9 juli 2010: Bron de Volkskrant
In de Volkskrant van vandaag een opmerkelijk bericht. Hier de eerste alineas, lees verder in de Volkskrant
AMSTERDAM - De overlevingskansen van kankerpatiënten worden in belangrijke mate bepaald door hun psychische toestand, stelt hoogleraar Adriaan Honig. 'Vechters hebben een aantoonbaar beter imuunsysteem.

Kankerpatiënten of mensen met hart- en vaatziekten hebben twee tot drie keer zoveel kans hieraan te overlijden als ze daarnaast depressief zijn. Omgekeerd blijken de ‘vechters’ juist hogere overlevingskansen te hebben: bij deze mensen is het immuunsysteem aantoonbaar actiever dan bij anderen.

Dat stelt hoogleraar ziekenhuispsychiatrie Adriaan Honig van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam in zijn recente oratie over het verband tussen lichaam en geest.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die tijdens hun ziekte het hoofd niet laten hangen, langer overleven, aldus Honig. ‘Het hangt dus van je persoonlijkheid af; dat is een indicatie voor het beloop van de ziekte. Als je een vechter bent, heb je meer kans. Aan de cellen in het bloed is te zien dat deze mensen een hogere weerstand hebben. Het is dus van belang chronisch zieke mensen goed te motiveren. Dat heeft echt zin. Ze moeten hun ziekte niet lijdzaam ondergaan.’

 
 
 

Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Mensen die zich niet neerleggen bij hun ziekte hebben meer kans deze te overleven dan patienten die zich erbij neerleggen of depressief zijn. Artikel geplaatst 9 juli 2010"

  • T.M.Vink :
    Het zal uiteraard niet in alle gevallen opgaan maar hier mijn verhaal:

    Bij mij werd in 2004 alvleesklierkanker geconstateerd"niets meer aan te doen"luidde de diagnose in een ziekenhuis in Gouda,u heeft nog maximaal drie maanden.
    Op mijn vraag: ik kan toch zeker wel geopereerd worden was het antwoord...ONMOGELIJK! Hoe ellendig ik me ook voelde, er kwam een enorme overlevingsdrang bij me opborrelen. Mijn omgeving heb ik niet eens durven vertellen hoe ernstig de situatie was en ben in mijn ééntje o.a.via
    internet info gaan zoeken. Binnen een paar dagen kon ik in het Erasmus Rotterdam bij professor C. van Eijck voor onderzoek opgenomen worden. Die geweldige man zag toch nog een kans en heeft mij na twee weken geopereerd Inmiddels heb ik al negen jaar extra! Uiteraard komt er ook een grote dosis geluk bij kijken omdat het nog niet was uitgezaaid! Maar als ik naar die eerste arts geluisterd zou hebben (hoevaak gebeurt dat niet)
    was het al negen jaar geleden einde verhaal geweest!

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

DNA databank moet kankerpatienten >> Het is uiteindelijk onze zaak, >> Het machtige lobbynetwerk >> Prijsplafond voor medische >> Kankerpatienten en hun partners >> Pak ongezond eten en drinken >> Kwaliteit van kankerzorg in >> Mark Kendall presenteert op >> Wakker in een boze droom: >> Behandeling van kanker dreigt >>