18 maart 2016: Bron: Sanquin

Op verzoek van Sanquin plaats ik hieronder de video van Hein Jambroers die nog maar een half jaar te leven had. Hein had uitgezaaide vergevorderde onderhuidse huidkanker - melanoom en geen enkele chemo of andere behandeling had succes bij hem. Tot hij alsnog in aanmerking kwam voor immuuntherapie met TIL, waarbij tumor infiltrerende T-lymfocyten/afweercellen worden opgekweekt en teruggegeven aan de patiënt.

TIL - tumor infiltrating lymfocytes

Figure 1.

The cellular cross-talk between different leukocyte subsets and their predominant contribution to either pro- or antitumor activities, including myeloid lineage leukocytes, tumor-associated macrophages with either protumorigenic (M2) or antitumorigenic (M1) properties, helper T-cell subsets, cytotoxic T cells, regulatory T cells, B cells, dendritic cells and myeloid-derived suppressor cells are shown. These cells play central roles in shaping the microenvironment via the factors they produce thereby driving either an immune-mediated anti- or protumor activities in the microenvironment.

Zie ook dit artikel waarin o.a. uitgelegd hoe TIL werkt en bij welke andere vormen van kanker TIL inmiddels wordt toegepast: https://kanker-actueel.nl/NL/immuuntherapie-met-til-tumor-infiltrating-lymfocyten-zorgt-bij-een-kwart-van-de-deelnemers-voor-jarenlange-ziektevrije-tijd-bij-patienten-met-uitgezaaide-melanomen.html 

Ik moet zeggen dat al in 1995 over TIL werd gepubliceerd (zie link hierboven en dat nu 20 jaar later dit nog steeds een experimentele therapie wordt genoemmd door Sanquin en dr. Haanen vind ik echt schandalig. Maar goed het is niet anders.

Hier achtereenvolgens het verhaal van Hein en zijn gezin: 

https://www.youtube.com/watch?v=A43MKg4TrdE&list=PL9v6nFUE8TjJOK9Rc7B7O9QUrslxD1Rq2&index=1 

En zie ook deze video met een patiëntenverhaal van genezing en uitleg hoe TIL werkt in het engels: 

https://www.youtube.com/watch?v=8V1L-YDmRuc&noredirect=1

En een video waarin uitgelegd wordt hoe TIL precies werkt n het Nederlands (zoek de verschillen): 

https://www.youtube.com/watch?v=8MDY4Q1QlSA&index=2&list=PL9v6nFUE8TjJOK9Rc7B7O9QUrslxD1Rq2

Hier het originele persbericht van Sanquin:

Persbericht

Ex-huidkankerpatiënt deelt indrukwekkend verhaal over genezing in videoserie                                       

Amsterdam, 17 maart 2016 – Hein Jambroers kreeg van artsen te horen dat hij nog maar een half jaar te leven had. Hij had alles voor zijn nabestaanden geregeld maar kon toch starten met een experimentele therapie om zijn huidkanker te bestrijden: TIL, waarbij tumor infiltrerende T-lymfocyten/afweercellen worden opgekweekt en teruggegeven aan de patiënt. Hein vertelt het indrukwekkende verhaal over zijn behandeling en genezing in een video tweeluik gemaakt door Sanquin.

Hein ontdekte in 2009 melanomen op zijn rechter bovenbeen. Deze werden weggehaald maar kwamen terug. Nadat hij te horen kreeg dat hij uitbehandeld was, startte hij een zoektocht naar alternatieve behandelingen. Via een Belgische lotgenote kwam hij terecht bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, waar hij kon mee doen aan een experimentele therapie.

196 miljard nieuwe T-cellen

In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis werden cellen en tumormateriaal van Hein afgenomen. Het ziekenhuis en het Laboratorium voor Celtherapie van Sanquin kweekten de cellen op tot grote hoeveelheden met als doel deze terug te geven: het immuunsysteem wordt zo versterkt en is in staat de tumor aan te vallen. Uiteindelijk kreeg Hein 196 miljard nieuwe T-cellen terug en is hij genezen van huidkanker. In twee video’s vertelt Hein het emotionele verhaal van zijn ziekte, behandeling en genezing. Prof dr. Haanen, de behandeld arts van Hein Jambroers, Carlijn Voermans, hoofd Laboratorium voor Celtherapie Sanquin en Patrick Burger, projectleider cellulaire therapieën bij Sanquin vertellen in uitlegvideo’s alles over de technieken achter de behandeling(en) en de ontwikkelingen in onderzoek. Op dit moment hebben wereldwijd ruim 500 patiënten met een uitgezaaid melanoom een TIL-behandeling ondergaan. Hein hoort bij de 10 procent van de patiënten die helemaal zijn genezen.

Sanquin maakte de serie om het onderzoek naar celtherapie en toepassingen daarvan voor patiënten onder de aandacht te brengen. De eerste video is hier te zien. De tweede video komt 24 maart online. In de video ‘Hoe succesvol is TIL-behandeling’ wordt meer uitgelegd over de kans op genezing voor patiënten met een uitgezaaid melanoom.

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Melanomen: Hein geneest van zijn uitgezaaide vergevorderde huidkanker - melanoom met immuuntherapie met tumor infiltrerende T-lymfocyten - afweercellen (TIL)."


Gerelateerde artikelen