31 oktober 2023: lees ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/mammaprint-voor-borstkankerpatienten-gaat-vergoed-worden-vanuit-basisverzekering-laat-het-zorginstituut-weten-de-mindact-studie-toont-aan-dat-minder-vrouwen-met-borstkanker-chemotherapie-nodig-hebben.html

13 augustus 2021: lees ook dit artikel en zie ook in gerelateerde artikelen uiteraard: https://kanker-actueel.nl/80-procent-van-patienten-met-borstkanker-met-dics-ductaal-carcinoma-in-situ-zouden-kunnen-volstaan-met-alleen-een-operatie-maar-zonder-bestraling-post-operatief-of-zelfs-met-een-wait-and-see-beleid.html


12 november 2018: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/genentest-oncotype-dx-bij-patienten-met-hormoongevoelige-borstkanker-er-pos-her2-neg-heeft-een-directe-relatie-met-wel-of-geen-chemo-en-risico-op-overlijden-en-zou-standaard-ingevoerd-moeten-worden.html

28 september 2018: lees het advies van het Zorginstituut om de mammaprint uit de basisverzekering te halen. 

17 juli 2018: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/chemo-bij-beginnende-operabele-hormoongevoelige-borstkanker-er-en-pr-pos-en-her2-neg-blijkt-bij-70-procent-zinloos-te-zijn-bij-slechts-30-procent-heeft-chemo-enig-effect-blijkt-uit-grote-studie-van-oncogen-dx-21-genen-test.html

26 juli 2016: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/richtlijnen-in-amerika-hoe-borstkanker-te-behandelen-met-her2-positieve-receptoren-op-basis-van-recente-wetenschappelijke-studies.html

5 juni 2018: Bron: NEJM, June 3, 2018

Het definitieve studierapport: Adjuvant Chemotherapy Guided by a 21-Gene Expression Assay in Breast Cancer is deze week gepubliceerd in NEJM en is volledig gratis in te lezen of te downloaden.

Met als conclusie dat alleen hormoontherapie een gelijke overall overleving op 10 jaar geeft dan chemo plus hormoontherapie. De mammaprint kan voorspellen welke vrouwen wel en welke vrouwen geen chemo nodig zouden hebben.

Conclusions

Adjuvant endocrine therapy and chemoendocrine therapy had similar efficacy in women with hormone-receptor–positive, HER2-negative, axillary node–negative breast cancer who had a midrange 21-gene recurrence score, although some benefit of chemotherapy was found in some women 50 years of age or younger. (Funded by the National Cancer Institute and others; TAILORx ClinicalTrials.gov number, NCT00310180.)

Zie verder alles over de mammaprint hieronder en in gerelateerde artikelen.

31 augustus 2016: Ter bevestiging van wat al veel eerder is gepubliceerd over de mammaprint kwam Rene Bernards dit nog eens uitvoerig toelichten in DWDD, alsof dit groot nieuws zou zijn: 

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/363236

Bedenk hierbij dat de mammaprint echt niet de enige goedgekeurde test is voor borstkanker, oncotype-DX is al langer op de markt en minimaal net zo goed. Daar komt bij dat Rene Bernards grootaandeelhouder was (en wellicht nog is) van het bedrijf dat de mammaprint exploiteert. Hij zit in ieder geval in een leidinggevende functie daar: http://www.agendia.com/about/executive-management/

Matthijs van Nieuwkerk fungeerde weer eens als een kritiekloze marionet. Ik begin toch steeds meer vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van DWDD.

18 april 2016: Bron: Breast Cancer Res Treat. 2016 Apr;156(2):279-87. doi: 10.1007/s10549-016-3764-5. Epub 2016 Mar 22

Eindanalyse van grote langjarige studie bevestigt dat de helft van de vrouwen met borstkanker geen chemo nodig hebben als zij een mammaprint laten uitvoeren. Mammaprint blijkt betrouwbare genentest om daarop de behandeling af te stemmen. Overigens zijn er wereldwijd meerdere genentesten die gelijkwaardig zijn aan de mammaprint zoals de Oncogene DX.

Ik ga het niet meer allemaal vertalen, lees onderstaand Volkskrant artkel of de artkelen in gerelateerde artikelen. Of lees dit volledige studierapport: 

Equivalence of MammaPrint array types in clinical trials and diagnostics.

Onderaan staat het abstract van de RASTAR studie plus referentielijst.

mammaprint grafiek

1 april 2014: Bron De Volkskrant

De Volkskrant komt deze morgen met een opmerkelijk artikel op hun website, je zou bijna gaan denken dat dit een 1 april grap is als je bedenkt dat 12 jaar geleden al de mammaprint bewees een meerwaarde te zijn en dan nu omdat een arts erop promoveert dit bericht:

Mammaprint kan nauwkeurig vaststellen of chemokuur nodig is

De mammaprint, een genetische test waarmee kan worden beoordeeld hoe agressief een borsttumor is, kan zeer nauwkeurig vaststellen welke vrouwen na de operatie een chemokuur nodig hebben.

Dit concludeert Caroline Drukker in haar proefschrift waarop ze is gepromoveerd aan de Amsterdamse UvA. De mammaprint controleert in cellen de werking van zeventig genen die in verband worden gebracht met borstkanker. Het aantal genen dat aan staat, bepaalt of het risico op uitzaaiingen laag of hoog is. Oncologen baseren zich meestal op een richtlijn om te bepalen of een vrouw met borstkanker gebaat kan zijn bij chemotherapie, legt Drukker uit. Daarbij gaan ze uit van de leeftijd van de vrouw, de grootte en aard van de tumor. Vaak is dat duidelijk genoeg, maar er is ook 'een grijs gebied' waar artsen twijfelen. Het gaat om ruim 20 procent van de borstkankerpatiënten, zo'n 2.800 vrouwen per jaar. Voor die groep kan de mammaprint uitkomst bieden.

Mijn commentaar: Het gaat blijkbaar slecht met het bedrijf Agendia dat de mammaprint commercieel exploiteert. Met groot aandeelhouders als prof. dr. Bernards en dr. Laura van 't Veer (zij richtte notabene Agendia op), beiden nog steeds goed betaalde wetenschappelijk onderzoekers aan het NKI - Nederlands Kanker Instiuut, een afdeling van het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis, dat de Volkskrant moet worden ingeschakeld voor extra publicteit voor de mammaprint.  Er is hier een mooi staaltje van wel hele directe belangenverstrengeling te zien lijkt mij. Zoals de NRC dit al in 2004 blootlegde. Klik hier voor het artikel uit de NRC, al in 2004 gepubliceerd.

De Mammaprint is na goedkeuring door de FDA en ESMO al in 2004 ondergebracht in een commerciële tak. Ik twijfel niet aan de meerwaarde van de mammaprint en juich een genentest alleen maar toe, hoewel ik weet dat er nieuwe genentesten zijn die nauwkeuriger en beter voorspellen dan de mammaprint op dit moment, waaronder de Prosigna genentest

Maar dat de Volkskrant en het AvL - Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis c.q. NKI hier nu mee komen en daarvoor ook plaats krijgen op de voorpagina van de Volkskrant vind ik dubieus. Zeker als je weet dat afgelopen jaren tienduizenden vrouwen onnodig chemo hebben gehad, ook via oncologen in het AvL ondanks de mammaprint.

Ik citeer nogmaals de Volkskrant:

Volgens Drukker kan de mammaprint ook een hulpmiddel zijn om overdiagnose terug te dringen. Van alle vrouwen bij wie in het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt ontdekt heeft volgens de Gezondheidsraad 8 procent een tumor die zo langzaam groeit dat die nooit levensbedreigend zou worden. Maar die vrouwen worden wél behandeld. In 2012 ging het om 500 patiënten. Onderzoek met de mammaprint wijst uit dat van alle via screening opgespoorde borsttumoren tweederde een laag risico heeft, waarvan nog eens de helft zeer laag. Drukker: 'Bij die vrouwen zouden artsen zich moeten bedenken hoe ze gaan behandelen. Als vrouwen een zeer laag risico hebben op uitzaaiingen zouden zij na het verwijderen van de tumor mogelijk kunnen afzien van behandeling zonder dat daardoor hun levensverwachting ongunstig wordt beïnvloed.' 

Lees verder het hele artikel van 1 april 2014 in de Volkskrant>>>>>>>

Zie in gerelateerde artikelen meer informatie over de mammaprint. Klik hier voor het artikel uit de NRC, al in 2004 gepubliceerd.

