Informatie vooraf: De videofilm Zo Nodig Dwars, staat aan de basis van de website www.kanker-actueel.nl

Zo Nodig Dwars is nu ook online op een smartphone te zien. Ga daarvoor naar You Tube: 

https://youtu.be/oAiNmanRwTw

The Will to Live (Engelse versie en van een jaar later dan de eerste uitzending is also available on You Tube and smartphone: 

https://youtu.be/okUwzcoQ5fE

3 augustus 2018: soms probeer ik in onderstaande teksten bepaalde informatie aan te passen aan recente ontwikkelingen. Maar vergeet dit ook vaak. En omdat ik alles alleen doe kom ik er ook niet altijd aan toe. Vandaag wat informatie aangepast. Als iets niet duidelijk is vraag maar via redactie@kanker-actueel.nl   

Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html

of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38   
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting. En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.

Nieuwsbrieven:

Elke maand sturen we via e-mail een nieuwsbrief met de nieuwste ontwikkelingen binnen de oncologie. Die nieuwsbrief is gratis en hier kunt u zich inschrijven.

Literatuurlijsten van niet-toxische behandelingen en middelen:

Ik heb de specieke studievermeldingen van niet-toxische middelen en weinig tot geen invasieve behandelingen al of niet als aanvulling op reguliere behandelingen voor specifieke vormen van kanker in alle stadia bij elkaar gezet.
In aparte lijsten van studies uitgevoerd bij specifiek een bepaalde vorm van kanker of naast bestraling of chemo of operatie of stamceltransplantaties c.q. beenmergtransplantaties heb ik deze uitgesplitst uit de algemene lliteratuurlijst om het u gemakkelijker te maken. De nummers refereren aan de plaats in de algemene literatuurlijst van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar 

Zie de volgende link voor de aparte lijsten:

https://kanker-actueel.nl/NL/literatuurlijsten-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-per-kankersoort-en-aanvullend-op-chemo-operatie-en-bestraling.html

Wellicht kunt u een betreffende lijst uitprinten of een aantal studies uit de lijst door selecteren die specifiek in uw situatie van belang zijn en aan uw behandelend oncoloog voorleggen. Of zoek de beschrijving van de studie op in PUBMED via titels en/of PMID no. die vermeld staan bij de korte omschrijvingen. Een aantal studies staan ook op onze website kanker-actueel. Zoek via sleutelwoorden in onze zoekfunctie rechtsboven elk artikel.

Biomoleculair onderzoek:

Zie onder regulier - personalised medicine  of klik hier. 

Voor artsen en wetenschappers en voedingsdeskundigen is dit studierapport: Epigenetics: A New Link Between Nutrition and Cancer dat volledig gratis is in te zien zeer zeker interessant. Het analyseert de relatie tussen effecten van bepaalde voedingstoffen op de mRNA's, dus het effect van voedingstoffen op het ontstaan of juist repareren van DNA fouten - genmutaties. Er worden een aantal specifieke voedingstoffen genoemd zoals, selenium, foliumzuur, curcuma - curcumine, genisteine, resveratrol, egcg - groene thee extract.

Immuuntherapie en vaccins:

Immuuntherapie is de laatste jaren enorm in opkomst. Vooral immuuntherapie met anti-PD medicijnen, ook wel checkpoint blokkers genoemd, (zie met name onder personalised medicin) worden wereldwijd onderzocht in honderden studies. Ook in Nederland en België lopen veel studies.

Bij verschillende vormen van kanker staat ook een apart kopje onder regulier - immuuntherapie. Maar ook onder immuuntherapie en vaccins (zie daar in gerelateerde artikelen) staan een aantal publicaties en informatie over welke vormen van immuuntherapie er zijn. ( bij de www.cpct.nl kunt u via een behandelend arts een aanvraag laten doen als u uitbehandeld bent.) Maar meer en meer wordt immuuntherapie ook toegepast in een eerder stadium van de ziekte, mede ook omdat immuuntherapie in een vergevorderd stadium vaak niet genoeg effectiviteit heeft omdat patiënten lichamelijk het niet meer aan kunnen.

