Zie ook dit artikel:
https://kanker-actueel.nl/NL/ook-producten-uit-biologische-landbouw-scoren-onvoldoende-wat-betreft-aanwezige-mineralen-en-vitamines-in-vergelijking-met-dagelijkse-benodigde-hoeveelheid-maar-scoren-wel-veel-beter-dan-niet-biologisch-geteelde-groenten-en-fruit.html
8 december 2019: Bron: RIVM
Om de zoveel jaar maakt het RIVM een update van de zogeheten Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO). In het NEVO - Nederlandse Voedingsstoffenbestand wordt beschreven hoeveel en welke voedingsstoffen een bepaald product bevat.
Maar zie onderstaand informatie in een persbericht van het RIVM. Het voedingstoffenbestand zelf is te downloaden of in te zien via deze website:
https://www.rivm.nl/nederlands-voedingsstoffenbestand via klikken op de PDF bestanden in dat artikel.
Over de relatie tussen CO2 en daling van vitamines en mineralen in groenten en fruit is ook deze studie wel interessant denk ik: Hidden shift of the ionome of plants exposed to elevated CO2 depletes minerals at the base of human nutrition
Juglen Zwaan maakte hierover de volgende opmerking:
Een recente studie naar het gehalte van micronutriënten in onze voeding laat wederom zowel stijgingen als dalingen zien (7). Belangrijk is dat de opzet van een studie goed moet zijn, wat bij veel metingen tot nu toe vaak niet het geval is. Gegevens van metingen door overheden zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Dit omdat de gewassen vaak van verschillende soorten grond afkomstig zijn en de meetapparatuur verschillend is. Ook maakt het veel uit hoe rijp het gewas is en of het veel zonlicht heeft gekregen. Deze laatste twee factoren hebben veel invloed op het vitaminegehalte. Het gehalte aan mineralen wordt weer bepaald door de kwaliteit van de bodem. (red: zie ook artikel in gerelateerde artikelen)
Hier het persbericht van het RIVM:
Het RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin is nu informatie te vinden over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten. Vooral de informatie over oliën en vetten, noten en peulvruchten is geactualiseerd. Voeding voor medisch gebruik is juist verwijderd.
Wat eet Nederland
De keus voor de nieuwe voedingsmiddelen is grotendeels gemaakt op basis van de Voedselconsumptiepeiling, waaruit blijkt welke producten veel gebruikt worden in het Nederlandse voedingspatroon. Belangrijke toevoegingen zijn de gegevens van 20 soorten olie, zoals kokosolie en zonnebloemolie, en 19 soorten peulvruchten, waaronder kapucijners en kidneybonen. Ook informatie over onder meer noten, zuigelingen- en opvolgmelk is aangevuld. Van de producten die nu in NEVO-online staan, is informatie beschikbaar over 133 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen).
Andere wijzigingen
Ten opzichte van de vorige uitgave zijn er nog andere wijzigingen doorgevoerd. Er is bijvoorbeeld geen informatie meer in te vinden over voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding. Door de vele wijzigingen in aanbod en samenstelling is deze informatie moeilijk up-to-date te houden. Ook heeft het RIVM ervoor gekozen om vetzuren in absolute hoeveelheden weer te geven (aantal gram per 100 gram) in plaats van in percentages van de totale hoeveelheid vet. Zo is het makkelijker om het gehalte aan afzonderlijke vetzuren in voeding of een recept te berekenen.
Bron: RIVM
voedingswaarden, NEVO, RIVM, voedingsstoffenbestand, vitamines en mineralen in groenten en fruit
Gerelateerde artikelen
Plaats een reactie ...
Reageer op "RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten."