In verschillende kranten en nieuwsmedia werd op 10 januari 2024 bericht dat verkeerd gebruik van hydroxychloroquine (HCQ) tegen Covid-19 in Nederland tijdens het begin van de coronapandemie in 2020, toen de wereld op zoek was naar mogelijke therapieën (1-4) mogelijk honderden mensenlevens heeft geëist.
In deze berichtgeving werd gesuggereerd dat het gebruik van HCQ als therapie tegen Covid-19 in alle gevallen een slecht idee zou zijn. Dit klopt echter niet. Want wat is het geval? Zoals Paracelsus in de 16e eeuw zei: het is de dosis die het gif maakt.
“Alles is gif en niets is gif, de dosis bepaalt hoe giftig een stof is.”
Het wetenschappelijke artikel baseert zich op studies waarbij zeer hoge doses op een zeer laat moment in het Covid-19-ziekteproces werden gegeven. Voorbeelden hiervan zijn de Britse RECOVERY-studie en de Amerikaanse SOLIDARITY-studie, maar ook de Nederlandse REMAPCAP-studie.
De werking van HCQ op Covid-19 heeft te maken met de remming van het vermenigvuldigen van het virus. Op het moment dat patiënten in het ziekenhuis belanden zijn ze vaak al in een volgende fase van de ziekte beland die te maken heeft met ernstige ontstekingen en trombose. HCQ werkt daar niet tegen, en hoge doseringen van dit middel zullen dan juist verdere schade toebrengen aan de hartfunctie die al verminderd kan zijn door Covid-19 in de eerdere ontstekingsfase.
Huisarts Rob Elens die als eerste in Nederland HCQ gebruikte voor het behandelen van Covid-19-patiënten lichtte dit toe in een uitzending van Blckbx op 10 januari 2024.>>>>>>>lees verder
Referenties
Plaats een reactie ...
Reageer op "Aan de studie dat hydroxychloroquine duizenden doden wereldwijd zou hebben veroorzaakt klopt een heleboel niet. Met name gebruikt bij de verkeerde patienten en te hoge dosis aldus artsencollectief."