19 augustus 2014: Peter Kapitein schreef een rake column over onderstaand onderwerp,

De waarde van een mensenjaar? Het is ons leven!

KWF Kankerbestrijding pleit voor maximalisatie van de kosten van behandeling van kanker’, zo stond te lezen in het FD van 21 juni. En 16 augustus in Een Vandaag deden de specialisten er nog een schepje bovenop: ‘Medisch specialisten: maximumprijs voor behandelingen’. Voor KWF zocht de Signaleringscommissie het uit. Het rapport; ‘Toegankelijkheid van nieuwe kankergeneesmiddelen - nu en in de toekomst, is opgesteld door artsen, beleidsmedewerkers en wetenschappers en die hebben, zonder ook maar met één patiënt erbij, besproken wat er speelt bij de financiering van kankerbehandelingen en hoe daar naar de toekomst toe het beste in gehandeld kan worden. Een Vandaag deed zelf onderzoek, sprak de Orde van Medisch Specialisten en SONKOS (Stichting Oncologische Samenwerking). Een Vandaag heeft wél een patiënt geïnterviewd. En dan dringt ook meteen de werkelijkheid goed tot je door: Er is er maar 1 die gaat over de waarde van een mensenleven en dat is de bezitter van dat leven: de patiënt! Niet de arts, zorgverzekeraar, industrie, overheid en niet de politiek. De patiënt. Het is haar leven. Lees hier de column verder >>>>>>>

 

17 augustus 2014:

Zie hier de themauitzending van Een Vandaag van zaterdag 16 augustus 2014 over een prijsplafond voor medische behandelingen: Medisch specialisten: maximumprijs voor behandelingen

Zeven op de tien medisch specialisten (71%) zijn voor de invoer van een prijsplafond in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten onder ruim 2000 medisch specialisten. 

De meerderheid (59%) gaat zelfs een stap verder en stelt dat we niet aan een maximumprijs ontkomen als we de zorg betaalbaar willen houden. 

Kun je een mensenleven in geld uitdrukken? En wat mag een zieke patiënt eigenlijk kosten? Jarenlang leek er een maatschappelijk taboe te rusten op deze vragen. In 2006 pleitte de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg voor een maximumbedrag van 80.000 euro per gewonnen levensjaar met kwaliteit van leven. Dat rapport belandde toen in politiek Den Haag in een diepe la.

personalised-medicine

Wouter Bos
“We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie,” zegt Wouter Bos in de uitzending van EenVandaag. Hij was destijds minister van Financiën en is nu voorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum. Bos spreekt zich inmiddels wel uit voor een prijsplafond: “Ik hoop dat mijn opvolgers in Den Haag moediger zijn dan ik destijds was.” 

Buiten de spreekkamer
Eén op de zes medisch specialisten zegt momenteel patiënten onder behandeling te hebben die boven een prijskaartje van 80.000 euro per gewonnen levensjaar uitkomen. "Een voordeel van een prijsplafond is dat je de besluitvorming buiten de spreekkamer kunt leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten. Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn,” stelt Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten.

Commissie van wijzen
Zes op de tien medisch specialisten (62%) willen zich zelf niet over de hoogte van een prijsplafond uitspreken. Driekwart (73%) vindt dat de hoogte bepaald zou moeten worden door een ‘commissie van wijzen’, bestaande uit medici, ethici, patiëntenverenigingen en financieel specialisten. 

Vanavond in EenVandaag een thema-uitzending over het prijsplafond in de zorg. Gijs Rademaker zal de resultaten van dit onderzoek presenteren.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door EenVandaag in samenwerking met de Orde van Medisch Specialisten. Aan het onderzoek deden 2294 medisch specialisten mee. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 15 juli en 12 augustus 2014.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Prijsplafond voor medische behandelingen lijkt onontkoombaar. Blijkt uit thema uitzending en onderzoeksrapport van Eenvandaag."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

DNA databank moet kankerpatienten >> Het is uiteindelijk onze zaak, >> Het machtige lobbynetwerk >> Prijsplafond voor medische >> Kankerpatienten en hun partners >> Pak ongezond eten en drinken >> Kwaliteit van kankerzorg in >> Mark Kendall presenteert op >> Wakker in een boze droom: >> Behandeling van kanker dreigt >>