Algemene informatie:

Retinoblastoom is een vorm van kanker van het netvlies van een oog, welke voornamelijk voorkomt bij hele jonge kinderen, meestal jonger dan 6 jaar.  In iets minder dan de helft is deze vorm van kanker erfelijk. Als een ouder in de familie deze vorm van kanker heeft gehad is de kans dat een kind het ook krijgt ca. 50%.

Symptomen
Een of beide ogen kunnen zijn aangetast. In de pupil van het oog kunnen vaak witte vlekken of witte puntjes worden waargenomen. Opvallend is dat op foto's kinderen met retinoblastoom geen rode ogen krijgen op de afgebeelde foto veroorzaakt door het flitslicht maar juist  een witte gloed is te zien of vervormde ogen. Andere symptomen kunnen zijn: schele ogen, dubbel zien, ogen die niet symmetrisch zijn maar ongelijk, ogen kunnen rood zien en pijn doen, slecht zicht en verschillende kleur van de
iris in beide ogen  Als de kanker zich heeft verspreid, kan ook pijn in de botten en andere symptomen optreden.

Diagnose:
De arts zal een volledig lichamelijk onderzoek doen, met inbegrip van een oogonderzoek.
De arts kan de volgende tests doen om de diagnose volledig te maken:
Oogonderzoek met verwijding van de pupil
CT-scan of MRI van het hoofd
Echografie van het oog (hoofd en ogen echoencephalogram)
Beenmerg biopsie en zogeheten cerebrospinaal onderzoek in het geval van meer agressieve tumoren

Behandeling
Behandelingsmogelijkheden zijn afhankelijk van de grootte en de locatie van de tumor. Kleine tumoren kunnen worden behandeld met behulp van laser chirurgie of cryotherapie.
Bestraling wordt gebruikt voor zowel lokale tumoren en voor grotere tumoren.
Chemotherapie kan nodig zijn als de tumor zich heeft verspreid buiten het oog.

Het kan nodig zijn om het oog te moeten verwijderen (een zogenaamde eucleation) als de tumor niet reageert op andere behandelingen. In sommige gevallen kan dit de eerste behandeling zijn.

Verwachtingen (prognose)
Als de kanker zich niet verder heeft verspreid dan binnen het oog kunnen bijna alle patiënten worden genezen. Een behandeling kan echter eisen dat een agressieve behandeling
en zelfs het verwijderen van het oog moet geberuen om succesvol te zijn.
Als de kanker zich heeft uitgezaaid buiten het oog, is de kans op genezing lager en hangt af van hoe de tumor zich heeft verspreid.

Complicaties
Blindheid kan optreden in het aangedane oog. De tumor kan zich uitbreiden naar de oogkas via de oogzenuw. De kanker kan ook uitzaaien naar de hersenen, longen en botten.

Preventie
Genetische counseling kan helpen gezinnen het risico van retinoblastoom te laten begrijpen. Het is vooral belangrijk wanneer meer dan een familielid de ziekte heeft gehad of indien de retinoblastoom zich voordoet in beide ogen.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Oogkanker - retinoblastoma - algemene informatie"

  • helene reus :
    OOgkanker heeft er bij mij voor gezorgd dat mijn oog moest worden verwijderd.Ik ben nu 63 jaar maar na de oog kanker ben ik geopereerd aan leverkanker.Volgens mij ziet het er niet zo beszt uit maar blijf wel knokken.Kan er redelijk mee omgaan maar heb ook het sjogren syndroom en dat is heel erg lastig.5 a 6 maal per dag druppelen heel vervelend.We houden de moedd er in.Groet

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Oogkanker - retinoblastoma >> Chemo na verwijdering van >> Intra arteriele toediening >> PDT - Photo Dynamische Therapy >>