel kwalijk vind is dat dit consortium van ziekenhuizen alleen testen op medicijnen en behandelingenwaarvan er in hun ziekenhuizen studies lopen. Komt er uit de test dat een patiënt een andere behandeling behoeft dan wordt deze niet doorverwezen.  Maar u kan het altijd proberen via de volgende website natuurlijk, zie deze website 

16 maart 2014: lees ook de ESMO gids over personalised medicine:

https://kanker-actueel.nl/NL/esmo-european-society-for-medical-oncology-heeft-een-gids-uitgegeven-voor-patienten-over-hoe-personalised-medicine-werkt-en-stand-van-zaken.html

9 februari 2014: Mytomorrows heeft 11 nieuwe experimentele medicijnen toegevoegd aan hun aanbod aan uitbehandelde kankerpatienten:  lees meer informatie over Mytorrows in gerelateerde artikelen met ook een min of meer waarschuwende of beter oplettende toelichting van mijn kant.

Onder darmkanker heb ik een overzicht toegevoegd van personalised medicin en van op receptoren en gen afwijkingen therapeutische, vaak immuuntherapeutische aanpak en medicijnen bij vormen van spijsverteringskanker. Omdat ook genmutaties en bepaalde veel voorkomende receptorenprofielen, K-ras, BRAF, EGFR, P-53, anti-PD (programmed death medicijnen enz.,  voorkomen bij ook andere vormen van kanker is dit wellicht ook interessant voor mensen met andere vormen van kanker: klik hier voor overzicht van personalised medicin bij vormen van spijsverteringskanker.

November 2013 was ik in Brussel voor een congres over biomarkers bij kanker. Ik heb daar zoveel gehoord en gezien dat ik dat onmogelijk in 1 artikel kan samenvatten. Ik zal dan ook proberen om regelmatig hierover te berichten maar dan via losstaande artikelen over een bepaalde aanpak als daar nieuws over is.  Ik moet wel zeggen dat de Nederlandse oncologen niet echt open staan om hieraan mee te werken op een enkele uitzondering na. Maar lees maar verder in dit artikel.

Ook omdat de behandeling van kanker razendsnel verandert in personalised medicin en targeted therapy - gerichte behandelingen en los gekoppeld wordt van traditionele indeling van vormen van kanker per orgaan. Zo kan een bepaald medicijn ook goed werken bij zowel borstkanker als prostaatkanker of welke andere vorm van kanker dan ook. Het orgaan is niet zo belangrijk maar biomarkers, receptorenstatus en persoonlijke (gen-) mutaties  of anti-PD middelen (Programmed Death) zullen steeds meer de behandeling bepalen.

De volgende website geeft goede informatie over personalised medicin en receptoren en mutaties en anti - PD middelen:  http://biospecimens.cancer.gov/default.asp

En bij de EORTC is een biobank  geopend waar oncologen uit heel Europa tumorweefsel kunnen laten checken. De biobank voor darmkanker zijn ze het eerst mee gestart, maar inmiddels weet ik dat er ook voor longkanker, prostaatkanker, melanomen en hersentumoren patiënten worden aangenomen. eigeniljk maakt het niet meer uit wat de primaire tumor is vanuit de oude diagnostische richtlijnen, u kunt altijd, mits u voldoet aan een aantal eisen, meedoen aan deze studie naar personalised medicin.  En daarna, als u wordt aangenomen, kunt u dan als patiënt opgenomen worden in een studieprogramma terwijl de behandeling gewoon plaatsvindt bij uw eigen behandelend arts. Daarover schrijft ook dr. Schellens, prof. dr. oncoloog in het AvL - Amsterdam in een ingezonden brief in de Volkskrant van maandag 23 december 2013. Zeer de moeite waard die ingezonden brief eens te lezen.

En in dit artikel  http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/tumor-markers informatie over de verschillende nu al gehanteerde biomarkers bij kanker, maar wordt eigenlijk iedere week aangevuld met nieuwe ontdekkingen werd in Brussel gezegd. Alles staat nog maar in de kinderschoenen. De hele behandeling van kanker wordt op zijn kop gezet

En als u geld heeft om het zelf te betalen dan kunt u ook Mytomorrows  benaderen. Ik weet dat enkele mensen met succes via deze organisatie een effectief geneesmiddel hebben verkregen voor hun specifieke vorm van kanker. Waaronder Wubbo Ockels. Zie ook informatie over Mytorrows in gerelateerde artikelen

Mocht u informatie en een uitleg willen voor stand van zaken bij personalised medicin voor uw vorm van kanker stuur dan maar een mailtje aan redactie@kanker-actueel.nl .

Maar zoek wel eerst bij uw vorm van kanker of in gerelateerde artikelen hieronder en hiernaast of bij eerder hierboven genoemde websites of daar niet al iets over vermeld staat over personalised medicin en op receptoren en mutaties gerichte aanpak aub want ik kan niet alleen heel Nederland voorzien van informatie.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Personalised medicin - immuuntherapeutische behandelingen en middelen gericht op receptoren en mutaties en anti PD - Programmed Death. Algemene informatie over stand van zaken"

  • Magda :
    Ik ben heel erg geïnteresseerd in deze nieuwe behandeling. Is er iemand die ervaring heeft met de behandeling van alvleesklierkanker met uitzaaiingen in de lymfen?

Gerelateerde artikelen