Het direct en lokaal of algemeen injecteren met een gemoduleerd virus in combinatie met een vorm van immuuntherapie bv. het Newcastle virus  is een nieuwe experimentele vorm van behandelen van kanker, soms ook in combinatie met dendritische celtherapie en niet te vergeten hyperthermie die wij als zeer hoopgevend durven betitelen. Zo zijn er recent hele goede resultaten behaald met immuuntherapie bij prostaatkanker, melanomen, hersentumoren. Maar sowieso zou ik bij de eerste diagnose proberen te zoeken naar een vorm van immuuntherapie voor uw vorm van kanker. Dat zal niet meevallen, want immuuntherapie wordt zelden of nooit gegeven vooraf aan eerstelijns behandelingen maar ze zijn er wel. En in privè klinieken kunt u tegen betaling altijd een vorm van immuuntherapie verkrijgen. Moet u wel zelf betalen. Meestal gaan mensen hier pas naartoe als ze vele behandelingen al achter de rug hebben, maar m.i. zou het veel beter zijn als mensen bij de eerste diagnose, zeker bij operabele tumoren, zoveel mogelijk tumorweefsel weg laten halen en direct laten volgen door een vorm van immuuntherapie met gebruik van het weggehaalde tumorweefsel. Mocht de immuuntherapie niet aanslaan dan zijn andere behandelingen altijd nog mogelijk.

Zelf ben ik aardig op de hoogte inmiddels van de mogelijkheden en onmogelijkheden en wil ik best proberen u te informeren. Of samen met u te kijken wat de beste opties zijn. Maar ik verwacht dan wel dat u een donatie doet aan onze Stichting Gezondheid actueel. 

 
Inleiding bij van kanker genezen kan
Mocht u hulp willen bij uw zoektocht op kanker-actueel: gebruik dan de zoekmachine rechtsboven of klik hier op sitehulp. Hulp voor uw keuzes voor het omgaan met kanker dan kunt u wellicht een coachingsgesprek aanvragen bij mij of lees mijn schrijven hieronder. Zie voor meer informatie daarover onder coaching.

Het afgelopen jaar heb ik persoonlijk een aantal mensen geholpen met een coachingsgesprek of ben ik meegegaan met een second opinion en steeds weer zie ik dat hulp van een onafhankelijk persoon een meerwaarde heeft. Ook door de artsen wordt dit gewaardeerd. Het zou zo veel helpen als mensen al bij de eerste diagnose of behandelvoorstel onze hulp inroepen. Ik ben geen arts maar weet redelijk veel over de recente ontwikkelingen, ook binnen de reguliere oncologie. Voelt u zich niet verplicht maar wellicht kan ik u helpen tegen een vooraf afgesproken vergoeding. Zie coaching. waar voor u de mogelijkheden en ook onmogelijkheden liggen. Omda ik inmiddels in Terneuzen woon doe en rezien naar Nederlandse academische ziekenhuizen erg lang zijn en veel tijd kosten doe ik inmiddels de coaching voornamelijk via de telefoon (soms Whatsapp) en e-mail.

Van de omslag naar meer immuuntherapeutische aanpak en gerichte behandelingen op receptoren en genmutaties, de zogenoemde personalised medicine, zoals die wereldwijd plaatsvindt, weet ik behoorlijk veel van af, o.a. door een training bij de EORTC in Brussel. Ik wil u graag helpen al bent u uiteraard altijd afhankelijk van de oncologen en behandelend artsen of zij mee willen gaan in een door u gewenste behandeling.
 
Mocht u fouten of niet werkende links tegenkomen meldt ze ons aub., dan zullen we dat zo snel mogelijk corrigeren.  De informatie op onze site wordt bijna elke dag geactualiseerd. U kunt zich ook inschrijven voor onze gratis nieuwsbrief, klik voor aanmelding op de button op de startpagina of deze link.

Van kanker genezen kan:

Na 15 jaar deze site te hebben beheerd ben ik er nog steeds en met het jaar zelfs meer van overtuigd geraakt dat het mogelijk is te genezen van kanker, ook als de diagnose spreekt van ongeneeslijk en onbehandelbaar. Er is nog geen garantie maar er is meer mogelijk dan velen in eerste instantie denken als ze de boodschap kanker krijgen. In de afgelopen jaren hebben we onder ervaringsverhalen van kankerpatiënten veel verhalen van mensen geplaatst die door nieuwe experimentele behandelingen en/of speciale dieëten en bepaalde extra voedingstoffen en meditatie en verandering van leefstijl opmerkelijke vooruitgang hebben geboekt. Vaak met veel betere kwaliteit van leven en duidelijke levensverlenging in vergelijking met voorspellingen en statistische gegevens.

Het boek Radical Remission van dr. Kelly A. Turner beschrijft op mooie wijze wat een niet-toxische behandeling of middelen kunnen bijdragen aan "spontane" genezingen van kanker. U kunt het boek bestellen via deze pagina: https://kanker-actueel.nl/NL/radicale-remissie-tegen-alle-verwachtingen-in-kanker-overleven-auteur-dr-kelly-a-turner.html

Dat het niet altijd lukt ondanks alle inspanningen zal ook een ieder duidelijk zijn. Maar ondanks dat veel kankerpatiënten toch overlijden aan hun ziekte, en nogmaals ondanks soms grote inzet en alles uitproberen wordt de strijd toch verloren, zijn er echt veelbelovende ontwikkelingen en willen we toch via www.kanker-actueel.nl   mensen die informatie blijven geven waardoor een ieder goede keuzes kan maken. Al is het alleen maar om een veel betere kwaliteit van leven en bijna altijd langer leven dan voorspeld te bewerkstelligen. Inmiddels weet ik uit ervaring dat wie vanaf de eerste diagnose alles goed uitzoekt en persoonlijke keuzes maakt (in overleg met behandelend arts) er veel beter uitkomt dan waneer een patiënt pas gaat zoeken en kiezen in een later stadiu7m als er al recideiven zijn en uitzaaiingen enz.

Zo kan u voorbereiden met probiotica - melkzuurbacteriën op een operatie al een wereld van verschil maken op kans op infecties en ziektevrije tijd.

En om bij de opraties te blijven, in sommige academische ziekenhuizen werken ze met fluoriscerende stofjes waardoor er meer tumorcellen zichtbaar worden voor de chirurg en er meer volledige operatie's slagen. Met gevolg dat er ook minder recidieven ontstaan. Een voorbeeld is deze studie met sgm-101 bij operaties in de buik vaak in combinatie met een hypec.  

Bij slokdarmkanker is er zelfs een fluoriscerende spray die kan voorspellen of een operatie nog zin heeft ja of nee. Maar er is veel meer op dit gebied. Dus het lijkt mij goed om u vanaf het allereerste begin goed te laten informeren. Soms doen ze in België meer en andere aanpak dan in Nederland of omgekeerd komt ook voor.

En ook na een operatie zijn er inmiddels veel meer opties om een eventuele chemo, bestraling of zelfs ook immuuntherapie te ondersteunen met niet-toxische stoffen en behandelingen. Persoonlijk vind ik acupunctuur en TCM - Traditionele Chinese Medicijnen / Kruiden daarvan uitspringen maar er is zoveel meer aan niet-toxische ondersteuning bij zowel bestraling - radiotherapie als chemo als immuuntherapie.

Adekwate en betrouwbare informatie over betrouwbare alternatieven waar we een aantal veel gebruikte en algemeen als goed gewaardeerde aanvullende behandelingen en middelen en alternatieven op een rijtje hebben gezet is te vinden onder complementair - aanvullende en andere alternatieve behandelingen en middelen .

Binnen de reguliere oncologie vindt op dit moment een spectaculaire verandering plaats van algemene behandelingen naar een zogeheten gerichte therapie en personalised medicine, behandelingen gericht op de individuele patiënt met de nadruk op behandelingen gericht op de receptoren van de tumoren en genenafwijkingen gekoppeld aan immuuntherapeutische aanpak, de zogeheten personalised medicine. Bij sommige vormen van kanker wordt al standaard een receptoren- en DNA onderzoek gedaan, ook wel biomoleculair onderzoek genoemd (bij longkanker en melanomen bv.). Of wordt bv bij borstkanker de mammaprint of Oncotype-DX toegepast, een genentest of u wel of geen chemo nodig hebt. Te weinig mensen zijn hiervan op de hoogte en ook artsen laten dit vaak achterwege. 

Natuurlijk is daar ook mijn eigen ervaring van 'genezen' te zijn van een in 1996 gediagnosteerde onbehandelbare en ongeneeslijke tong- en keelkanker (zie medisch dossier Kees)
Maar ook de ervaringen van Antoon en Shifra., (helaas is Shifra november 2001 overleden, maar neemt niet weg dat ook de aanpak van haar ouders nog steeds de moeite waard is geweest), staan aan de basis van deze site. En nog steeds gaat het met zowel Antoon als mij uitstekend.
Maar ook dus verhalen van anderen, waarvan enkele onder ervaringsverhalen van kankerpatiënten regelrechte wonderen lijken, maar in 'wonderen' van buitenaf zonder dat je er zelf iets aan hebt gedaan geloof ik niet meer. Daarvoor zijn er teveel elementen in de aanpak van ieder persoonlijk waarmee het goed gaat die met elkaar overeenkomen. Antoon heeft daar ooit een mooie lezing over gehouden op een Internationaal congres in Miami. Zie Medisch dossier Antoon.

Op basis van al deze ervaringen en niet te vergeten alle informatie die we hebben vergaard voor de inhoudelijke invulling van de site zou ik persoonlijk als ik nu de boodschap kanker zou krijgen de volgende stappen ondernemen. Maar nogmaals de disclaimer is hierop van toepassing en het is een persoonlijke ervaring en geen medisch advies en wat ieder er mee doet is ieder zijn/haar persoonlijke keuze.
En doe nooit iets zonder raadpleging van een huisarts, oncologisch specialist en/of orthomoleculair arts. Mijn motto is nog altijd dat de aanpak van kanker de grootste kans van slagen heeft als reguliere en alternatieve opvattingen worden gebundeld in een gezamenlijke en deskundige aanpak en begeleiding.

Als ik nu de boodschap kanker zou krijgen zou ik:

 • Proberen niet in paniek te raken.  Wachten met reageren en tijd voor bezinning is ook een vorm van omgaan met ziekte. En na de eerste emoties proberen concreet en praktisch met de oncoloog/arts te overleggen over aanpak en behandelingsplan. En echt vanaf het begin een plan maken voor uzelf wat u wel en niet wilt binnen de grenzen van het behandelplan en hoe dit behandelplan te ondersteunen met aanvullende middelen / behandelingen. Wel zou ik proberen mijn emoties niet te onderdrukken, maar die ook proberen te delen met de mensen die ik lief heb en die ik vertrouw, maar bij voorkeur niet in de spreekkamer van de oncoloog als er gesproken wordt over behandelplannen enz.. En dat praktische gesprek en al of niet ja zeggen op het behandelplan bij voorkeur een paar dagen later te doen. De eerste gedachte bij het woord kanker is vaak toch sterven en/of heel erg ziek zijn, maar alles overziend blijken er vaak toch meer mogelijkheden dan u zelf denkt of soms zelfs ook dan wat de artsen in eerste instantie aan u vertellen.
 • Ik zou ook bij de geringste twijfel over de adviezen en voorstellen van de arts/oncoloog kijken of het zinnig is een second opinion te doen in een ander ziekenhuis dan waarheen u in eerste instantie wordt verwezen. Als u in een streekziekenhuis bent geweest is een second opinion in een academisch ziekenhuis bv. bijna altijd aan te raden, zeker bij een diagnose waarbij de kanker al is uitgezaaid en in gevorderd staidum blijkt. Een second opinion in een ander academisch ziekenhuis is vaak minder zinvol omdat de oncologen elkaar vaak achter uw rug om informeren en elkaar niet willen afvallen plus dat zij werken vanuit de landelijk vastgestelde richtlijnen. Een second opinion in het buitenland lijkt dan beter. Maar ook kan een second opinion bij een orthomoleculaire arts (zie adressen van betrouwbare en goed gekwalificeerde artsen onder nuttige adressen) zinnig zijn naar mijn mening. Iedere Nederlandse burger heeft recht op een tweede en vaak ook een derde mening, ook bij artsen in het buitenland. En wordt meestal vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Maar als het niet vergoed wordt kost zo'n consult vaak niet meer dan €  150,--. Wel heb ik zelf ook twijfels bij een aantal complementair werkende artsen die bv. voedingsupplementen voorschrijven waarover zij dan een bonus krijgen. Persoonlijk vind ik dit niet kunnen maar is wettelijk wel toegestaan. Ook onderzoeken complementair werkende artsen niet altijd de patiënt of schrijven dus supplementen voor zonder precies te weten waar de tekorten liggen bij de patiënt persoonlijk. Dus vraag ook bij complementair werkende artsen altijd naar het waarom en naar bewijzen van wat ze vertellen. Via redactie@kanker-actueel.nl kan ik u eventueel wel adressen geven van in mijn ogen betrouwbare artsen bij u in de buurt. Dit geldt zowel voor een second opinion in het buitenland of eventueel toch in het binnenland als voor consulten bij complementair werkende artsen.
 • Bij een behandelingsvoorstel zowel bij eerste consult als bij second opinion zou voor mij belangrijk zijn te weten op basis waarvan de arts/oncoloog zijn plan van aanpak baseert. En dit zelfde geldt dus ook bij een complementair werkende arts. Als er bv. chemo wordt voorgesteld zou ik willen weten welke wetenschappelijke ervaringen/onderzoekingen daarover zijn en wat de statistieken zeggen over de kans van slagen, verlenging levensduur en vooral over de bijwerkingen. Oncologen schermen altijd met het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor effect van voeding en voedingstoffen maar vele chemo's zijn absoluut nooit bewezen volgens dezelfde door hun gehanteerde criteria en veel chemo's zorgen eerder voor ernstige teruggang in kwaliteit van leven, aantasting van het immuunsysteem en hebben veelal nagenoeg geen effect op de levensduur en/of ziektevrije tijd. Zo ook geeft radiotherapie - bestraling altijd ernstige bijwerkingen ook vele jaren later. Vooral voor kinderen en jongvolwassneen kan radiotherapie later in het leven voor veel problemen zorgen. Maar soms is het echt nodig om bestraald te worden en tegenwoordig is de bestralingsapparatuur wel veel gerichter dan tien jaar geleden. (zie bv. MRIdian in VUmc.)
  Ook protonenbestraling (zie ook in gerelateerde artikelen) wordt meer en meer toegepast, juist bij kwetsbare groepen als kinderen en jong volwassenen. Inmiddels zijn in Delft en Groningen protonencentra geopend en weet ik dat ook volwassenen soms een verwijsbrief krijgen. En als er in Nederland geen plaats is wordt soms doorverwezen naar Duitsland.    

  En dat vragen naar wetenschappelijke ondersteuning geldt voor mij niet alleen voor chemo, maar ook voor operatietechnieken, radiotherapie - bestraling en alternatieve methoden en voedingsupplementen. Alleen al de mogelijkheid van lokale chemospoelingen zoals TACE, LITT, chemo embolisatie bij levertumoren vanuit ook darmkanker, alvleesklierkanker en borstkanker, maar inmiddels ook bij longkanker, nierkanker en soms zelfs bij andere vormen van kanker en Yttrium-90 (radioembolisatie) zijn in mijn ogen echte verbeteringen die voorheen eigenlijk alleen bij dr. Vogl in Frankfurt konden worden verkregen tegen hoge, zelf te betalen kosten. Maar deze behandelingen worden nu ook in Nederland en België in veel academische ziekenhuizen meer en meer toegepast.
 • Ablatietechnieken (operatietechnieken) zoals RFA - Radio Frequency Ablation, Da Vinci robot, Nanoknife, Cyrosurgery en een speciale laser techniek - 1318-nm Nd:YAG laser - van eerder dr. Rolle en nu door dr. Drewes voortgezet, en opereren met Margin probe en zoals eerder gezegd fluoriscerende stofjes zijn ook behandelingen die  meer en meer toegepast worden, en ook hier geldt dit zeker niet alleen meer bij primaire levertumoren, maar ook bij andere vormen van kanker. 
 • Ook hyperthermie  is meer en meer een geaccepteerde behandeling die aanvullend op zowel chemo als radiotherapie - bestraling een heleboel goed kan doen. In de Daniel den Hoed kliniek / Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en AMC - Amsterdam en Verbeet Instituut Tilburg wordt in studieverband en soms zelfs al als standaardbehandeling hyperthermie toegepast aanvullend op chemo en radiotherapie bij verschillende vormen van kanker. Echter voor heel veel vormen van kanker zult u nog wel naar privè klinieken moeten voor hyperthermie. In Duitsland zijn veel uitstekende prive klinieken en ook in ziekenhuizen daar waar electro hyperthermie en total body hyperthermie wordt gegeven. Hyperthermie centrum Amsterdam behandelt ook veel patienten en hoorm ik alleen maar goede berichten over.

https://kanker-actueel.nl/NL/literatuurlijsten-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-per-kankersoort-en-aanvullend-op-chemo-operatie-en-bestraling.html

 • Kijk onder de vorm van kanker - bij kankersoorten die u betreft eens bij het kopje complementair of immuuntherapie. Of voor algemene niet toxische middelen en behandelingen kijk eens onder complementair,  en/of onder actueel regulier onderzoek voor actuele informatie over nieuwe behandelmethoden enz. bij kanker.

  Ik zou, als u iets hebt gevonden dat u wel aanspreekt en in uw ogen voor u een behandelingsoptie zou kunnen zijn, daar zoveel mogelijk mijn arts/oncoloog bij betrekken door bv. printafdrukken te maken van wat er op internet is gevonden en dit mee te nemen naar uw begeleidende arts/oncoloog. En zoals eerder gezegd U kunt mij ook altijd vragen stellen via het e-mailadres redactie@kanker-actueel.nl of ons vragen u te helpen, zie coaching.

 • Ik zou denk ik ook wel contact opnemen met een orthomoleculair arts (zie nuttige adressen) voor een consult over wat je als kankerpatiënt aan je strijd tegen de kanker zou kunnen bijdragen door middel van het veranderen van je voedingspatroon, leefstijl en eventueel wat je als extra aan speciale voedingsupplementen zou kunnen gaan gebruiken. Natuurlijk is dit een persoonlijke zaak en opvatting, ook wel afhankelijk van stadium van uw vorm van kanker, maar ik persoonlijk geloof dat die aanvullende middelen de kans op genezing groter maken en bij mij de doorslag hebben gegeven in sterven of overleven. 
  Het kan heel goed zijn dat uw arts/specialist elke vorm van aanvullende of alternatieve behandeling afwijst en belachelijk probeert te maken. Helaas zijn er zulke artsen, zoals er ook alternatieve artsen zijn die tegen alles zijn wat regulier wordt aangeboden en zweren bij middelen waarvan alleen de kosten duidelijk en bewezen zijn, maar verder alleen praatjes voor verjaardagsfeestjes lijken.

  Gelukkig zijn er ook veel artsen en oncologen die er wel voor openstaan en vaak wel erover willen praten en soms zelfs willen samenwerken met een arts uit de andere hoek. Ik zou altijd open een eerlijk met de behandelend artsen bepreken wat u bij een andere arts krijgt aan middelen en behandelingen, dus dit geldt voor zowel reguliere als alternatief - complementair werkende artsen

  Helaas zijn het KWF en NFK (Nationale federatie kankerpatiënten) niet bepaald open en ondersteunend naar voeding en dieëten, zoals o.a. het Houtsmullerdieet en voedingssupplementen. Het KWF doet ook bijna geen onderzoek naar vormen van complementaire behandelingen en middelen wat in onze ogen absoluut een grote misser is. Lees eens de open brief die een aantal prominente Nederlanders eind mei 2016 aan minister Schippers stuurde: 

  https://kanker-actueel.nl/NL/sta-je-open-voor-iets-meer-dan-traditionele-behandelingen-dan-word-je-direct-belasterd-psychiater-bram-bakker-veegt-de-vloer-aan-met-de-vereniging-tegen-kwakzalverij.html

  Gelukkig is er internet dat dit helemaal aan het doorprikken is. En het verandert wel beetje bij beetje. In sommige academische ziekenhuizen wordt ook wel veel aandacht gegeven aan niet-toxische ondersteuning en leefstijladviezen. Er lopen honderden trials in o.a. Amerika en Japan, maar ook enkele in Nederland  naar de effecten van suppletie en voeding bij kanker. Ik zou me dus niets aantrekken van een arts/oncoloog die schamper doet. Hoewel ik me realiseer dat het voor vooral oudere mensen die opgegroeid zijn met het idee dat de dokter alles weet en een autoriteit is, mogelijk moeilijk zal zijn de conclusies en aanbevelingen van een arts en oncoloog in twijfel te trekken of op z'n minst verheldering te vragen. Maar ik denk dan maar zo, het gaat om mijn leven en als ik dood ga of gehandicapt raak door een foute inschatting van de arts krijgt mijn familie hoogstens een meelevend kaartje, maar voor mij is het dan te laat. Persoonlijk heb ik liever zelf het heft in handen en maak ik liever zelf wel uit wat goed of  niet goed is voor me. Overigens wel op basis van goede, betrouwbare  informatie. 

 • Ik zou bij de diagnose kanker misschien ook wel psycho-sociale begeleiding gaan zoeken. (bv. bij de Helen Dowling of bij het Gilde van Simontontherapeuten, of bij andere instellingen die psycho-sociale hulp verlenen, vaak ook specifiek aan kankerpatiënten en hun naasten. Zie onder nuttige adressen of kijk onder psycho-sociale interventie voor artikelen hierover:

  Het niet goed hanteren van stress, maar juist ook de emoties die de boodschap kanker bij iemand oproepen kan verstorend werken in het genezingsproces.
  Stress is een van de meest bekende bijwerkingen, soms zelfs oorzaak, van kanker. Zoals ook slechte voeding en leefstijl (roken) oorzaken kunnen zijn van ontstaan van kanker. Meditatie, bidden, maar ook zelf sporten lijken en is ook bewezen, vaak een positieve bijdrage te leveren aan het gevecht met de kanker. Moeilijk misschien dit te lezen, en of het waar is weet ik niet, maar er wordt vaak gezegd en is ook beschreven in veel boeken dat kankerpatiënten vaak gesloten mensen zijn en zich niet zo goed kunnen en durven te uiten. Daarnaast spelen er vaak problemen op het relationele vlak of is er in de jaren voorafgaande aan de diagnose kanker iets verdrietigs gebeurd. Bv. een scheiding of sterven van een partner of ander familielid.

  Als ik nu de boodschap kanker zou krijgen zou ik denk ik proberen goed bij mezelf na te gaan wat er allemaal speelt bij mij. Hoe zit mijn relatie in elkaar, hoe eerlijk ben ik eigenlijk naar mezelf, maar ook naar mijn partner/familie toe enz.  Schakel ik mijn eigen belangen en wensen niet teveel uit en pas ik me niet teveel aan. Of juist andersom.
  Ik weet het, dit klinkt wat vaag allemaal voor sommigen, het heeft misschien ook niets met kanker te maken, maar een echte eerlijke persoonlijk analyse, hoe pijnlijk in het begin ook, is m.i. beter en geeft een grotere kans op geluk, dan jezelf voor de gek houden en alles diep wegstoppen. Maar dit is dus puur persoonlijk, zoals alles wat ik zeg een persoonlijke opvatting is. • Zie ook de videofilms van een aantal ongeneeslijk verklaarde patienten die bijzonder veel baat hebben gehad bij genoemde behandelingen. Maar mocht u interesse hebben lees aub ook de waarschuwing voor dr. Robert Gorter en het Medisch Centrum Keulen. Dr. Robert Gorter is in opspraak geraakt in Duitsland en Egypte en ook wij distantiëren ons van dr. Robert Gorter. Klik hier of onder vragen voor uitvoerige uitleg waarom wij dr. Robert Gorter geen betrouwbare arts meer vinden. De genoemde behandelingen, die ook in het MCC worden gegeven, staan voor ons niet ter discussie, maar zijn ook elders wel verkrijgbaar. Hier staan een aantal adressen waar u ook betreffende behandelmethoden zoals dendritische celtherapie, hyperthermie, Newcastle Disease Virus enz. kunt verkrijgen.
 • Ook kunt u vragen stellen of informatie uitwisselen met anderen onder bijna alle artikelen die op onze site staan. Iedereen kan vragen stellen of antwoorden geven via plaats een reactie of reageren via comments, zie onder de artikelen. Mocht u los van een artikel een vraag willen opnemen in onze Faq - veelgestelde vragen stuur dan een mailtje aan redactie@kanker-actueel.nl en ik zal die vraag plaatsen. Registratie is gratis en zal op vragen daarvoor dan aandacht vragen in onze nieuwsbrief. Of kijk op facebook waarin meer en meer reacties komen op de links die ik plaats naar artikelen: https://www.facebook.com/pages/Kankeractueel/518637628170377
 • Wie ons financieel ondersteunt krijgt korting op voedingsupplementen bestelt via internet of anderszins bij o.a. Medpro, OriVeda enz. en steunt de site en de Stichting Gezondheid Actueel. En wij zijn een ANBI organisatie dus uw gift is in principe aftrekbaar voor de belasting. Mocht u een factuur willen dan kan onze penningmeester daarvoor zorgen. Mocht u ons willen steunen via een betaalde vermelding in onze reclame caroussel dan kunt u contact opnemen met onze redactie via  redactie@kanker-actueel.nl

  Mocht u na dit allemaal te hebben gelezen nog vragen hebben stel ze gerust via e-mail adres: redactie@kanker-actueel.nl of info@kanker-actueel.nl t.a.v. Kees.

  Kees Braam, webmaster

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Wat zou ik doen als ik nu >> Diagnose kanker - wat nu? >>