11 november 2019:
Tussen een open operatie en een operatie met een robot van blaaskanker zit geen noemenswaardig verschil in overall overleving of kans op een recidief of de omvang en ernst van complicaties blijkt uit een postpectieve studie:
Van alle patienten (N = 446) die werden gevolgd had 10% van de patienten aanvullend chemotherapie gehad, (NAC), 51% had een complicatei gehad en 4% is overleden binnen 90 dagen.
Na 10 jaar was de recidiefvrije overleving 59%, de ziektespecifieke overleving 65% en de totale overleving 35%. Volgens de auteurs van de studie blijkt uit deze gegevens dat robotcystectomie, zelfs tijdens de vroege ontwikkeling ervan 10 jaar geleden, vergelijkbare resultaten biedt als open chirurgie.
15 juli 2018: lees ook deze artikelen:
https://kanker-actueel.nl/trimodal-therapietransurethrale-resectie-van-de-blaas-gevolgd-door-radiotherapie-en-chemotherapie-geeft-veel-slechtere-overall-overleving-dan-radicale-operatie-van-de-blaas-bij-in-de-spieren-uitgezaaide-gevorderde-blaaskanker.html
en
https://kanker-actueel.nl/radiotherapie-bestraling-bij-blaaskanker-aangevuld-met-carbogen-en-nicotinamide-vorm-van-vitamine-b-vergroot-significant-ziektevrije-tijd-en-overall-overleving.html
en dit artikel:
https://ken dit artikel:anker-actueel.nl/doorbraak-na-30-jaar-bij-behandelen-van-blaaskanker-door-nieuw-gevonden-genafwijkingen-in-het-mtor-pathway-binnen-personalised-medicine-studie-projecten.html
We hebben onderstaande informatie zonder wijzingen van de website van het Jeroen Bosch ziekenhuis gekopieerd:
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft 5 locaties, dit zijn de locaties:
Vanaf maart 2009 maken de urologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruik van blauw licht bij de verwijdering van kwaadaardige blaaspoliepen. De blaaswand wordt van te voren behandeld met een kleurstof die gaat fluoresceren bij blauw licht. Daardoor kunnen ook kleine of beginnende poliepen worden weggehaald, die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het eerste algemene ziekenhuis, dat deze techniek met behulp van hexaminolevulinaat toepast.
Blaaskanker is een relatief vaak voorkomende aandoening. Jaarlijks wordt de ziekte bij ongeveer 4000 mensen geconstateerd. Mannen hebben vier maal zo vaak last van een blaastumor dan vrouwen. Bij de meest voorkomende vorm van blaaskanker vormen zich kleine gezwellen in het slijmvlies van de blaas, die blaaspoliepen worden genoemd. Deze worden door middel van een kijkoperatie via de plasbuis verwijderd, waarna een intensieve nabehandeling volgt. Veelal zijn herhaaloperaties nodig, waardoor de ziekte een ernstige belasting vormt voor de patiënten en hun omgeving.
Disco
Hoe beter de poliepen worden weggehaald, hoe minder herhaaloperaties noodzakelijk zijn. Na uitgebreide testen is aangetoond dat de nieuwe techniek met behulp van blauw licht effectiever is, dan kijkoperaties met wit licht. Uroloog Jorg Oddens van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft gedurende de testfase in een academisch ziekenhuis met de nieuwe techniek leren werken: “ Anderhalf uur voor de operatie wordt een kleurstof, hexaminolevulinaat genaamd, aangebracht op de blaaswand. Deze kleurstof gaat fluoresceren wanneer hij met blauw licht beschenen wordt. Net zoals in de disco witte t-shirts oplichten door blacklight. In het blauwe licht worden ook heel kleine en beginnende poliepen zichtbaar, waardoor ook die kunnen worden weggehaald.”
Voorbereiding
Aan de introductie is een periode van anderhalf jaar voorbereiding vooraf gegaan. Het blauwe licht op de OK moet bijvoorbeeld een goede lichtintensiteit bevatten, waar speciale apparatuur voor nodig is. Ook de – dure – geneesmiddelen die nodig zijn voor de behandeling moesten worden besteld. De urologen verwachten dat een grote groep patiënten baat zal hebben bij de nieuwe behandeling.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Operatie: Blauw licht bij operaties van blaaskanker verbetert resultaat van operatie Jeroen Bosch ziekenhuis past dit blauwe licht al enkele jaren toe."