17 februari 2012: Bron: De Telegraaf

Vanmorgen meldt de Telegraaf dat de mammaprint, een genentest  voor patiënten met borstkanker, in de nabije toekomst ook gedaan kan worden met bewaard tumorweefsel. Tot nu toe was de mammaprint alleen mogelijk met vers tumorweefsel, maar testen hebben laten zien dat dezelfde voorspellende resultaten worden gezien bij in paraffine bewaard tumorweefsel. Of het ook kan met diepgevroren tumorweefsel wordt niet vermeld in het artikel van de Telegraaf. In het artikel staat dat de FDA snel met een goedkeuring zal komen.

Hier het bericht van de website van de Telegraaf:

Kankertesten voor meer vrouwen  

door Arianne Mantel

ROTTERDAM -  De MammaPrint, de test die in een vroeg stadium kan bepalen hoe agressief een borsttumor is, kan nu ook uitgevoerd worden op bewaard tumorweefsel.

Er is een digitale coach voor vrouwen met borstkanker. Er is een digitale coach voor vrouwen met borstkanker.

Tot voor kort kon de MammaPrint nog maar bij dertig procent – alleen de ’verse’ weefsels – voorspellen hoe groot het risico op uitzaaiingen is. Onderzoek heeft uitgewezen dat de test nu ook uitgevoerd kan worden bij de standaard wijze van opgeslagen weefsel in paraffine. Daardoor kunnen veel meer patiënten van deze diagnostische methode profiteren, zo maakt onderzoeksleider Els Berns van het Erasmus MC ziekenhuis vandaag bekend.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land: per jaar wordt bij 13.000 vrouwen deze diagnose gesteld.

Of het maken van een MammaPrint zinvol is, hangt mede af van de eigenschap van de tumor. Zodra goedkeuring van de FDA is verkregen, zal de methode ook meteen in Nederland beschikbaar zijn. De verwachting is dat dit binnenkort het geval zal zijn.

Results confirm that the combination of the near perfect correlation between array types, excellent equivalence between tissue types, and a very high stability, precision, and repeatability demonstrate that results from clinical trials (such as MINDACT and I-SPY 2) are equivalent to current MammaPrint FFPE and fresh diagnostics, and can be used interchangeably.

Breast Cancer Res Treat. 2016 Apr;156(2):279-87. doi: 10.1007/s10549-016-3764-5. Epub 2016 Mar 22.

Equivalence of MammaPrint array types in clinical trials and diagnostics.

Abstract

MammaPrint is an FDA-cleared microarray-based test that uses expression levels of the 70 MammaPrint genes to assess distant recurrence risk in early-stage breast cancer. The prospective RASTER study proved that MammaPrint Low Risk patients can safely forgo chemotherapy, which is further subject of the prospective randomized MINDACT trial. While MammaPrint diagnostic results are obtained from mini-arrays, clinical trials may be performed on whole-genome arrays. Here we demonstrate the equivalence and reproducibility of the MammaPrint test. MammaPrint indices were collected for breast cancer samples: (i) on both customized certified array types (n = 1,897 sample pairs), (ii) with matched fresh and FFPE tissues (n = 552 sample pairs), iii) for control samples replicated over a period of 10 years (n = 11,333), and iv) repeated measurements (n = 280). The array type indicated a near perfect Pearson correlation of 0.99 (95 % CI: 0.989-0.991). Paired fresh and FFPE samples showed an excellent Pearson correlation of 0.93 (95 % CI 0.92-0.94), in spite of the variability introduced by intratumoral tissue heterogeneity. Control samples showed high consistency over 10 year's time (overall reproducibility of 97.4 %). Precision and repeatability are overall 98.2 and 98.3 %, respectively. Results confirm that the combination of the near perfect correlation between array types, excellent equivalence between tissue types, and a very high stability, precision, and repeatability demonstrate that results from clinical trials (such as MINDACT and I-SPY 2) are equivalent to current MammaPrint FFPE and fresh diagnostics, and can be used interchangeably.

KEYWORDS:

Breast cancer; Clinical prognostic value; Diagnostic microarray test; I-SPY; MINDACT; MammaPrint

PMID:
27002507
[PubMed - in process]
PMCID:
PMC4819553

References

1. MammaPrint FDA clearance. See Decision Summary at http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/denovo.cfm?ID=DEN070009
2. Coates AS, Winer EP, Goldhirsch A, Gelber RD, Gnant M, Piccart-Gebhart M, Thürlimann B, Senn H-J. Tailoring therapies-improving the management of early breast cancer: St Gallen International Expert Consensus on the Primary Therapy of Early Breast Cancer 2015. Ann Oncol. 2015;26:1533–1546. doi: 10.1093/annonc/mdv221. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
3. NCCN Clinical Practice Guidelines in oncology for Breast Cancer version 3.2015. http://www.nccn.org/professionals/physician_gls/f_guidelines.asp
4. Glas AM, Floore A, Delahaye LJMJ, Witteveen AT, Pover RCF, Bakx N, Lahti-Domenici JST, Bruinsma TJ, Warmoes MO, Wessels LFA, Veer LJV. Converting a breast cancer microarray signature into a high-throughput diagnostic test. BMC Genomics. 2006;7:278. doi: 10.1186/1471-2164-7-278. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
5. Drukker CA, Bueno-de-Mesquita JM, Retèl VP, van Harten WH, van’t Tinteren H, Wesseling J, Roumen RMH, Knauer M, van Veer LJ, Sonke GS, Rutgers EJT, van de Vijver MJ, Linn SC. A prospective evaluation of a breast cancer prognosis signature in the observational RASTER study. Int J Cancer. 2013;133:929–936. doi: 10.1002/ijc.28082. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
6. Sapino A, Roepman P, Linn SC, Snel MHJ, Delahaye LJMJ, van den Akker J, Glas AM, Simon IM, Barth N, de Snoo FA, van’t Veer LJ, Molinaro L, Berns EMJJ, Wesseling J, Riley LB, Anderson D, Nguyen B, Cox CE. MammaPrint molecular diagnostics on formalin-fixed, paraffin-embedded tissue. J Mol Diagn. 2013;16:190–197. doi: 10.1016/j.jmoldx.2013.10.008. [PubMed] [Cross Ref]
7. Drukker CA, Schmidt MK, Rutgers EJT, Cardoso F, Kerlikowske K, Esserman LJ, van Leeuwen FE, Pijnappel RM, Slaets L, Bogaerts J, Veer LJV. Mammographic screening detects low-risk tumor biology breast cancers. Breast Cancer Res Treat. 2014;144:103–111. doi: 10.1007/s10549-013-2830-5. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
8. Krijgsman O, Roepman P, Zwart W, Carroll JS, Tian S, de Snoo FA, Bender RA, Bernards R, Glas AM. A diagnostic gene profile for molecular subtyping of breast cancer associated with treatment response. Breast Cancer Res Treat. 2011;133:37–47. doi: 10.1007/s10549-011-1683-z. [PubMed] [Cross Ref]
9. van de Vijver MJ, He YD, Veer LJV, Dai H, Hart AAM, Voskuil DW, Schreiber GJ, Peterse JL, Roberts C, Marton MJ, Parrish M, Atsma D, Witteveen A, Glas A, Delahaye L, van der Velde T, Bartelink H, Rodenhuis S, Rutgers ET, Friend SH. A gene-expression signature as a predictor of survival in breast cancer. N Engl J Med. 2002;347:1999–2009. doi: 10.1056/NEJMoa021967. [PubMed] [Cross Ref]
10. Buyse M, Loi S, Veer LV, Viale G, Delorenzi M, Glas AM, d’Assignies MS, Bergh J, Lidereau R, Ellis P, Harris A, Bogaerts J, Therasse P, Floore A, Amakrane M, Piette F, Rutgers E, Sotiriou C, Cardoso F, Piccart MJ. Validation and clinical utility of a 70-gene prognostic signature for women with node-negative breast cancer. J Natl Cancer Inst. 2006;98:1183–1192. doi: 10.1093/jnci/djj329. [PubMed] [Cross Ref]
11. MammaPrint FDA clearance RNAretain. See Decision Summary at http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K070675
