17 maart 2011: Bron: Gazet van Antwerpen en Cryo-save

Een Spaans meisje (4 jaar) met een kwaadaardige vorm van een hersentumor lijkt volledig te genezen door toediening van stamcellen gehaald uit het bloed van de navelstreng dat de ouders hadden laten opslaan bij cryo-save in Belgie. Dit meldt de Gazet van Antwerpen met verwijzing naar de Europese stamcelbank Cryo-save. Het lijkt dus zeker zinnig om bloed van de navelstreng op te slaan zoals het ook nog steeds zinnig is om tumorweefsel na operatie op te laten slaan voor eventueel gebruik later voor immuuntherapie (dendritische cellen) Het oorspronkelijke artikel op de website van cryo-save begint zo: 

Cryo-Save Group N.V. (Euronext: CRYO, 'Cryo-Save', 'De Groep'), de grootste stamcelbank van Europa, meldt de succesvolle transplantatie van volwassen stamcellen, opgeslagen door Cryo-Save, als onderdeel van de behandeling van een kwaadaardige en potentieel dodelijke hersentumor.

Alba, een meisje uit het Spaanse Cadiz, is hersteld van medulloblastoma, een zeer kwaadaardige hersentumor, na behandeling met stamcellen uit haar navelstreng. Deze stamcellen zijn verkregen uit haar navelstrengbloed bij haar geboorte en zijn verwerkt en opgeslagen bij Cryo-Save in Niel, België. Na chirurgische behandeling en chemotherapie is dankzij een stamceltransplantatie haar immuunsysteem volledig hersteld. Het nu vier jaar oude meisje is vanaf haar tweede levensjaar behandeld in het Niño Jesús ziekenhuis in Madrid. Op dit moment heeft zij geen medicatie meer nodig en is zij in staat een normaal leven te lijden. Lees verder >>>>>met reacties van artsen en wetenschappers.

artikel in de Gazet is dit:

Een meisje uit het Spaanse Cadiz is van een zeer kwaadaardige hersentumor hersteld na behandeling met stamcellen uit haar navelstreng. Dat meldt Cryo-Save, de grootste stamcelbank van Europa.

Alba (4) werd in 2007 geboren. Bij haar geboorte besloten haar ouders de stamcellen uit haar navelstrengbloed bij Cryo-Save in het Belgische Niel op te slaan. Twee jaar later werd Alba gediagnosticeerd met medulloblastoom, een zeer zeldzame en kwaadaardige tumor in het centrale zenuwstelsel.

Na chirurgische behandeling en chemotherapie is dankzij een stamceltransplantatie haar immuunsysteem volledig hersteld. Op dit moment heeft Alba geen medicatie meer nodig en is ze in staat een normaal leven te leiden.

"Dit is een uniek geval voor Spanje", zegt Dr. Luis Madero, hoofd van de afdeling Hematologie en Oncologie van het Niño Jesús ziekenhuis in Madrid. "Het gebruik van stamcellen voor het regenereren van het bloedsysteem is een algemeen erkende behandeling voor deze vorm van kanker. Wat dit geval uniek maakt is dat, voor de eerste keer in ons land, voor de behandeling stamcellen werden gebruikt uit navelstrengbloed van de baby zelf."

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Meisje met kwaadaardige hersentumor komt in totale remissie door toediening stamcellen van navelstrengbloed en lijkt genezen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Stamcellen van de patient >> Meisje met kwaadaardige hersentumor >> Stamcellen uit patient zelf >> Stamcellen: recente ontwikkelingen >>