11 september 2013: Bron: WCRF

Aan onderstaand persbericht hoef ik niets toe te voegen en is duidelijk genoeg lijkt mij. Het studierapport is gratis in te zien op de website van het WCRF.

Baarmoederkanker is voor een groot deel te voorkomen

11 september 2013

Vrouwen kunnen hun risico op baarmoederkanker verlagen door te bewegen en een gezond gewicht te hebben. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Baarmoederkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen, maar volgens onderzoekers kan ruim 40 procent van de gevallen voorkomen worden.

In Nederland staat baarmoederkanker op nummer 5 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Wereldwijd staat het op nummer 6. In 2011 zijn er in Nederland 1.913 nieuwe gevallen van baarmoederkanker vastgesteld, ruim 20 procent meer dan 10 jaar eerder. Volgens prognoses van de Wereldgezondheidsorganisatie zal dit aantal in 2020 met nog 20 procent stijgen als er geen actie wordt ondernomen om het risico op deze vorm van kanker te verlagen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert vandaag, samen met de overige leden van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk, een nieuw wetenschappelijk rapport over de preventie van baarmoederkanker. In dit rapport concluderen wetenschappers op basis van nieuw sterk bewijs dat het risico op baarmoederkanker verlaagd kan worden door meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden.

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat koffie het risico op baarmoederkanker kan verlagen, maar dit moet verder onderzocht worden voordat hierover adviezen gegeven kunnen worden. Op dit moment is er geen bewijs dat koffie invloed heeft op andere kankersoorten. De mogelijke invloed van koffie op andere ziekten is ook een belangrijk onderzoeksgebied.

Baarmoederkanker komt in rijke landen vaker voor dan in ontwikkelingslanden. Wetenschappers schatten dat ruim 40 procent van de gevallen van baarmoederkanker in rijke (Westerse) landen, waaronder Nederland, voorkomen kan worden door meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Dat betekent dat er elk jaar in Nederland meer dan 800 gevallen van baarmoederkanker te voorkomen zijn.

Het is zorgwekkend dat 37,4 procent van de vrouwen in Nederland overgewicht heeft, waarvan 10,8 procent ernstig overgewicht. Van de vrouwen voldoet maar 58 procent aan de norm gezond bewegen. Deze norm houdt in dat volwassenen minimaal een half uur per dag matig intensief actief moeten zijn, minimaal 5 dagen in de week.

Het nieuwe rapport over de preventie van baarmoederkanker is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op baarmoederkanker. Dit is de grootste analyse sinds 2007. Het is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een uniek project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden van het WCRF netwerk.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Dit is een belangrijke mijlpaal voor de preventie van baarmoederkanker. De bevindingen uit het nieuwe rapport bieden ons handvatten om het aantal gevallen van baarmoederkanker te verlagen. Het is nu duidelijker dan ooit dat vrouwen hun risico op baarmoederkanker kunnen verlagen door op hun gewicht te letten en door meer te bewegen. Ook de overheid en beleidsmakers hebben hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen er aan bijdragen dat het publiek gezonde keuzes maakt in voeding en leefstijl door dit te stimuleren met onder andere publieksvoorlichting en beleid gericht op preventie.”

Handige online hulpmiddelen
Op www.wcrf.nl/bmi  kunnen bezoekers makkelijk hun BMI berekenen. Dit geeft aan of ze een gezond gewicht hebben of niet. Op www.wcrf.nl/beweegtest kunnen bezoekers testen of ze voldoende bewegen.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Baarmoederkanker is te voorkomen (tot 40 procent) met veel bewegen en stabiel lichaamsgewicht. Te dik geeft meer risico op baarmoederkanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemeen: Voeding en voedingstoffen >> Alzheimer - dementie is via >> Antibiotica speelt mogelijk >> Asbest lijkt ook kanker in >> Aspirine ter voorkoming van >> Bacterien in de mond - Commensale >> Diakonessenhuis Utrecht biedt >> DIM - diindolylmethane voorkomt >> Bloedtest die methyl meet >> Baarmoederhalskanker veel >>