12. Bueno-de-Mesquita JM, van Harten WH, Veer LJV, van Dam FSAM, Karsenberg K, Douma KFL, van Tinteren H, Peterse JL, Wesseling J, Wu TS, Atsma D, Rutgers EJT, Brink G, Floore AN, Glas AM, Roumen RMH, Bellot FE, van Krimpen C, Rodenhuis S, van de Vijver MJ, Linn SC. Use of 70-gene signature to predict prognosis of patients with node-negative breast cancer: a prospective community-based feasibility study (RASTER) Lancet Oncol. 2007;8:1079–1087. doi: 10.1016/S1470-2045(07)70346-7. [PubMed] [Cross Ref]
13. MammaPrint FDA clearance FFPE. See Decision Summary at http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K141142
14. Parker JS, Mullins M, Cheang MCU, Leung S, Voduc D, Vickery T, Davies S, Fauron C, He X, Hu Z, Quackenbush JF, Stijleman IJ, Palazzo J, Marron JS, Nobel AB, Mardis E, Nielsen TO, Ellis MJ, Perou CM, Bernard PS. Supervised risk predictor of breast cancer based on intrinsic subtypes. J Clin Oncol. 2009;27:1160–1167. doi: 10.1200/JCO.2008.18.1370. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
16. MammaPrint FDA clearance scanner. See Decision Summary at http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K080252
17. MammaPrint FDA clearance age 61 years. See Decision Summary at http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K081092
18. MammaPrint FDA clearance US location. See Decision Summary at http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm?ID=K101454
19. Mook S, Schmidt MK, Viale G, Pruneri G, Eekhout I, Floore A, Glas AM, Bogaerts J, Cardoso F, Piccart-Gebhart MJ, Rutgers ET, Veer LJV. The 70-gene prognosis-signature predicts disease outcome in breast cancer patients with 1-3 positive lymph nodes in an independent validation study. Breast Cancer Res Treat. 2008;116:295–302. doi: 10.1007/s10549-008-0130-2. [PubMed] [Cross Ref]
20. Knauer M, Cardoso F, Wesseling J, Bedard PL, Linn SC, Rutgers EJT, van’t Veer LJ. Identification of a low-risk subgroup of HER-2-positive breast cancer by the 70-gene prognosis signature. Br J Cancer. 2010;103:1788–1793. doi: 10.1038/sj.bjc.6605916. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
21. Mook S, Schmidt MK, Weigelt B, Kreike B, Eekhout I, van de Vijver MJ, Glas AM, Floore A, Rutgers EJT, van’t Veer LJ. The 70-gene prognosis signature predicts early metastasis in breast cancer patients between 55 and 70 years of age. Ann Oncol. 2009;21:717–722. doi: 10.1093/annonc/mdp388. [PubMed] [Cross Ref]
22. Bueno-de-Mesquita JM, Linn SC, Keijzer R, Wesseling J, Nuyten DSA, van Krimpen C, Meijers C, de Graaf PW, Bos MMEM, Hart AAM, Rutgers EJT, Peterse JL, Halfwerk H, de Groot R, Pronk A, Floore AN, Glas AM, Veer LJV, van de Vijver MJ. Validation of 70-gene prognosis signature in node-negative breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2008;117:483–495. doi: 10.1007/s10549-008-0191-2. [PubMed] [Cross Ref]
23. Drukker CA, van Tinteren H, Schmidt MK, Rutgers EJT, Bernards R, van de Vijver MJ, Veer LJV. Long-term impact of the 70-gene signature on breast cancer outcome. Breast Cancer Res Treat. 2014;143:587–592. doi: 10.1007/s10549-013-2831-4. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
24. Cardoso F, Piccart-Gebhart M, Veer LV, Rutgers E. The MINDACT trial: the first prospective clinical validation of a genomic tool. Mol Oncol. 2007;1:246–251. doi: 10.1016/j.molonc.2007.10.004. [PubMed] [Cross Ref]
25. Cardoso F, Veer LV, Rutgers E, Loi S, Mook S, Piccart-Gebhart MJ. Clinical application of the 70-gene profile: the MINDACT trial. J Clin Oncol. 2008;26:729–735. doi: 10.1200/JCO.2007.14.3222. [PubMed] [Cross Ref]
26. Mook S, Veer LJV, Rutgers EJT, Piccart-Gebhart MJ, Cardoso F. Individualization of therapy using Mammaprint: from development to the MINDACT Trial. Cancer Genomics Proteomics. 2007;4:147–155. [PubMed]
