Een tip: Wie advies wilt over hoe het microbioom te verbeteren zou contact op kunnen nemen met deze website: Www.microbiome-Center.nl Voor zowel artsen als individuele burgers staat een groep van artsen en wetenschappers klaar om u een persoonlijk advies te geven.

6 november 2020: zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/een-poeptransplantatie-als-behandeling-van-een-clostridium-difficile-darminfectie-is-bijzonder-succesvol-met-beperkte-bijwerkingen-90-procent-geneest-na-1-maand-en-1-transplantatie.html

10 februari 2016: Bron LUMC

Als vervolg op onderstaande studieresultaten is nu de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), in de volksmond ook wel poepbank genoemd, geopend. Iedereen die gezond is kan hier zijn ontlasting deponeren dat dan weer gebruikt wordt om de darmflora van zieke patienten met de darminfectie Clostridium difficile te herstellen. Een vorm van "immuuntherapie" in feite.

Bekijk hier een Engelse video hoe poeptransplantatie werkt

poeptransplantatie

Hier het persbericht van het LUMC dat ik ongewijzigd plaats:

Nederlands eerste feces-transplantatiebank geopend in het LUMC

9 februari 2016 | PERSBERICHT

Voortaan kunt u ook in Nederland ontlasting doneren. Vanaf deze maand is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) gevestigd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze fecestransplantatiebank, oftewel ‘poepbank’, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties. Mensen met speciale darmaandoeningen, zoals de darminfectie Clostridium difficile, krijgen namelijk ontlasting van een donor met gezonde darmflora. 


Enige effectieve behandeling

De darminfectie Clostridium difficile komt relatief vaak voor - ongeveer 3000 patiënten per jaar in ziekenhuizen - en ontstaat meestal na een behandeling met antibiotica. Soms zorgt de infectie voor weinig klachten, in andere gevallen levert een infectie meer problemen op. Bij ongeveer 5% van de patiënten komt een infectie regelmatig terug. Voor deze laatste groep is een fecestransplantatie de enige effectieve behandeling. Fecestransplantaties vinden op dit moment drie tot vier keer per maand plaats in Nederland. De verwachting is dat dit aantal snel stijgt. LUMC-prof. Ed Kuijper van de afdeling Medische Microbiologie: “De effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiënten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.”

Veilig en toegankelijk

De NDFB maakt behandeling met donorfeces makkelijker toegankelijk voor artsen en ziekenhuizen in het hele land. De ‘poepbank’ zorgt ervoor dat de feces volgens de richtlijnen gescreend en geregistreerd zijn en verzorgt het transport door heel Nederland. Liz Terveer, arts-microbioloog in opleiding en coördinator van de fecesbank: “We werken met gestandaardiseerde protocollen voor onder meer de donorscreening, het ‘opwerken’ van de feces tot een transplantatieproduct, de opslag bij -80 ⁰C en de uitgifte van de feces-suspensie. De arts die de feces ontvangt, kan deze veilig en direct inbrengen in de twaalfvingerige darm van de patiënt. Daarnaast bieden we training aan de artsen die de fecestransplantatie uitvoeren.” De voorbereiding van de oprichting van de NDFB duurde een jaar en was een initiatief van maag-darm-leverarts dr. Josbert Keller (MCH-Bronovo) en arts-microbioloog prof. Ed Kuijper (LUMC). Zij werkten hierin samen met de afdeling Biobanking van het LUMC.

Samenwerking

De fecesbank is het resultaat van samenwerking met het AMC, VUMC, MCH-Bronovo, het Havenziekenhuis en onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. De samenwerkingspartners van allerlei specialismen vormen een Nationaal Team Fecestransplantatie, dat elke twee weken bijeenkomt. Op dit moment wordt de NDFB ondersteund met een subsidie van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Meer toepassingen

De NDFB biedt in de toekomst ook de mogelijkheid wetenschappelijk onderzoek te doen naar verbetering van de behandeling, de optimale samenstelling van de maag-darmflora en naar de toepassing van fecestransplantaties bij andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, chronische ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa), de aanwezigheid van resistente bacteriën en darmklachten na een infectie

Donoren gezocht

De NDFB zoekt nog donoren die ontlasting willen afstaan voor de behandeling van patiënten. Voorwaarden zijn dat zij in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. Prof. Kuijper: “Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening.”

Mensen die feces willen donoren kunnen contact opnemen via info@NDFB.nl
Donoren worden uitgebreid gescreend op overdraagbare aandoeningen. Dit gebeurt met een vragenlijst, een bloedonderzoek en een fecesonderzoek.

31 mei 2013: Als aanvulling op studie over positieve effect van probiotica bij diarree veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile ook onderstaande aanpak met poeptransplantatie nog maar eens naar voren gehaald. Al in 2009 publiceerden artsen uit het AMC over deze aanpak. 

Het nieuwste volledige studierapport is vrij in te zien: Duodenal Infusion of Donor Feces for Recurrent Clostridium difficile. Onderaan officiële abstract toegevoegd.

23 oktober 2012: Bron: Henri Ford Hospital

Ontlasting "vaccin" via neussonde geneest darminfectie - Clostridium difficile razendsnel en effectief. 90 procent van de patienten herstelt binnen 48 uur.

Een behandeling met geprepareerde ontlasting en via de neus of via een colonoscopie ingebracht in de patiënt geneest razendsnel en zeer effectief mensen van een darminfectie met de bacterie Clostridium difficile. Deze darminfectie is zeer besmettelijk en kan ook tot overlijden leiden. Nu blijkt uit onderzoek dat een vorm van immuuntherapie - ik noem het maar immuuntherapie omdat geprepareerde ontlasting van andere mensen ingebracht wordt in het lichaam van een patiënt - dat de patiënten die hiermee werden behandeld erg snel en effectief van de darminfectie genazen. Van de 49 deelnemende patiënten genazen er 43 binnen 48 uur. En die genezing hield ook drie maanden aan. Volgens de onderzoekers herstelt de ontlasting de darmflora, waardoor het immuunsysteem en de spijsvertering verbeteren en de bacterie wordt gedood. Dit onderzoek is uitgevoerd in het Henry Ford Hospital.

De patiënten kregen de geprepareerde ontlasting van donoren, andere gezonde mensen stonden ontlasting af, via een neussonde of colonoscopie toegediend. Hoewel deze behandeling nog niet erg vaak is toegepast zijn de resultaten dusdanig dat deze aanpak waarschijnlijk wel navolging zal vinden. Meer dan 90 procent van de onderzochte patiënten blijkt na drie maanden nog steeds genezen van de infectie. De behandeling is vooral bedoeld voor patiënten die niet reageren op de standaardbehandeling met antibiotica of geen operatie willen.

De bacterie Clostrium difficile veroorzaakt over het algemeen diarree en andere darmproblemen. De belangrijkste symptomen van de infectie zijn waterige diarree, koorts, weinig eetlust, misselijkheid en buikpijn. De infectie ontstaat vaak bij mensen in een ziekenhuis of bij mensen die antibiotica slikken. De infectie is erg besmettelijk en kan soms leiden tot overlijden.

De patiënten die de behandeling via een neussonde kregen, proefden of roken niet dat zij ontlasting kregen. De behandeling is niet erg belastend want enkele uren na de behandeling bleken de
patiënten al weer te kunnen eten en herstelden zij razendsnel van de infectie. Al de volgende dag bleken bijna alle patiënten zo goed als hersteld van de infectie.

Het originele persbericht van bovenstaand artikel is te lezen op de website van het Henri Ford Ziekenhuis.

Literatuur en links:

Bronnen:
Meer informatie over dit onderwerp: lees hier de artikelen van Saskia van As.
Ontlasting onderzoek: www.mglab.nl

1. Kamada N, Inoue N, Hisamatsu T, Okamoto S, Matsuoka K, Sato T, Chinen H, Hong KS, Yamada T, Suzuki Y, Suzuki T, Watanabe N, Tsuchimoto K, Hibi T. Nonpathogenic Escherichia coli strain Nissle1917 prevents murine acute and chronic colitis. Inflamm Bowel Dis. 2005 May;11(5):455-63.

2. Zunft HJ, Hanisch C, Mueller S, Koebnick C, Blaut M, Dore J. Symbiotic containing Bifidobacterium animalis and inulin increases stool frequency in elderly healthy people. Asia Pac J Clin Nutr. 2004;13(Suppl):S112.

3. Vinderola G, Matar C, Perdigon G. Role of intestinal epithelial cells in immune effects mediated by gram-positive probiotic bacteria: involvement of toll-like receptors. Clin Diagn Lab Immunol. 2005 Sep;12(9):1075-84.

4. De Vrese M, Winkler P, Rautenberg P, Harder T, Noah C, Laue C, Ott S, Hampe J, Schreiber S, Heller K, Schrezenmeir J. Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial. Clin Nutr. 2005 Aug;24(4):481-91. Epub 2005 Apr 21.

5. Murray CS, Tannock GW, Simon MA, Harmsen HJ, Welling GW, Custovic A, Woodcock A. Fecal microbiota in sensitized wheezy and non-sensitized non-wheezy children: a nested case-control study. Clin Exp Allergy. 2005 Jun;35(6):741-5.

6. Surawicz CM.Treatment of recurrent Clostridium difficile-associated disease. CMAJ. 2005 Jul 19;173(2):167-70.

7. Dendukuri N, Costa V, McGregor M, Brophy JM. Probiotic therapy for the prevention and treatment of Clostridium difficile-associated diarrhea: a systematic review. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2004 Nov;1(1):32-

8. Collado MC, Gueimonde M, Hernandez M, Sanz Y, Salminen S. Adhesion of selected Bifidobacterium strains to human intestinal mucus and the role of adhesion in enteropathogen exclusion.J Food Prot. 2005 Dec;68(12):2672-8.

9. Lewis S, Burmeister S, Brazier J. Effect of the prebiotic oligofructose on relapse of Clostridium difficile-associated diarrhea: a randomized, controlled study. Clin Gastroenterol Hepatol. 2005 May;3(5):442-8.

Using human stool to treat clostridium difficile is safe and effective

ScienceDaily (Oct. 19, 2012) — A novel therapy that uses donated human stool to treat the deadly and contagious C.difficile infection is safe and highly effective, according to a Henry Ford Hospital study.

Researchers found that 43 of 49 patients recovered swiftly after treatment and had no adverse complications from C.diff three months later. Treatment is performed either through a nasogastric tube or colonscopy on an outpatient or inpatient basis.

Mayur Ramesh, M.D., a Henry Ford Infectious Diseases physician and senior author of the study, says the treatment, while appearing unconventional, has striking results.

"More than 90 percent of the patients in our study were cured of their C.diff infection," says Dr. Ramesh. "This treatment is a viable option for patients who are not responding to conventional treatment and who want to avoid surgery."

The study was presented October 19 at the annual Infectious Diseases Society of America meeting in San Diego.

In their study, researchers evaluated 49 patients who contracted Clostridium difficile, or C.diff, a germ that causes diarrhea and other intestinal problems and is linked to 14,000 deaths annually. Symptoms include water diarrhea, fever, loss of appetite, nausea and abdominal pain and tenderness. C.diff occurs in patients taking antibiotics, and can spread from person-to-person contact or from touching contaminated equipment and objects like door knobs.

Patients with a C.diff infection are typically treated with the antibiotics metronidazole or vancomycin. However, surgery could be required to remove the infected part of the intestines. In its study, Henry Ford treated patients between May 2010 and June 2012 with a therapy called intestinal microbiota transplantation (IMT), using donated stool from a healthy family member.

Dr. Ramesh says the healthy stool, when mixed with warm tap water and administered, helps to re-establish the normal intestinal flora in the patient's gastrointestinal tract. Intestinal flora is healthy bacteria that stimulates the immune system and aids the digestion and absorption of food.

"Patients who receive treatment through a nasogastric tube don't taste or smell the stool mixture as it's administered," Dr. Ramesh says. "Patients often resume their diet within a couple hours and are feeling better within 24 hours."

Of the 49 patients, 43 fully recovered, four died of causes unrelated to C.diff, one had intestinal surgery and one had no improvement.

The study was funded by Henry Ford Hospital.

The infusion of donor feces was significantly more effective for the treatment of recurrent Clostridium difficile infection than the use of vancomycin

2013 Jan 16. [Epub ahead of print]

Duodenal Infusion of Donor Feces for Recurrent Clostridium difficile.

Source

From the Departments of Internal Medicine (E.N., A.V., M.N., P.S.), Microbiology (C.E.V.), Gastroenterology (J.F.W.M.B., J.J.K.), and Cardiology (J.G.P.T.) and the Clinical Research Unit (M.G.W.D.), Academic Medical Center, University of Amsterdam, Amsterdam; the Laboratory of Microbiology, Wageningen University, Wageningen (S.F., E.G.Z., W.M.V.); the Department of Experimental and Medical Microbiology, Leiden University Medical Center, Leiden (E.J.K.); and the Department of Gastroenterology, Hagaziekenhuis, The Hague (J.J.K.) - all in the Netherlands; and the Department of Bacteriology and Immunology, Medical Faculty, University of Helsinki, Helsinki (W.M.V.).

Abstract

Background Recurrent Clostridium difficile infection is difficult to treat, and failure rates for antibiotic therapy are high. We studied the effect of duodenal infusion of donor feces in patients with recurrent C. difficile infection. Methods We randomly assigned patients to receive one of three therapies: an initial vancomycin regimen (500 mg orally four times per day for 4 days), followed by bowel lavage and subsequent infusion of a solution of donor feces through a nasoduodenal tube; a standard vancomycin regimen (500 mg orally four times per day for 14 days); or a standard vancomycin regimen with bowel lavage. The primary end point was the resolution of diarrhea associated with C. difficile infection without relapse after 10 weeks. Results The study was stopped after an interim analysis. Of 16 patients in the infusion group, 13 (81%) had resolution of C. difficile-associated diarrhea after the first infusion. The 3 remaining patients received a second infusion with feces from a different donor, with resolution in 2 patients. Resolution of C. difficile infection occurred in 4 of 13 patients (31%) receiving vancomycin alone and in 3 of 13 patients (23%) receiving vancomycin with bowel lavage (P<0.001 for both comparisons with the infusion group). No significant differences in adverse events among the three study groups were observed except for mild diarrhea and abdominal cramping in the infusion group on the infusion day. After donor-feces infusion, patients showed increased fecal bacterial diversity, similar to that in healthy donors, with an increase in Bacteroidetes species and clostridium clusters IV and XIVa and a decrease in Proteobacteria species. Conclusions The infusion of donor feces was significantly more effective for the treatment of recurrent C. difficile infection than the use of vancomycin. (Funded by the Netherlands Organization for Health Research and Development and the Netherlands Organization for Scientific Research; Netherlands Trial Register number, NTR1177 .).

PMID:
23323867
[PubMed - as supplied by publisher]

Plaats een reactie ...

4 Reacties op "Poeptransplantatie: Ontlasting behandeling via neussonde geneest darminfectie - Clostridium difficile razendsnel en effectief. 90 procent van de patienten herstelt binnen 24 uur."

  • t(heo).a.muller :
    Schitterende ontwikkeling die ook bij de ziekte van Crohn weleens uitstekend zou kunnen werken, zoals ik elders las.
    Waar kan men die behandeling krijgen/kopen of moet er weer eens jarenlang nader onderzoek gedaan worden omdat Big Pharma toepassing van deze techniek zonder bijwerkingen uit alle macht gaat saboteren?
    Iets waar onze o zo zorgzame overheid volledig achter blijkt te staan omdat zij het patientenbelang ondergeschikt acht aan ondermeer politiek eigenbelang.

    doordrammer@xs4all.nl
    • Theo.agelink :
      Hallo
      mijn dochter heft al sinds haar 12de de ziete van crohn, heft al een operatie achter de rug, en heft al tal van verschuillende medicijnen gehad, en geen van allen slat aan, mijn dochter is radeloos en de wanhoop nabij, is er iemand die mijn dochter kan helpen met deze vorm van poeptransplantatie, wat zou U mijn dochter en ouders gelukkig maken.
      bvb dank
      Theo
      • kees :
        Beste Theo neem contact op met de NDFB. http://www.ndfb.nl/
        Zij zullen uw dochter ongetwijfeld kunnen verwijzen:

        contact informatie
        NDFB
        LUMC
        info@ndfb.nl

        Anders elke huisarts zou toch ook moeten weten waar ze deze behandeling uitvoeren? Anders neem contact op met het LUMC Leiden waar de poepbank is ondergebracht.

        Sterkte, Kees Braam
        webmaster
    • faraday :
      ter info-genoeg te vinden op:
      http://www.youtube.com/watch?v=WEMnRC22oOs
      http://www.youtube.com/watch?v=lu4kn4AKSgQ
      etc. gewoon via het gat dus, poepsimpel.
      uitgedokterd? met goede informatie ben je in eerste instantie zelf de beste dokter, niet Big Pharma, overheid en/of andere "schoolmeesters"..

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Poeptransplantatie onderdrukt >> Poeptransplantatie: Ontlasting >> Een poeptransplantatie als >> Poeptransplantatie - fecale >>