10 januari 20223: Bron: Women's Health Initiative (WHI) studie
Het volgen van een vetarm voedingspatroon in combinatie met een dagelijks verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op het krijgen en overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen (leeftijd 50 t/m 79 jaar) verminderen. Zelfs bij een klein verschil in gewichtsverlies werden er toch statistisch significante verschillen gevonden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de Women's Health Initiative (WHI) studie.
Na bijna 20 jaar follow-up van de studie bij 48.835 postmenopauzale vrouwen blijkt het verschil in sterfgevallen aan borstkanker behoorlijk groot te zijn. In de interventiegroep overleden 359 vrouwen tegenover 652 vrouwen uit de controlegroep. Sterfgevallen direct als gevolg van borstkanker: 132 vrouwen tegenover 251 vrouwen uit de controlegroep.
- Het dieetinterventieprogramma omvatte 18 vooraf geplande voedings-/gedragssessies in groepen en 1 individuele sessie in het eerste jaar, gevolgd door driemaandelijkse groepssessies totdat de dieetinterventie na 8,5 jaar eindigde (mediaan).
- De inname via de voeding werd gevolgd met behulp van vragenlijsten (FFQ's) na 1 jaar en ongeveer elke 3 jaar daarna in een wisselende subgroep. Voor follow-up na de interventie waren 2 schriftelijke hertoestemmingen vereist, zoals eerder beschreven.5
- National Death Index (NDI)-query's, die 98% van de sterfgevallen vastleggen7 leverden aanvullende mortaliteitsinformatie op, ongeacht de status van hernieuwde toestemming.
- Dieetveranderingen geassocieerd met het vetarme eetpatroon na 1 jaar omvatten verminderde energie uit vet tot 24,3% (standaarddeviatie , 7,5%) versus 35,1% (SD, 6,9%) voor respectievelijk de interventie- versus vergelijkingsgroepen, en een toename van de consumptie van fruit, groenten en granen, met een lichaamsgewicht dat 3% lager was in de interventiegroep (allemaal P < .001).1,2
- Verschillen in voeding bleven statistisch significant gedurende 5 jaar interventie5 en bleven statistisch significant, maar werden verzwakt in late interventie2 en postinterventie.4
- Vrouwen gingen over het algemeen door met dieetgroepactiviteiten na de diagnose van borstkanker.5
- Baseline recreatieve fysieke activiteit verschilde niet significant tussen randomisatiegroepen.5
Vertaling van de resultaten uit het abstract van de studie:
Tijdens de eerste 8,5 jaar dieetinterventie waren de incidentie van borstkanker en sterfgevallen als gevolg van borstkanker statistisch niet-significant lager in de interventiegroep, terwijl sterfgevallen na borstkanker statistisch significant lager waren, zowel tijdens de interventie als tijdens een (mediane) follow-up van 16,1 jaar.
Na een langdurige, cumulatieve follow-up van 19,6 jaar (mediaan), houdt de significante vermindering van sterfgevallen na borstkanker aan (359 [0,12%] versus 652 [0,14%] sterfgevallen; hazard ratio , 0,85; 95% BI, 0,74 tot 0,96; P = 0,01), en er ontstond een statistisch significante vermindering van sterfgevallen als gevolg van borstkanker (borstkanker gevolgd door overlijden toegeschreven aan borstkanker) (132 [0,037%, risico op jaarbasis] v respectievelijk 251 [0,047%] sterfgevallen; HR, 0,79; 95% BI, 0,64 tot 0,97; P = 0,02).
Conclusie van de onderzoekers is dan ook duidelijk:
Het aannemen en volgen van een vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen, wat voor velen aantoonbaar haalbaar is, kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen. (HF, 0,79; 95% BI, 0,64 tot 0,97; P = .02).
Table 1 geeft weer welke vrouwen er aan de studie deelnamen.
Het volledige studierapport is gratis in te zien. Klik op de titel van het abstract.
Dietary Modification and Breast Cancer Mortality: Long-Term Follow-Up of the Women's Health Initiative Randomized Trial
- PMID: 32031879
- PMCID: PMC7193750
- DOI: 10.1200/JCO.19.00435
Abstract
Purpose: Observational studies of dietary fat intake and breast cancer have reported inconsistent findings. This topic was addressed in additional analyses of the Women's Health Initiative (WHI) Dietary Modification (DM) clinical trial that evaluated a low-fat dietary pattern influence on breast cancer incidence.
Methods: In the WHI DM trial, 48,835 postmenopausal women, ages 50-79 years, with no prior breast cancer, and a dietary fat intake of ≥ 32% of energy were randomly assigned at 40 US centers to a usual diet comparison group (60%) or dietary intervention group (40%). The goals were to reduce fat intake to 20% of energy and increase vegetable, fruit, and grain intake. Breast cancers were confirmed after central medical record review and serial National Death Index linkages to enhance mortality findings.
