Aan dit artikel is vele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, op de website plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden Wij zijn een ANBI organisatie en dus is uw donatie in principe aftrekbaar voor de belasting.

5 juni 2015: Bron: Cancer prevention research:  doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0442 June 2015 8; 545

Mannen die doorgingen met een zogenoemd westers dieet met vlees, vleeswaren en vetrijke zuivelproducten vergroot de kans op overlijden aan niet uitgezaaide prostaatkanker met 67% in vergelijking met mannen die een voedingspatroon - Prudent dieet) - hadden met veel groenten en fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen.

De kans om te overlijden aan alle oorzaken bleek 153% hoger te liggen, hoewel de resultaten enigszins gerelativeerd moet worden door het relatief kleine aantal mensen uit de grote groep deelnemers dat overleed aan alle oorzaken en aan specifiek de ziekte tijdens de studieduur van totaal 14  jaar, aldus de onderzoekers.

De eindconclusie van de onderzoekers:  Mannen die een zogeheten 'Prudent' dieet van groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen bleven of gingen gebruiken hadden een 36% lager risico op overlijden door alle oorzaken blijft wel staan als belangrijke conclusie. Zeker ook omdat dit onderzoek is gedaan bij alleen maar artsen of verpleegkundigen.

strandingang bij el cortecito 428

Deze bevindingen suggereren dat aanpassingen van het voedingspatroon na een diagnose van prostaatkanker de overleving kan beïnvloeden en hebben een directe relatie met het therapeutische effect.  Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek bij totaal 926 mannen, allemaal artsen of verpleegkundigen, met een diagnose van niet uitgezaaide prostaatkanker. Het onderzoek door Yang et al is gepubliceerd in Cancer Prevention Research. Het heeft lang geduurd maar hier lijkt dan toch het bewijs geleverd te worden dat na de diagnose prostaatkanker een verandering van levensstijl en dieet zeker zinvol kan zijn.

De onderzoekers willen dit onderzoek herhalen, maar nu met een populatie met grotere verschillen in sociale afkomst, opleiding enz. Ik moet zeggen dat ik dit echt verspilde energie en geld vind want waarom weer opnieuw 15 jaar heel veel geld besteden aan een onderzoek waarvan al zo duidelijk in de praktijk is te zien dat een door hun zo genoemd 'prudent' dieet met vis, groenten, peulvruchten en volkoren granen mensen zoveel betere kwaliteit van leven geeft. Maar ja wetenschappelijk onderzoek is een industrie op zich en onderzoekers zorgen er wel voor dat ze zelf werk blijven houden.

Studieopzet:

De onderzoekers analyseerden gegevens van 926 mensen (artsen) die deelnemen aan de Health Study (PHS) I en II van de artsen en verpleegkundigen , die waren gediagnosticeerd met niet-uitgezaaide prostaatkanker. Een voedsel-frequentie vragenlijst werd naar alle PHS deelnemers gestuurd om informatie over hun gebruikelijke dieet te verzamelen dat zij gebruikten  tussen 1999 en 2002. De mannen werden gevraagd naar hun gebruikelijke inname  ten opzichte van het voorgaande jaar van de voedingsmiddelen en dranken in de vragenlijst. Voedingsitems werden ingedeeld in 39 vooraf gedefinieerde groepen voedingsmiddelen om persoonlijke verschillen en variaties in de inname van de afzonderlijke voedingsmiddelen te minimaliseren. Dieetpatronen werden afgeleid van deze groepen levensmiddelen door middel van een principale componenten analyse. Deelnemers werden ook vragen gesteld over hun ziekte en stadium van ziekte.

Voor de vragenlijsten, voedingsstoffen en grafieken kunt u klikken op de volgende link: 

http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/suppl/2015/06/02/1940-6207.CAPR-14-0442.DC1/0442supp.pdf

De onderzoekers volgden de patiënten gedurende gemiddeld 14 jaar na de diagnose van prostaatkanker en werd het effect van dieet patronen op mortaliteit gecorrigeerd op factoren zoals body mass index, rookgewoonten, PSA - prostaat-specifiek antigen waarden, tumorkenmerken bij diagnose en initiële behandelingen.

De mannen werden ingedeeld in kwartielen van de Prudent voedingspatronen en Westerse voedingspatronen.

Studieresultaten:

De onderzoekers vinden dat het Westerse voedingspatroon / dieet  significant een hoger risico op prostaatkankerspecifieke en aan alle oorzaken van sterfte laat zien. Het vergelijken van de mannen in het hoogste versus het laagste kwartiel van de Westersevoedigngspatroon / dieet, gaf een hazard ratio (HRS) van 2,53 (95% betrouwbaarheidsinterval = 1,00-6,42; p = 0,02) voor prostaatkanker-specifieke sterfte en 1,67 (95% CI = 1,16-2,42; p = 0,01) voor alle oorzaken van sterfte. Het 'Prudente dieet' werd geassocieerd met een aanzienlijke vermindering van de kans op overlijden  door alle oorzaken (HR kwartiel 4 vs kwartiel 1 = 0,64; 95% CI = 0,44-0,93; p = 0,02); de relatie met kans op overlijden door  prostaatkanker was ook duidelijk minder maar niet statistisch significant.

Conclusie:

Een postdiagnostisch westers voedingspatroon werd geassocieerd met een hogere kans op prostaatkanker-specifieke en alle oorzaken van sterfte, terwijl een Prudent voedingspatroon was gerelateerd aan een vermindering van de kans op overlijden door alle oorzaken van sterfte na de diagnose van prostaatkanker.

Een woord van voorzichtigheid bij de interpretatie van de resultaten:

"Deze bevindingen suggereren dat de wijzigingen van een voedingspatroon / dieet na een diagnose van prostaatkanker de overleving kan beïnvloeden en hebben een directe relatie met het klinische effect ", schrijft een van de studie auteurs.

"Toch, gezien de schaarste van literatuur over de relatie tussen een post-diagnostisch dieet en prostaatkanker progressie, en het kleine aantal van ziekte-specifieke sterfgevallen in de huidige studie,  is wel enigszins voorzichtigheid geboden in de interpretatie van de resultaten, met name voor de ziekte-specifieke sterftekans en zou verder onderzocht moeten worden. " Aldus de onderzoekers.

In een verklaring, zegt de eerste auteur van de studie, Meng Yang, PhD, MPH, Research Fellow bij de afdeling Nutrition aan de Harvard TH Chan School of Public Health, "omdat de meeste mannen in onze studie  Kaukasische mannen zijn en allen zijn ook nog artsen … zouden  onze resultaten moeten worden gerepliceerd in onafhankelijke populaties met meer diverse sociaal-economische en raciale / etnische achtergronden."

Dr. Yang en Jorge E. Chavarro, MD, ScD, van de Harvard TH Chan School of Public Health en Brigham en Women's Hospital zijn overeenkomstige auteurs van het Cancer Prevention Research artikel.

De studie werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, de National Institutes of Health, de Prostaat Cancer Foundation, de Boston Nutrition and Obesity Research Center, de Harvard TREC Center, en het Dana-Farber Cancer Center SPORE bij prostaatkanker.

De studie auteurs meldden geen belangenconflicten te hebben.

Het volledige studieverslag: Dietary Patterns after Prostate Cancer Diagnosis in Relation to Disease-Specific and Total Mortality is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

A post-diagnostic Western dietary pattern was associated with higher prostate cancer–specific and all-cause mortality, whereas a Prudent dietary pattern was related to lower all-cause mortality after prostate cancer diagnosis

Dietary Patterns after Prostate Cancer Diagnosis in Relation to Disease-Specific and Total Mortality

  1. Jorge E. Chavarro1,4,5,*

+ Author Affiliations

  1. 1Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts.
  2. 2Department of Urology, University of California San Francisco, San Francisco, California.
  3. 3Department of Epidemiology and Biostatistics, University of California San Francisco, San Francisco, California.
  4. 4Department of Epidemiology, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts.
  5. 5Channing Division of Network Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts.
  6. 6Division of Preventive Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts.
  1. *Corresponding Authors:
    Meng Yang, Harvard T.H. Chan School of Public Health, 665 Huntington Avenue, Boston, MA 02115. Phone: 617-432-4584; Fax: 617-432-2435; E-mail: meyang@hsph.harvard.edu; and Jorge E. Chavarro, E-mail: jchavarr@hsph.harvard.edu

Abstract

Men diagnosed with nonmetastatic prostate cancer have a long life expectancy, and many die of unrelated causes. It is therefore important to know to what extent post-diagnostic diet may affect disease-specific and overall mortality. A total of 926 men participating in the Physicians' Health Study diagnosed with nonmetastatic prostate cancer completed diet questionnaires for a median of 5.1 years after diagnosis, and were followed thereafter to assess mortality for a median of 9.9 years since questionnaire completion. Two post-diagnostic dietary patterns were identified: a Prudent pattern, characterized by higher intake of vegetables, fruits, fish, legumes, and whole grains; and a Western pattern, characterized by higher intake of processed and red meats, high-fat dairy and refined grains. Cox regression was used to estimate multivariable-adjusted hazard ratios (HR) and 95% confidence intervals (CI).

During 8,093 person-years of follow-up, 333 men died, 56 (17%) of prostate cancer. The Western pattern was significantly related to a higher risk of prostate cancer–specific and all-cause mortality. Comparing men in the highest versus the lowest quartile of the Western pattern, the HRs were 2.53 (95% CI, 1.00–6.42; Ptrend = 0.02) for prostate cancer–specific mortality and 1.67 (95% CI, 1.16–2.42; Ptrend = 0.01) for all-cause mortality. The Prudent pattern was associated with a significantly lower all-cause mortality (HRQuartile 4 vs. Quartile 1: 0.64; 95% CI, 0.44–0.93; Ptrend = 0.02); the relationship with prostate cancer–specific mortality was inverse but not statistically significant.

A post-diagnostic Western dietary pattern was associated with higher prostate cancer–specific and all-cause mortality, whereas a Prudent dietary pattern was related to lower all-cause mortality after prostate cancer diagnosis. Cancer Prev Res; 8(6); 545–51. ©2015 AACR.

Footnotes

  • Note: Supplementary data for this article are available at Cancer Prevention Research Online (http://cancerprevres.aacrjournals.org/).

  • Received December 3, 2014.
  • Revision received March 3, 2015.
  • Accepted March 19, 2015.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Prostaatkanker: Dieet met groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen vermindert duidelijk de kans op overlijden aan niet uitgezaaide prostaatkanker bij diagnose in vergelijking met westers dieet copy 1"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemeen: Voeding en voedingstoffen >> Alzheimer - dementie is via >> Antibiotica speelt mogelijk >> Asbest lijkt ook kanker in >> Aspirine ter voorkoming van >> Bacterien in de mond - Commensale >> Diakonessenhuis Utrecht biedt >> DIM - diindolylmethane voorkomt >> Bloedbiomarker waarden van >> Bloedtest die methyl meet >>