27. Barker AD, Sigman CC, Kelloff GJ, Hylton NM, Berry DA, Esserman LJ. I-SPY 2: an adaptive breast cancer trial design in the setting of neoadjuvant chemotherapy. Clin Pharmacol Ther. 2009;86:97–100. doi: 10.1038/clpt.2009.68. [PubMed] [Cross Ref]
28. Larkin JE, Frank BC, Gavras H, Sultana R, Quackenbush J. Independence and reproducibility across microarray platforms. Nat Methods. 2005;2:337–344. doi: 10.1038/nmeth757. [PubMed] [Cross Ref]
29. Yauk CL, Berndt ML, Williams A, Douglas GR. Comprehensive comparison of six microarray technologies. Nucleic Acids Res. 2004;32:e124. doi: 10.1093/nar/gnh123. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
30. Fedorowicz G, Guerrero S, Wu TD, Modrusan Z. Microarray analysis of RNA extracted from formalin-fixed, paraffin-embedded and matched fresh-frozen ovarian adenocarcinomas. BMC Med Genomics. 2009;2:23. doi: 10.1186/1755-8794-2-23. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
31. Delahaye LJ, Wehkamp D, Floore AN, Bernards R, van’t Veer LJ, Glas AM. Performance characteristics of the MammaPrint(R) breast cancer diagnostic gene signature. Personalized Med. 2013;10:801–811. doi: 10.2217/pme.13.88. [Cross Ref]
32. Tholen DW, Kallner A, Kennedy JW, Krouwer JS, Meier K: Evaluation of precision performance of quantitative measurement methods. Approved Guideline. Second Edition. EP5–A2. National Committee on Clinical Laboratory Standards 2004, 24
33. Cobleigh MA, Tabesh B, Bitterman P, Baker J, Cronin M, Liu M-L, Borchik R, Mosquera J-M, Walker MG, Shak S. Tumor gene expression and prognosis in breast cancer patients with 10 or more positive lymph nodes. Clin Cancer Res. 2005;11:8623–8631. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-05-0735. [PubMed] [Cross Ref]
34. Ma X-J, Salunga R, Dahiya S, Wang W, Carney E, Durbecq V, Harris A, Goss P, Sotiriou C, Erlander M, Sgroi D. A five-gene molecular grade index and HOXB13:IL17BR are complementary prognostic factors in early stage breast cancer. Clin Cancer Res. 2008;14:2601–2608. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-07-5026. [PubMed] [Cross Ref]
35. Filipits M, Rudas M, Jakesz R, Dubsky P, Fitzal F, Singer CF, Dietze O, Greil R, Jelen A, Sevelda P, Freibauer C, Müller V, Jänicke F, Schmidt M, Kölbl H, Rody A, Kaufmann M, Schroth W, Brauch H, Schwab M, Fritz P, Weber KE, Feder IS, Hennig G, Kronenwett R, Gehrmann M, Gnant M. A new molecular predictor of distant recurrence in ER-positive, HER2-negative breast cancer adds independent information to conventional clinical risk factors. Clin Cancer Res. 2011;17:6012–6020. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-11-0926. [PubMed] [Cross Ref]

Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Mammaprint - genentest bewijst waarde voor borstkanker en kan ook uitgevoerd worden op bewaard tumorweefsel."

  • Marjan :
    Ik lees hier dat de mammaprint reeds in 2004 gedaan kon worden. Wat vreemd dan dat ik 2 jaar geleden nog van zorgverzekeraar moest veranderen om de mammaprint vergoed te kunnen krijgen. Mijn eerste zorgverzekeraar vergoedde hem namelijk niet. Ik weet eerlijk gezged niet wat de stand van zaken nu is, maar het is toch van de gekke dat ik dit moest doen. Iedereen weet dat chemo een enorme oplazer aan je lijf geeft, en mijn mening is dat als je het door een mammaprint te laten doen kan voorkomen je dit zeker moet doen.
    just my two cents.....

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Mammaprint voor borstkankerpatienten >> Mammaprint verandert voorgestelde >> Mammaprint bewijst grote waarde >> Uitstekende resultaten met >> Mammaprint (R) wordt meer >> Mammaprint: Onderzoek met >> Mammaprint voor bepaling van >> Diagnose en oorzaken van borstkanker: >>