Raadpleeg ook de litaratuurlijst niet-toxische stoffen en behandelingen specifiek bij borstkanker inclusief preventiestudies van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
5 december 2019: Bron: Translational Cancer Research
Wanneer mensen overwegend eten en drinken volgens de principes van het Mediterane dieet dan verkleinen ze daarmee hun risico op het krijgen van borstkanker aanzienlijk.
De conclusie van de onderzoekers:
We vonden dat het Mediterane Dieet het risico op borstkanker aanzienlijk kon verminderen (RR: 0,92, 95% BI: 0,86, 0,99). Sterk bewijs van heterogeniteit werd tussen deze studies gevonden (I2 = 69,9%, P = 0,000).
Figure 2 toont de resultaten van onze meta-analyse.
Vertaald uit het studierapport:
Eerdere studies hebben aangetoond dat voeding het risico op borstkanker beïnvloedt, maar deze studies zijn vooral gericht op het onderzoeken van de impact van een enkele voedingsstof of een bepaalde voedselgroep; de resultaten voor een specifiek dieet zijn dus niet sluitend. (6-8)
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, maar de incidentie van borstkanker varieert sterk tussen verschillende landen (1). Veel herleidbare factoren zijn betrokken bij het ontwikkelen van borstkanker, zoals de leeftijd van de vrouw bij een volledige zwangerschap, het aantal geboorten, menarche en menopauze (2).
Lichamelijke activiteit is ook een factor bij het ontstaan van borstkanker en bij het al of niet van een recidief van borstkanker (3-5). Deze factoren kunnen echter niet voldoende de hoge incidentie van borstkanker verklaren, wat suggereert dat omgevingsfactoren zoals voeding mogelijk ook een rol spelen.
Het Mediterane dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van olijfolie, die een grote hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat, evenals veel groenten, peulvruchten, fruit, noten en ongeraffineerde granen; lage tot matige inname van zuivelproducten (voornamelijk kaas en yoghurt), zeevruchten en gevogelte; lage inname van rood vlees; nul tot vier eieren per week; en regelmatige maar matige inname van alcohol. (9)
Volgens een eerdere meta-analyse (10) zou het Mediterane Dieet het algemene risico op de incidentie / mortaliteit van vele soorten kanker met 10% kunnen verminderen; het risico op darmkanker kan met 14% worden verminderd en het risico op prostaatkanker kan met 4% worden verminderd.
De bevindingen uit onderzoeken naar het Mediterane Dieet en het risico op borstkanker zijn echter inconsistent. Een studie met 4.282 vrouwen in de leeftijd van 60-80 jaar oud die 4,8 jaar follow-up ondergingen, toonde aan dat naleving van het Mediterane Dieet omgekeerd evenredig was met het risico op borstkanker [hazard ratio (HR) = 0,43, 95% betrouwbaarheidsinterval (95 % BI): 0,21, 0,88] (11).
Soortgelijke resultaten werden gerapporteerd in de cohortstudie door Cottet et al. (HR = 0,85, 95% BI: 0,75, 0,95)(12), vooral wanneer tumoren oestrogeenreceptor positief / progesteronreceptor negatief waren. Tal van andere cohortstudies en case-controlstudies hebben een vergelijkbare conclusie getrokken (13-15).
Een andere studie concludeerde dat de naleving van het Mediterane Dieet niet was geassocieerd met het risico op borstkanker. In februari 2016 heeft een epidemiologisch onderzoek met 100.643 vrouwen die een follow-up ondergingen van 1984 tot 2006, geen significante associaties waargenomen tussen het Mediterane Dieet en het risico op borstkanker volgens het moleculaire subtype. (17). Een soortgelijke observatie werd gevonden in veel andere studies. (18-20).
In een cohortonderzoek uit Griekenland (21), werd de relatie met het Mediterane Dieet echter niet geassocieerd met het risico op borstkanker in het gehele cohort (HR = 0,88, 95% BI: 0,75, 1,03) of bij premenopauzale vrouwen (HR = 1,01, 95 % BI: 0,80, 1,28) maar was omgekeerd geassocieerd met het risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen (HR = 0,78, 95% BI: 0,62, 0,98), wat suggereert dat de menopauzale status de relatie tussen de MD en borstkanker verschillend beïnvloedt.