Results: During 8.5 years of dietary intervention, breast cancer incidence and deaths as a result of breast cancer were nonsignificantly lower in the intervention group, while deaths after breast cancer were statistically significantly lower both during intervention and through a 16.1-year (median) follow-up. Now, after a long-term, cumulative 19.6-year (median) follow-up, the significant reduction in deaths after breast cancer persists (359 [0.12%] v 652 [0.14%] deaths; hazard ratio , 0.85; 95% CI, 0.74 to 0.96; P = .01), and a statistically significant reduction in deaths as a result of breast cancer (breast cancer followed by death attributed to the breast cancer) emerged (132 [0.037%, annualized risk] v 251 [0.047%] deaths, respectively; HR, 0.79; 95% CI, 0.64 to 0.97; P = .02).
Conclusion: Adoption of a low-fat dietary pattern associated with increased vegetable, fruit, and grain intake, demonstrably achievable by many, may reduce the risk of death as a result of breast cancer in postmenopausal women.
Trial registration: ClinicalTrials.gov NCT00000611.
Figures
Comment in
-
Could the Women's Health Initiative Breathe New Life Into Breast Cancer Prevention?J Clin Oncol. 2020 May 1;38(13):1375-1377. doi: 10.1200/JCO.20.00148. Epub 2020 Mar 9.PMID: 32150487 No abstract available.
Similar articles
-
Association of Low-Fat Dietary Pattern With Breast Cancer Overall Survival: A Secondary Analysis of the Women's Health Initiative Randomized Clinical Trial.JAMA Oncol. 2018 Oct 1;4(10):e181212. doi: 10.1001/jamaoncol.2018.1212. Epub 2018 Oct 11.PMID: 29800122 Free PMC article. Clinical Trial.
-
Low-Fat Dietary Pattern and Breast Cancer Mortality in the Women's Health Initiative Randomized Controlled Trial.J Clin Oncol. 2017 Sep 1;35(25):2919-2926. doi: 10.1200/JCO.2016.72.0326. Epub 2017 Jun 27.PMID: 28654363 Free PMC article. Clinical Trial.
-
Low-fat dietary pattern and risk of invasive breast cancer: the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial.JAMA. 2006 Feb 8;295(6):629-42. doi: 10.1001/jama.295.6.629.PMID: 16467232 Clinical Trial.
-
Hiding unhealthy heart outcomes in a low-fat diet trial: the Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial finds that postmenopausal women with established coronary heart disease were at increased risk of an adverse outcome if they consumed a low-fat 'heart-healthy' diet.Open Heart. 2021 Jul;8(2):e001680. doi: 10.1136/openhrt-2021-001680.PMID: 34290045 Free PMC article. Review.
-
Nutritional epidemiology and the Women's Health Initiative: a review.Am J Clin Nutr. 2021 May 8;113(5):1083-1092. doi: 10.1093/ajcn/nqab091.PMID: 33876183 Free PMC article. Review.
Cited by
-
Dietary Inflammatory Nutrients and Esophageal Squamous Cell Carcinoma Risk: A Case-Control Study.Nutrients. 2022 Dec 5;14(23):5179. doi: 10.3390/nu14235179.PMID: 36501209 Free PMC article.
-
Evaluation of Breast Cancer Incidence Trends in the Karaganda Region of Kazakhstan.Iran J Public Health. 2022 Oct;51(10):2308-2316. doi: 10.18502/ijph.v51i10.10989.PMID: 36415788 Free PMC article.
-
Obesity and metabolic syndrome are associated with short-term endocrine therapy resistance in early ER + breast cancer.Breast Cancer Res Treat. 2023 Jan;197(2):307-317. doi: 10.1007/s10549-022-06794-y. Epub 2022 Nov 17.PMID: 36396775
-
Current cancer burden in China: epidemiology, etiology, and prevention.Cancer Biol Med. 2022 Aug 30;19(8):1121-38. doi: 10.20892/j.issn.2095-3941.2022.0231.PMID: 36069534 Free PMC article. Review.
-
Reply to WC Willett and D Ludwig.Am J Clin Nutr. 2021 Dec 1;114(6):2120-2122. doi: 10.1093/ajcn/nqab314.PMID: 36017654 Free PMC article. No abstract available.
Publication types
MeSH terms
Substances
Associated data
Gerelateerde artikelen
- Arc-Well is nieuwe manier om via oud tumorweefsel een diagnose van borstkanker type DICS te maken en afwijkende genmutaties te ontdekken
- AI = Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan dan twee radiologen die de beelden bekijken, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek.
- Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen.
- Anorexia: Vrouwen met anorexia hebben minder risico op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder anorexia blijkt uit meta analyse van bevolkingsonderzoeken.
- Aspirine en NSAIDs lijken te kunnen voorkomen dat mensen met groot risico op borstkanker door erfelijke genetische afwijkingen (BRCA 1 en BRCA 2) ook werkelijk borstkanker krijgen.
- Bisphosfonaten lijken preventief te werken in het voorkomen van borstkanker voor vrouwen na de overgang. Aldus drie retropostpectieve studies. Artikel geplaatst 27 juli 2010
- Black Cohosh = zilverkruid vermindert kans op borstkanker met 61% blijkt uit een epidemologische studie gepubliceerd in International Journal of Oncology.
