26 januari 2014: Bron: Cedars-Sinai Clinic en ImmunoCellular Therapeutics,

Studie met dendritische celtherapie gecombineerd met een vaccin gericht op CD-133 eiwitexpressie voor patiënten met een hersentumor glioblastoma multiforme gestart. 

Net als normale stamcellen, hebben cellen die kankercellen veroorzaken het vermogen om zichzelf te vernieuwen en genereren steeds nieuwe cellen, maar in feite creëren ze weer nieuwe kankercellen in plaats van gezonde cellen omdat bij deze specifieke stamcellen de PD-functie (programmed death functie) niet goed functioneert.

In de Cedar kliniek in Israel is nu een fase I/II studie opengesteld waarin een zogeheten gericht vaccin wordt onderzocht bij patiënten met een hersentumor glioblastoma multiforme.  Het vaccin is een vorm van personalised medicin en richt zich op een eiwit, CD133, dat vaak gevonden wordt op kankerstamcellen van sommige hersentumoren, maar ook bij andere vormen van kanker

In deze nieuwe studie is plaats voor ca. 45 patiënten met glioblastom multiforme die vooraf worden gescreend op die CD-133 eiwit receptor. In combinatie met dendritische celtherapie wordt dan dit vaccin toegediend in de hoop dat het immuunsysteem nu wel de stamcellen zal vernietigen of de PD-functie terug zal geven waardoor ze zichzelf vernietigen als hun taak erop zit.

Dendritische cellen zijn de sterkste antigeen-presenterende cellen van het immuunsysteem. De dendritische cellen zijn namelijk verantwoordelijk zijn voor het helpen en aansturen van het immuunsysteem om lichaamsvreemde stofjes, bacteriën, virussen enz. te herkennen en te elimineren. Door eerst de persoonlijke dendritische cellen te logen (in contact brengen) met specifieke eiwitfragmenten van het CD133, worden als het ware de dendritische cellen al in het laboratorium "getraind" het antigeen te herkennen als doelwit en een immuun reactie te stimuleren wanneer ze daarmee weer in contact komen in het lichaam.

De dendritische cellen worden uit het bloed van de patiënt gehaald (via de leucocyten) en gecombineerd met vooraf geprepareerde glioblastoma eiwitten (het vaccin) en daarna vermeerderd / gekweekt in het laboratorium. Daarna worden de nieuwe gekweekte dendritische cellen onderhuids ingespoten als vaccin. De eerste maand 1x per week en daarna 1x per twee maanden. De studie zal twee jaar lopen en na twee jaar wordt gekeken wat de resultaten zijn enz.

Stamcellen zonder PD-functie (PD = Programmed Death)

Zoals eerder gezegd genereren stamcellen die het vermogen hebben om zichzelf te vernieuwen en nieuwe cellen generen steeds weer kankercellen omdat bij deze nieuw gevormde cellen de PD-functie (PD = programmed death)blijkbaar is uitgeschakeld en daardoor door het immuunsysteem niet worden herkend als bedreigend of zichzelf niet vernietigen (apoptoseproces) na gedaan te hebben waarvoor ze zijn gecreeerd. Zie een video met uitleg hoe deze stamcellen steeds weer nieuwe kankercellen vormen: http://www.neurooncologia.com/scroll_stemcells.php

De theorie achter deze aanpak met dendritische cellen plus gericht vaccin is dat wanneer de kanker cellen worden vernietigd, een tumor zichzelf niet meer in leven kan houden want deze groeit niet meer omdat er geen nieuwe cellen worden aangemaakt. Maar wanneer de stamcellen die de kankercellen genereren niet worden aangepakt kunnen tumorcellen dus steeds weer terugkomen (een recidief) ook als de al aanwezige tumorcellen door andere behandelingen zouden zijn verwijderd of vernietigd. De onderzoekers hopen nu dat met deze gerichte aanpak van dendritische celtherapie in combinatie met het gerichte vaccin via het CD-133 eiwit dat een recidief kan worden voorkomen.

Zie in gerelateerde artikelen voor meer artikelen waarin opmerkelijkere resultaten zijn geboekt met deze gerichte aanpak maar dan op andere eiwit receptoren gericht. Ook deze studie is in feite dus weer een voorbeeld van personalised medicin.

Deze studie in de Cedars-Sinai Clinic staat open voor patiënten bij wie glioblastoma multiforme na een eerdere chirurgische verwijdering toch is teruggekeerd. Potentiële deelnemers worden gescreend op toelatingsvoorwaarden en ondergaan evaluaties en medische tests op regelmatige tijdstippen. Het vaccin en studie gerelateerde testen en nazorg zullen gratis worden verstrekt en er zullen geen kosten aan verbonden zijn voor patiënten. U zult wel uw reiskosten en verblijfkosten buiten de kliniek zelf moeten betalen.

U kunt zich aanmelden via uw behandelend arts bij Cherry Sanchez op telefoonnummer 310-423-8100 of e-mail cherry.sanchez@cshs.org of zie gegevens uit onderstaande protocol omschrijving van de Cedars Clinic zelf.

Protocol SummaryBack To Search Instructions
Protocol No. IIT2013-11-RUDNICK-CD133V Principal Investigator Rudnick, Jeremy
Phase I/II - Early development: dose finding with expanded safety cohort (Cancer Control)
Age Group Adult Scope Local
Secondary Protocol No. CD-133 DC; NA
Title Immunological targeting of CD133 in recurrent glioblastoma: A translational and clinical study of an autologous CD-133 DC vaccine (IRB#30646)
Applicable Locations of Cancer Brain and Nervous System
Drugs Involved CD-133 DC vaccine
Status Open
Contact Jaime Richardson Phone:310-423-2133
Mobile Phone:310-733-7109
Email:Cancer.Trial.Info@cshs.org


Het dendritische cel vaccin wordt geproduceerd en de studie wordt gefinancierd door ImmunoCellular Therapeutics, Ltd Cedars-Sinai eigenaar van het eigen vermogen in het bedrijf. Geen van de onderzoekers in deze studie (Jeremy Rudnick,MD, Jethro Hu, MD; Surasak Phuphanich, MD, En Ray Chu, MD) ontvangen een subsidie of heeft enig ander financieel belang bij ImmunoCellular Therapeutics.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Dendritische celtherapie gecombineerd met een vaccin gericht op CD-133 eiwitexpressie voor patiënten met een hersentumor glioblastoma multiforme wordt in fase I/II studie onderzocht"

 • Rikkers :
  graag zou ik op dehoogte blijven van dit onderzoek.dit omdat mijn man nu behandeld wordt voor deze primaire tumor maar wij weten dat deze tumor terug kan komen.
  Hopelijk bent u hiertoe genegen.

  Met vriendelijke groet,
  Diana rikkers
  • Dominique :
   Hallo, Net zoals u had mijn echtgenoot een 100% volledig resectie via wakkere operatie in sept. 2014 (glioblastoma multiform IV). Nadien radiotherapie in combinatie met Temodal en dan 6 maanden 5 dagen hoge dosis Temodal en 3 weken rust. Alle MRI waren tem maart 2015 super en zelf uitzonderlijk in de ogen van de oncoloog (UZ Leuven - Gasthuisberg) en nu
   1ste MRI na stop van chemo is de operatieholte opnieuw gevuld met tumorweefsel. Wij moeten nu snel een richting kiezen. Hadden jullie op uw vragen informatie ontvangen en met wie had u contact ivm celtherapie. Hartelijk dank voor een snelle reactie.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Gepersonaliseerde vorm van >> mRNA vaccin doet hersentumoren >> CAR-T celtherapie rechtstreeks >> DCVax-L verbetert overall >> Craniopharyngiomas, goedaardige >> Immuuntherapie met Natural >> Immuuntherapie met cocktail >> Lage tumor mutatie belasting >> Meisje van drie jaar komt >> Surviving terminal cancer: >>