Niettemin werd in een cohortonderzoek door Britse onderzoekers (22) een niet-significante omgekeerde associatie van therapietrouw en het risico op borstkanker gevonden bij zowel vrouwen voor de menopauze (HR = 0,65, 95% BI: 0,42, 1,02) en vrouwen na de menopauze (HR = 1,30 , 95% BI: 0,83, 2,05). De correlatie tussen het Mediterane Dieet en het risico op borstkanker en de status van de menopauze is dus niet vastgesteld.
Daarom werd een meta-analyse uitgevoerd om de correlatie tussen het Mediterane Dieet en het risico op borstkanker opnieuw te beoordelen door alle inconsistente resultaten te evalueren die werden verzameld uit eerder gepubliceerde artikelen. Bovendien evalueerden we de invloed van de menopauze op het risico op borstkanker bij vrouwen die zich aan het Meditarene Dieet hielden via subgroepanalyse. We probeerden het best mogelijke bewijs te leveren met betrekking tot de correlatie tussen het Mediterane Dieet en het risico op borstkanker bij alle en pre- of postmenopauzale vrouwen.
Een random-effecten model werd gebruikt om de gegevens van de 18 studies te analyseren om het verband tussen het Mediterane Dieet en het risico op borstkanker te beoordelen. We vonden dat het Mediterane Dieet het risico op borstkanker aanzienlijk kon verminderen (RR: 0,92, 95% BI: 0,86, 0,99). Sterk bewijs van heterogeniteit werd tussen deze studies gevonden (I2 = 69,9%, P = 0,000).
Figure 2 toont de resultaten van onze meta-analyse.
Het volledige studierapport: Adherence to Mediterranean diet and the risk of breast cancer: a meta-analysis is gratis in te zien.
Hier het abstract plus referentielijst
Our meta-analysis revealed that an Mediterranean Diet is significantly associated with a reduction of breast cancer risk in women, especially postmenopausal women. The Mediterranean Diet can be suggested to women, especially postmenopausal women, as a healthy diet to reduce breast cancer risk.
Li Y, Hu BQ, Wu XJ, Qi XW, Jiang J, Cui X, Zhang F, Yang XH. Adherence to Mediterranean diet and the risk of breast cancer: a meta-analysis. Transl Cancer Res 2018;7(5):1290-1297. doi: 10.21037/tcr.2018.10.13
Adherence to Mediterranean diet and the risk of breast cancer: a meta-analysis
Gerelateerde artikelen
- Arc-Well is nieuwe manier om via oud tumorweefsel een diagnose van borstkanker type DICS te maken en afwijkende genmutaties te ontdekken
- AI = Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan dan twee radiologen die de beelden bekijken, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek.
- Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen.
- Anorexia: Vrouwen met anorexia hebben minder risico op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder anorexia blijkt uit meta analyse van bevolkingsonderzoeken.
- Aspirine en NSAIDs lijken te kunnen voorkomen dat mensen met groot risico op borstkanker door erfelijke genetische afwijkingen (BRCA 1 en BRCA 2) ook werkelijk borstkanker krijgen.
- Bisphosfonaten lijken preventief te werken in het voorkomen van borstkanker voor vrouwen na de overgang. Aldus drie retropostpectieve studies. Artikel geplaatst 27 juli 2010
- Black Cohosh = zilverkruid vermindert kans op borstkanker met 61% blijkt uit een epidemologische studie gepubliceerd in International Journal of Oncology.
- Borstkanker is soms erfelijk belast. Hier enkele artikelen over BRCA 1 en 2 mutaties.
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico. copy 1
- Cosmetische borstimplantaten verhogen het risico op overlijden aan borstkanker met 28 tot 38 procent
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker. copy 1
- fysieke activiteit kan voor 49 procent borstkanker voorkomen. Daarentegen veroorzaakt overgewicht en weinig bewegen en sporten vaker borstkanker
- Gezonde leefstijl met matig alcohol, 5 keer per week sporten en aandacht niet te dik te worden heeft positief effect op het risico borstkanker te krijgen bij vrouwen na de overgang
- Gebruik van antidepressiva, SSRIs, vergroot significant kans op borstkanker en eierstokkanker blijkt uit grote meta analyse.
- Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet
- hormoontherapie tegen overgangsklachten geeft een hoger risico op kanker dan werd gedacht. Blijkt uit grote meta-analyse van 58 epidemologische studies copy 1
- Hormonen: Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11%) en eierstokkanker (20%) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten.
- Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen
- Leefstijl: Borstkanker komt in de Verenigde Staten bijna twee keer zoveel voor als in Zuid-Amerika en wordt vooral veroorzaakt door verschil in leefstijl.
- Lichamelijk actief zijn kan borstkanker voorkomen met wel 20 tot 40 procent. Echter dit geldt alleen voor hormoongevoelige vormen van borstkanker.
- Mammografie met aanvullende echografie bij vrouwen met dichte borsten geeft betere resultaten in vergelijking met mammografie met kuntmatige Intelligentie (AI) en in vergelijking met mammografie met echografie + AI
- Mammografie verlaagt de kans op overlijden aan borstkanker en vermindert het aantal gevorderde borstkanker op 10-jaars meting in vergelijking met vrouwen die geen mammografie hadden gehad.
- Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies.
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep
- Mediteraandieet met veel groenten en fruit kan borstkanker en vooral niet hormoongevoelige borstkanker (tot 40 procent) voorkomen bij vrouwen na de overgang
- MRI-scan naast het standaard bevolkingsonderzoek voor borstkanker is gevoeliger en kan vrouwen met dicht borstweefsel helpen tumoren te ontdekken maar geeft vaker vals alarm
- Persoonlijkheidsfactoren als angst, depressie, optimisme enz. heeft geen relatie met het wel of niet krijgen van borstkanker, blijkt uit Nederlandse studie.
- Ploegendienst met ook nachtdiensten verdubbelt de kans op het krijgen van borstkanker
- Raloxifene werkt net zo goed als Tamoxifen bij preventie van borstkanker bij risico vrouwen met significant minder bijwerkingen.
- Roken geeft 30% meer kans op borstkanker. Nu stoppen lijkt nog steeds zinvol, ook als preventie..
- Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker
- Slapen 's nachts met licht aan geeft verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer licht 's nachts hoe groter het risico.
- Screening van borstkanker via een mammografie geeft geen enkel positief effect op uiteindelijke overlevingscijfers blijkt uit 25 jarige studie bij totaal 89.835 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar in Canada.
- Soja eten of drinken als kind of adolescent vermindert risico op borstkanker op latere leeftijd.
- Transgender vrouwen hebben grotere kans op borstkanker door de hormonen die zij gebruikten, blijkt uit Nederlandse studie
- Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek
- Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang).
- Visolie, ook ingenomen via capsules, werkt preventief in het voorkomen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd na de overgang. Blijkt uit een 8 jarige bevolkingstudie onder 35.000 vrouwen. Artikel geplaatst 14 juli 2010
- Hoge vitamine D (25-hydroxyvitamin D) waarden in bloed geven significant minder risico - 44 procent - op overlijden aan borstkanker dan bij lage vitamine D. waarden op moment van diagnose copy 1
- Vrouwen die dragers zijn van het BRCA1 en/of BRCA2 gen verminderen het risico op het krijgen van borstkanker met 50% en eierstokkanker met 80% door hun eierstokken en eileiders weg te laten halen.
- Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker en vrouwelijke hormoonbalans via voeding en meditatie opgesteld door de natuurdietisten
- Voedsel rijk aan isoflavonen gecombineerd met misosoep zou kans op borstkanker met 40% verminderen aldus tienjarige Japanse studie onder ca. 22.000 vrouwen. Artikel geplaatst juni 2003.
- Wie als kind voor de pubertijd veel patat eet gebakken in slechte vetten loopt groter risico op krijgen van borstkanker op latere leeftijd blijkt uit deelstudie bij Canadese verpleegkundigen
- Wie als vrouw in haar jong volwassentijd zorgt voor een normaal gewicht heeft beduidend minder risico - 65% - op borstkanker met het BRCA 1 en 2 gen
- Preventie: overzicht van informatie hoe het risico op borstkanker kan worden verminderd
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies."