Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven:
8 oktober 2015: Bron: JAMA Intern Med. Published online September 14, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2015.4838
Vrouwen die een Mediterraan dieet gebruiken met als extra olijfolie extra virgin en/of noten lopen veel minder risico op het krijgen van borstkanker en als ze al borstkanker krijgen dan blijkt deze ook minder agressief bij de vrouwen die in grote lijnen een mediterraan dieet volgden met olijfolie extra virgin. Dit blijkt uit een sub-analyse van een langjarige gerandomiseerde studie bij mannen en vrouwen (N = 7,447) naar het risico op hart- en vaatziektes die daarop een groot risico liepen. Want de deelnemers aan deze studie hadden allemaal bij de start van de studie minimaal drie extra factoren die het risico op hart- en vaatziektes zou vergroten, zoals diabetes 2, overgewicht of obesitas, te hoge of te lage bloeddruk, roken, drinken van alcohol, te hoog of te laag cholesterol enz. Uit een analyse bij de vrouwen uit de studiegroep (n = 4152) bleek dat juist het risico op borstkanker sterk werd verlaagd - voor meer dan de helft - door het Mediterrane dieet plus aanvullend olijfolie extra virgin. Het lijkt er dus op dat het Mediterrane dieet en wellicht het beste door de olijfolie ook werkt als een anti-PD medicijn wat ook recent gevonden is in een andere studie:
Studieresultaten:
- Aan de PREDIMED studie namen 7,447 mannen (leeftijd 55 tot 80 jaar) en 4282 vrouwen ( leeftijd 60 tot 80 jaar (n = 4,282) deel met bij aanvang van de studie geen hart- en vaatziektes of symptomen die daarop wezen maar wel tot de hoog risciogroep behoorden omdat zij of diabetes 2 hadden of minstens drie factoren die dat hoge rsico bepaalde, zoals: roken, te hoge bloeddruk, verhoogde LDL - cholesterol, verlaagde HDL cholesterol, overgewicht of obesitas of familie historie van een premature hart- vaatziekte.
- Patiënten werden gerandomiseerd ingedeeld tussen oktober 2003 en juni 2009 in drie groepen met of het Mediterrane dieet plus aanvullend olijfolie extra virgin. het Mediterrane dieet met gemengde noten, of een controlegroep met een dieet dat vet zou moeten reduceren. De deelnemers en hun gezin in de interventiegroep kregen de aanvullende voedingstoffen gratis aangeboden bestaande uit 1 Liter per week van olijfolie extra virgin of gemengde noten (30 g per dag; bestaande uit 15 g walnoten, 7.5 g hazelnoten, en 7.5 g amandelen).
- Incidentie van borstkanker was een tweede doel van deze studie onder vrouwen die niet eerder borstkanker hadden gehad (n = 4,152) en op moment van start van de studie geen aantoonbare borstkanker hadden.
- Onder deze vrouwen kregen 1,476 vrouwen het Mediterrane dieet aangeboden met de olijfolie, 1,285 het Mediterranene dieet met noten en 1,391 vrouwen het controle dieet dat vet zou moeten reduceren.
- De drie groepen waren evenwichtig samengesteld in leeftijd (gemiddeld 67–68 jaar), rokersstatus (tussen nooit en 87% wel roken in elke groep), body mass index (gemiddeld 30.2–30.7/kg/m2), te hoge bloeddruk (86%–87%), type 2 diabetes (42%–48%), dyslipidemia (75%–78%), familie historie van een premature hart- vaatziekte (26%–27%), familie historie van kanker (51%–55%), gebruik van hormoontherapie (2.7%–2.9%), leeftijd van de overgang (5%–7% > 55 years), en alcoholgebruik (46%–55% onthouders).
Borstkanker incidentie:
Na een mediane follow-up van 4.8 jaar, waren er 35 bevestigde gevallen van borstkanker. Onder de patiënten met een receptorstartus waren er 31 van de 33 met een ER - oestrogeen receptorpositieve ziekte, 21 van de 27 hadden PR - progesteron receptorpositieve ziekte, en 12 van de 21 hadden HER2-positieve ziekte.
- De cijfers voor 1000 personen per jaar waren 1.1 voor de groep met het Mediterrane dieet met olijfolie extra-virgin, 1.8 voor de groep met het Mediterrane dieet met aanvullend gemengde noten en 2.9 voor de controle groep.
- De multivariate analyse gecorrigeerd naar leeftijd, plaats in de studie, body mass index, heupomvang tot lengte verhouding, gebruik van hormoontherapie, ontspanning en lichamelijke activiteit in vrije tijd, totale energie inname, alcoholconsumptie, leeftijd van de overgang, en gebruik en kennis van het Mediterrane dieet bij aanvang van de studie waren de hazard ratios voor invasieve borstkanker 0.32 (95% confidence interval = 0.13–0.79) voor de groep met het Mediterrane dieet met olijfolie extra-virgin en 0.59 (95% CI = 0.26–1.35) voor de groep die het het Mediterrane dieet met de gemengde noten kreeg, vergeleken met de controlegroep.
- Na uitsluiting van vrouwen die binnen 1 jaar borstkanker kregen, (red: tenslotte kunnen die al kanker hebben gehad bij de start van de studie maar was nog niet aantoonbaar) (1 patient uit de groep Medireane dieet plus olijfolie, 1 patiënt uit de groep Mediterane dieet plus gemengde noten en 2 vrouwen uit de controlegroep kregen binnen 1 jaar de diagnose borstkanker) waren de hazard ratios respectievelijk 0.33 (95% CI = 0.13–0.85) en 0.65 (95% CI = 0.27–1.53) versus de controle groep.
- In de analyses van de subgroepen de hazard ratios voor de oljfolie groepen versus controle groep waren geljk aan de overall populatie en waren statistisch significant onder vrouwen in leeftijd ≤ 67 jaar, nooit gerookt hebben, degenen met type diabetes 2, vrouwen die nooit een hormoonkuur hadden gebruikt, degenen met geen familiehistorie van kanker en degenen met weinig of geen ervaring met het Mediterrane dieet.
Risico en olijfolieconsumptie:
In een per protocol analyse van de drie studiegroepen bleken de deelnemers uit de groep van het Mediterrane dieet plus de olijfolie de minste kans op het ontwikkelen van borstkanker te hebben (HR = 0.18, 95% CI = 0.06–0.57, voor 5e versus 1e quintile). In de analyse met elk jaar een opbouwende grafiek van de voedingsresultaten bleek de hazard ratio 0.72 (95% CI = 0.57–0.90) voor elke extra 5% van caloriën inaname van olijfolie extra virgin.
Conclusie:
De onderzoekers concluderen: “Dit is de eerste gerandomiseerde studie die het langdurige effect van een dieet laat zien in relatie tot het ontwikkelen van borstkanker. Onze resultaten suggereren een goed effect van een Mediterraandieet met aanvullend olijfolie extra virgin in de primaire preventie van het ontwikkelen van borstkanker.” Uiteraard zeggen ze ook weer dat er meer onderzoek nodig is maar dan denk ik waarom nu weer meer onderzoek als zo duidelijk is aangetoond dat een bepaalde manier van eten en drinken zoals het Mediterrane dieet is (zie bv. het Houtsmullerdieet) waarom kan dit niet standaard opgenomen worden in de richtlijnen en op een of andere manier gedeeltelijk vergoed worden via bv. de ziektekostenpremie of belasting? En als er al een grotere onderzoek nodig is waarom dan iet voor alle vormen van kanker zo'n onderzoek opgezet?
Miguel A. Martínez-González, MD, van de University of Navarra-School of Medicine, is de auteur waarmee gecorrespondeerd kan worden over het JAMA Internal Medicine artikel.
The PREDIMED trial was supported by Instituto de Salud Carlos III and by the National Institutes of Health, Fondo de Investigación Sanitaria-Fondo Europeo de Desarrollo Regional, Consejería de Salud de la Junta de Andalucía, and Generalitat Valenciana, Spain. For full disclosures of the study authors, visit archinte.jamanetwork.com.
Het volledige studierapport: Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial is tegen betaling in te zien.
Hier de twee abstracten van genoemde studies in bovenstaand artikel:
Our results suggest a beneficial effect of a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil in the primary prevention of breast cancer. These results come from a secondary analysis of a previous trial and are based on few incident cases.
Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED TrialA Randomized Clinical Trial ONLINE FIRST
Importance Breast cancer is the leading cause of female cancer burden, and its incidence has increased by more than 20% worldwide since 2008. Some observational studies have suggested that the Mediterranean diet may reduce the risk of breast cancer.
Objective To evaluate the effect of 2 interventions with Mediterranean diet vs the advice to follow a low-fat diet (control) on breast cancer incidence.