- Borstkanker is soms erfelijk belast. Hier enkele artikelen over BRCA 1 en 2 mutaties.
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico. copy 1
- Cosmetische borstimplantaten verhogen het risico op overlijden aan borstkanker met 28 tot 38 procent
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker. copy 1
- fysieke activiteit kan voor 49 procent borstkanker voorkomen. Daarentegen veroorzaakt overgewicht en weinig bewegen en sporten vaker borstkanker
- Gezonde leefstijl met matig alcohol, 5 keer per week sporten en aandacht niet te dik te worden heeft positief effect op het risico borstkanker te krijgen bij vrouwen na de overgang
- Gebruik van antidepressiva, SSRIs, vergroot significant kans op borstkanker en eierstokkanker blijkt uit grote meta analyse.
- Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet
- hormoontherapie tegen overgangsklachten geeft een hoger risico op kanker dan werd gedacht. Blijkt uit grote meta-analyse van 58 epidemologische studies copy 1
- Hormonen: Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11%) en eierstokkanker (20%) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten.
- Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen
- Leefstijl: Borstkanker komt in de Verenigde Staten bijna twee keer zoveel voor als in Zuid-Amerika en wordt vooral veroorzaakt door verschil in leefstijl.
- Lichamelijk actief zijn kan borstkanker voorkomen met wel 20 tot 40 procent. Echter dit geldt alleen voor hormoongevoelige vormen van borstkanker.
- Mammografie met aanvullende echografie bij vrouwen met dichte borsten geeft betere resultaten in vergelijking met mammografie met kuntmatige Intelligentie (AI) en in vergelijking met mammografie met echografie + AI
- Mammografie verlaagt de kans op overlijden aan borstkanker en vermindert het aantal gevorderde borstkanker op 10-jaars meting in vergelijking met vrouwen die geen mammografie hadden gehad.
- Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies.
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep
- Mediteraandieet met veel groenten en fruit kan borstkanker en vooral niet hormoongevoelige borstkanker (tot 40 procent) voorkomen bij vrouwen na de overgang
- MRI-scan naast het standaard bevolkingsonderzoek voor borstkanker is gevoeliger en kan vrouwen met dicht borstweefsel helpen tumoren te ontdekken maar geeft vaker vals alarm
- Persoonlijkheidsfactoren als angst, depressie, optimisme enz. heeft geen relatie met het wel of niet krijgen van borstkanker, blijkt uit Nederlandse studie.
- Ploegendienst met ook nachtdiensten verdubbelt de kans op het krijgen van borstkanker
- Raloxifene werkt net zo goed als Tamoxifen bij preventie van borstkanker bij risico vrouwen met significant minder bijwerkingen.
- Roken geeft 30% meer kans op borstkanker. Nu stoppen lijkt nog steeds zinvol, ook als preventie..
- Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker
- Slapen 's nachts met licht aan geeft verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer licht 's nachts hoe groter het risico.
- Screening van borstkanker via een mammografie geeft geen enkel positief effect op uiteindelijke overlevingscijfers blijkt uit 25 jarige studie bij totaal 89.835 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar in Canada.
- Soja eten of drinken als kind of adolescent vermindert risico op borstkanker op latere leeftijd.
- Transgender vrouwen hebben grotere kans op borstkanker door de hormonen die zij gebruikten, blijkt uit Nederlandse studie
- Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek
- Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang).
- Visolie, ook ingenomen via capsules, werkt preventief in het voorkomen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd na de overgang. Blijkt uit een 8 jarige bevolkingstudie onder 35.000 vrouwen. Artikel geplaatst 14 juli 2010
- Hoge vitamine D (25-hydroxyvitamin D) waarden in bloed geven significant minder risico - 44 procent - op overlijden aan borstkanker dan bij lage vitamine D. waarden op moment van diagnose copy 1
- Vrouwen die dragers zijn van het BRCA1 en/of BRCA2 gen verminderen het risico op het krijgen van borstkanker met 50% en eierstokkanker met 80% door hun eierstokken en eileiders weg te laten halen.
- Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker en vrouwelijke hormoonbalans via voeding en meditatie opgesteld door de natuurdietisten
- Voedsel rijk aan isoflavonen gecombineerd met misosoep zou kans op borstkanker met 40% verminderen aldus tienjarige Japanse studie onder ca. 22.000 vrouwen. Artikel geplaatst juni 2003.
- Wie als kind voor de pubertijd veel patat eet gebakken in slechte vetten loopt groter risico op krijgen van borstkanker op latere leeftijd blijkt uit deelstudie bij Canadese verpleegkundigen
- Wie als vrouw in haar jong volwassentijd zorgt voor een normaal gewicht heeft beduidend minder risico - 65% - op borstkanker met het BRCA 1 en 2 gen
- Preventie: overzicht van informatie hoe het risico op borstkanker kan worden verminderd
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek"