7 februari 2007: Bron; NewsTarget.com. en Source: International Journal of Epidemiology Published on-line ahead of print; doi:10.1093/ije/dy1295 “Dietary fibre and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study” Authors: J.E. Cade, V.J. Burley, D.C. Greenwood et al.
Een vezelrijk dieet vermindert het risico op borstkanker hoog significant voor jonge vrouwen (pre-menopausaal = in leeftijd voor de overgang)
door David Gutierrez en vertaald door Kees
Een voedingspatroon dat rijk is aan vezel kan het risico voor jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang) op het krijgen van borstkanker met 50% verminderen, aldus blijkt uit een nieuwe studie (35000 vrouwen namen deel) uitgevoerd aan de universiteit van Leeds. Graanvezels zoals bv. in bruin brood en granen werden vooral als bijzonder effectief gevonden.
" studie belicht verder het belang van gezond eten om kanker in zijn algemeenheid te voorkomen" Ed Yong, voorlcihter van het Cancer Research UK.
Onderzoekers vonden echter geen significant effect van een vezelrijk dieet op het risico voor postmenopausale vrouwen. Janet Cade, die de studie leidde, verklaart dat dit de reden is dat niemand echt de effecten van vezels op het verminderd risico voor borstkanker heeft opgemerkt.
"Eerder onderzoek heeft geen overtuigende link gelegd tussen een verhoogd vezelrijk dieet en een verminderd risico op borstkanker," zegt Cade . "Maar eerdere studies maakten geen onderscheid tussen pre- en postmenopausale vrouwen. (vrouwen voor en na de overgang)" Voglens de beschrijvers van het onderzoek, zijn er drie mogelijke redenen voor het anti-kanker effect van een hoog vezelrijk dieet: Ten eerste, vezel heeft een stabilizerend effect op de insuline waarden van het lichaam. Hoge insuline waarden hebben aangetoond een stimulans te zijn voor het risico op het ontwikkelen van kanker. Ten tweede: voedsel met een hoog gehalte aan vezels bevat ook vaak andere grotere essentiele voedingstoffen, inclusief die met een hoog anti-oxidant kwaliteiten.
Ten derde, en dit is misschien wel de meest relevante reden, voedingsvezels verlagen de waarden van oestrogeen welke hebben aangetoond een relatie te hebben met het ontwikkelen van borstkanker. Deze waarden zijn bij jongere vrouwen hoger, welke het verschil/de breuk in leeftijd verklaart.
Volgens de studie zouden jonge vrouwen (vrouwen in leeftijd voor de overgang) tenminste 30 gram vezels per dag moeten eten om het risico op borstkanker te verminderen. Als vergelijking: de Amerikaanse Voedingsbond raadt een minimum van 25 gram per dag aan (2000 calorieën).
De studie werd gesponsord door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en is gepubliceerd in International Journal of Epidemiology.
Hier het originele artikel van Newstarget.com
Originally published January 30 2007
Fiber-rich diet may drastically reduce risk of breast cancer
by David Gutierrez
(NewsTarget) A diet rich in fiber can halve the risk of breast cancer among young women, according to a new study by Leeds University. Cereal fiber, such as that found in whole bread and cereals, was found to be particularly effective.
" study further highlights the importance of eating a healthy diet for reducing the risk of cancer," said Ed Yong, information officer for Cancer Research UK.
Researchers found no significant effect, however, on the breast cancer risk of post-menopausal women. Janet Cade, who headed the study, says that this is why no one has noticed the effects of fiber on breast cancer before.
"Previous research hasn't shown a convincing link between increased dietary fiber and the lower risk of breast cancer," Cade said. "But earlier studies didn't draw any distinction between pre- and post-menopausal women." According to the study's authors, there are three possible reasons for the anti-cancer effects of a high fiber diet: First, fiber has a stabilizing effect on the body's insulin levels. High insulin levels have been shown to contribute to the risk of cancer. Second, high-fiber foods also tend to be rich in other essential nutrients, including those with antioxidant properties. Third, and perhaps most relevant, dietary fiber reduces the levels of estrogen in the body, which has been shown to correlate with the risk of breast cancer. These levels are higher in younger women, which may explain the age split that researchers discovered. According to the study, pre-menopausal women should eat at least 30 grams of fiber per day to reduce their cancer risk. By contrast, the American Dietetic Association recommends a minimum of 25 grams per day for a 2,000-calorie diet. Breast cancer is the second most fatal cancer among women, after lung cancer. Between one in 13 and one in nine women will contract it at some point in their lives. The study was funded by the World Cancer Research Fund and published in the International Journal of Epidemiology.
Gerelateerde artikelen
- Arc-Well is nieuwe manier om via oud tumorweefsel een diagnose van borstkanker type DICS te maken en afwijkende genmutaties te ontdekken
- AI = Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan dan twee radiologen die de beelden bekijken, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek.
- Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen.
- Anorexia: Vrouwen met anorexia hebben minder risico op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder anorexia blijkt uit meta analyse van bevolkingsonderzoeken.
- Aspirine en NSAIDs lijken te kunnen voorkomen dat mensen met groot risico op borstkanker door erfelijke genetische afwijkingen (BRCA 1 en BRCA 2) ook werkelijk borstkanker krijgen.
- Bisphosfonaten lijken preventief te werken in het voorkomen van borstkanker voor vrouwen na de overgang. Aldus drie retropostpectieve studies. Artikel geplaatst 27 juli 2010
- Black Cohosh = zilverkruid vermindert kans op borstkanker met 61% blijkt uit een epidemologische studie gepubliceerd in International Journal of Oncology.
- Borstkanker is soms erfelijk belast. Hier enkele artikelen over BRCA 1 en 2 mutaties.
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico. copy 1
- Cosmetische borstimplantaten verhogen het risico op overlijden aan borstkanker met 28 tot 38 procent
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker. copy 1
- fysieke activiteit kan voor 49 procent borstkanker voorkomen. Daarentegen veroorzaakt overgewicht en weinig bewegen en sporten vaker borstkanker
- Gezonde leefstijl met matig alcohol, 5 keer per week sporten en aandacht niet te dik te worden heeft positief effect op het risico borstkanker te krijgen bij vrouwen na de overgang
- Gebruik van antidepressiva, SSRIs, vergroot significant kans op borstkanker en eierstokkanker blijkt uit grote meta analyse.
- Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet
- hormoontherapie tegen overgangsklachten geeft een hoger risico op kanker dan werd gedacht. Blijkt uit grote meta-analyse van 58 epidemologische studies copy 1
- Hormonen: Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11%) en eierstokkanker (20%) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten.
- Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen
- Leefstijl: Borstkanker komt in de Verenigde Staten bijna twee keer zoveel voor als in Zuid-Amerika en wordt vooral veroorzaakt door verschil in leefstijl.
- Lichamelijk actief zijn kan borstkanker voorkomen met wel 20 tot 40 procent. Echter dit geldt alleen voor hormoongevoelige vormen van borstkanker.
- Mammografie met aanvullende echografie bij vrouwen met dichte borsten geeft betere resultaten in vergelijking met mammografie met kuntmatige Intelligentie (AI) en in vergelijking met mammografie met echografie + AI
- Mammografie verlaagt de kans op overlijden aan borstkanker en vermindert het aantal gevorderde borstkanker op 10-jaars meting in vergelijking met vrouwen die geen mammografie hadden gehad.
- Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies.
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep
- Mediteraandieet met veel groenten en fruit kan borstkanker en vooral niet hormoongevoelige borstkanker (tot 40 procent) voorkomen bij vrouwen na de overgang
- MRI-scan naast het standaard bevolkingsonderzoek voor borstkanker is gevoeliger en kan vrouwen met dicht borstweefsel helpen tumoren te ontdekken maar geeft vaker vals alarm
- Persoonlijkheidsfactoren als angst, depressie, optimisme enz. heeft geen relatie met het wel of niet krijgen van borstkanker, blijkt uit Nederlandse studie.
- Ploegendienst met ook nachtdiensten verdubbelt de kans op het krijgen van borstkanker
- Raloxifene werkt net zo goed als Tamoxifen bij preventie van borstkanker bij risico vrouwen met significant minder bijwerkingen.
- Roken geeft 30% meer kans op borstkanker. Nu stoppen lijkt nog steeds zinvol, ook als preventie..
- Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker
- Slapen 's nachts met licht aan geeft verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer licht 's nachts hoe groter het risico.
- Screening van borstkanker via een mammografie geeft geen enkel positief effect op uiteindelijke overlevingscijfers blijkt uit 25 jarige studie bij totaal 89.835 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar in Canada.
- Soja eten of drinken als kind of adolescent vermindert risico op borstkanker op latere leeftijd.
- Transgender vrouwen hebben grotere kans op borstkanker door de hormonen die zij gebruikten, blijkt uit Nederlandse studie
- Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek
- Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang).
- Visolie, ook ingenomen via capsules, werkt preventief in het voorkomen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd na de overgang. Blijkt uit een 8 jarige bevolkingstudie onder 35.000 vrouwen. Artikel geplaatst 14 juli 2010
- Hoge vitamine D (25-hydroxyvitamin D) waarden in bloed geven significant minder risico - 44 procent - op overlijden aan borstkanker dan bij lage vitamine D. waarden op moment van diagnose copy 1
- Vrouwen die dragers zijn van het BRCA1 en/of BRCA2 gen verminderen het risico op het krijgen van borstkanker met 50% en eierstokkanker met 80% door hun eierstokken en eileiders weg te laten halen.
- Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker en vrouwelijke hormoonbalans via voeding en meditatie opgesteld door de natuurdietisten
- Voedsel rijk aan isoflavonen gecombineerd met misosoep zou kans op borstkanker met 40% verminderen aldus tienjarige Japanse studie onder ca. 22.000 vrouwen. Artikel geplaatst juni 2003.
- Wie als kind voor de pubertijd veel patat eet gebakken in slechte vetten loopt groter risico op krijgen van borstkanker op latere leeftijd blijkt uit deelstudie bij Canadese verpleegkundigen
- Wie als vrouw in haar jong volwassentijd zorgt voor een normaal gewicht heeft beduidend minder risico - 65% - op borstkanker met het BRCA 1 en 2 gen
- Preventie: overzicht van informatie hoe het risico op borstkanker kan worden verminderd
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang)."