Design, Setting, and Participants The PREDIMED study is a 1:1:1 randomized, single-blind, controlled field trial conducted at primary health care centers in Spain. From 2003 to 2009, 4282 women aged 60 to 80 years and at high cardiovascular disease risk were recruited after invitation by their primary care physicians.
Interventions Participants were randomly allocated to a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil, a Mediterranean diet supplemented with mixed nuts, or a control diet (advice to reduce dietary fat).
Main Outcomes and Measures Breast cancer incidence was a prespecified secondary outcome of the trial for women without a prior history of breast cancer (n = 4152).
Results After a median follow-up of 4.8 years, we identified 35 confirmed incident cases of breast cancer. Observed rates (per 1000 person-years) were 1.1 for the Mediterranean diet with extra-virgin olive oil group, 1.8 for the Mediterranean diet with nuts group, and 2.9 for the control group. The multivariable-adjusted hazard ratios vs the control group were 0.32 (95% CI, 0.13-0.79) for the Mediterranean diet with extra-virgin olive oil group and 0.59 (95% CI, 0.26-1.35) for the Mediterranean diet with nuts group. In analyses with yearly cumulative updated dietary exposures, the hazard ratio for each additional 5% of calories from extra-virgin olive oil was 0.72 (95% CI, 0.57-0.90).
Conclusions and Relevance This is the first randomized trial finding an effect of a long-term dietary intervention on breast cancer incidence. Our results suggest a beneficial effect of a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil in the primary prevention of breast cancer. These results come from a secondary analysis of a previous trial and are based on few incident cases and, therefore, need to be confirmed in longer-term and larger studies.
Trial Registration ISRCTN.org Identifier: ISRCTN35739639
Effect of a Purified Extract of Olive Mill Waste water on Endothelial Cell Proliferation, Apoptosis, Migration and Capillary-Like Structure in vitro and in vivo
Teresa Rossi1, Barbara Bassani2, Cristina Gallo1, Sally Maramotti1, Douglas M Noonan2,3, Adriana Albini1* and Antonino Bruno2 | ||
1Laboratory of Translational Research, Department of Research and Statistics, IRCCS Arcispedale Santa Maria Nuova, Reggio Emilia, Italy | ||
2Scientific and Technology Park, IRCCS MultiMedica, Milan, Italy | ||
3Department of Biotechnology and Life Sciences, University of Insubria, Varese, Italy | ||
Corresponding Author : | Adriana Albini IRCCS, Advanced Technologies and Healthcare Models in Oncology Arcispedale S Maria Nuova, Department of Research and Statistics Viale Umberto I, 50 - 42123 Reggio Emilia Tel: +0522 295645 E-mail: albini.adriana@gmail.com |
|
Received April 01, 2015; Accepted June 02, 2015; Published June 04, 2015 | ||
Citation: Rossi T, Bassani B, Gallo C, Maramotti S, Noonan DM, et al. (2015) Effect of a Purified Extract of Olive Mill Waste water on Endothelial Cell Proliferation, Apoptosis, Migration and Capillary-Like Structure in vitro and in vivo. J Bioanal Biomed S12:006. doi: 10.4172/1948-593X.S12-006 | ||
Copyright: © 2015 Rossi T, et al. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited. |
Gerelateerde artikelen
- Arc-Well is nieuwe manier om via oud tumorweefsel een diagnose van borstkanker type DICS te maken en afwijkende genmutaties te ontdekken
- AI = Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan dan twee radiologen die de beelden bekijken, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek.
- Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen.
- Anorexia: Vrouwen met anorexia hebben minder risico op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder anorexia blijkt uit meta analyse van bevolkingsonderzoeken.
- Aspirine en NSAIDs lijken te kunnen voorkomen dat mensen met groot risico op borstkanker door erfelijke genetische afwijkingen (BRCA 1 en BRCA 2) ook werkelijk borstkanker krijgen.
- Bisphosfonaten lijken preventief te werken in het voorkomen van borstkanker voor vrouwen na de overgang. Aldus drie retropostpectieve studies. Artikel geplaatst 27 juli 2010
- Black Cohosh = zilverkruid vermindert kans op borstkanker met 61% blijkt uit een epidemologische studie gepubliceerd in International Journal of Oncology.
- Borstkanker is soms erfelijk belast. Hier enkele artikelen over BRCA 1 en 2 mutaties.
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico. copy 1
- Cosmetische borstimplantaten verhogen het risico op overlijden aan borstkanker met 28 tot 38 procent
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker. copy 1
- fysieke activiteit kan voor 49 procent borstkanker voorkomen. Daarentegen veroorzaakt overgewicht en weinig bewegen en sporten vaker borstkanker
- Gezonde leefstijl met matig alcohol, 5 keer per week sporten en aandacht niet te dik te worden heeft positief effect op het risico borstkanker te krijgen bij vrouwen na de overgang
- Gebruik van antidepressiva, SSRIs, vergroot significant kans op borstkanker en eierstokkanker blijkt uit grote meta analyse.
- Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet
- hormoontherapie tegen overgangsklachten geeft een hoger risico op kanker dan werd gedacht. Blijkt uit grote meta-analyse van 58 epidemologische studies copy 1
- Hormonen: Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11%) en eierstokkanker (20%) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten.
- Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen
- Leefstijl: Borstkanker komt in de Verenigde Staten bijna twee keer zoveel voor als in Zuid-Amerika en wordt vooral veroorzaakt door verschil in leefstijl.
- Lichamelijk actief zijn kan borstkanker voorkomen met wel 20 tot 40 procent. Echter dit geldt alleen voor hormoongevoelige vormen van borstkanker.
- Mammografie met aanvullende echografie bij vrouwen met dichte borsten geeft betere resultaten in vergelijking met mammografie met kuntmatige Intelligentie (AI) en in vergelijking met mammografie met echografie + AI
- Mammografie verlaagt de kans op overlijden aan borstkanker en vermindert het aantal gevorderde borstkanker op 10-jaars meting in vergelijking met vrouwen die geen mammografie hadden gehad.
- Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies.
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep
- Mediteraandieet met veel groenten en fruit kan borstkanker en vooral niet hormoongevoelige borstkanker (tot 40 procent) voorkomen bij vrouwen na de overgang
- MRI-scan naast het standaard bevolkingsonderzoek voor borstkanker is gevoeliger en kan vrouwen met dicht borstweefsel helpen tumoren te ontdekken maar geeft vaker vals alarm
- Persoonlijkheidsfactoren als angst, depressie, optimisme enz. heeft geen relatie met het wel of niet krijgen van borstkanker, blijkt uit Nederlandse studie.
- Ploegendienst met ook nachtdiensten verdubbelt de kans op het krijgen van borstkanker
- Raloxifene werkt net zo goed als Tamoxifen bij preventie van borstkanker bij risico vrouwen met significant minder bijwerkingen.
- Roken geeft 30% meer kans op borstkanker. Nu stoppen lijkt nog steeds zinvol, ook als preventie..
- Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker
- Slapen 's nachts met licht aan geeft verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer licht 's nachts hoe groter het risico.
- Screening van borstkanker via een mammografie geeft geen enkel positief effect op uiteindelijke overlevingscijfers blijkt uit 25 jarige studie bij totaal 89.835 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar in Canada.
- Soja eten of drinken als kind of adolescent vermindert risico op borstkanker op latere leeftijd.
- Transgender vrouwen hebben grotere kans op borstkanker door de hormonen die zij gebruikten, blijkt uit Nederlandse studie
- Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek
- Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang).
- Visolie, ook ingenomen via capsules, werkt preventief in het voorkomen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd na de overgang. Blijkt uit een 8 jarige bevolkingstudie onder 35.000 vrouwen. Artikel geplaatst 14 juli 2010
- Hoge vitamine D (25-hydroxyvitamin D) waarden in bloed geven significant minder risico - 44 procent - op overlijden aan borstkanker dan bij lage vitamine D. waarden op moment van diagnose copy 1
- Vrouwen die dragers zijn van het BRCA1 en/of BRCA2 gen verminderen het risico op het krijgen van borstkanker met 50% en eierstokkanker met 80% door hun eierstokken en eileiders weg te laten halen.
- Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker en vrouwelijke hormoonbalans via voeding en meditatie opgesteld door de natuurdietisten
- Voedsel rijk aan isoflavonen gecombineerd met misosoep zou kans op borstkanker met 40% verminderen aldus tienjarige Japanse studie onder ca. 22.000 vrouwen. Artikel geplaatst juni 2003.
- Wie als kind voor de pubertijd veel patat eet gebakken in slechte vetten loopt groter risico op krijgen van borstkanker op latere leeftijd blijkt uit deelstudie bij Canadese verpleegkundigen
- Wie als vrouw in haar jong volwassentijd zorgt voor een normaal gewicht heeft beduidend minder risico - 65% - op borstkanker met het BRCA 1 en 2 gen
- Preventie: overzicht van informatie hoe het risico op borstkanker kan worden verminderd
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep"