10 december 2017: Zie ook: 

https://kanker-actueel.nl/NL/studiepublicaties-van-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-uit-literatuurlijst-van-arts-bioloog-drs-engelbert-valstar-gerelateerd-aan-blaaskanker.html

Aan de universiteit van Maastricht is Maurice Zeegers gepromoveerd met een studie naar oorzaken en behandelingen bij blaaskanker. In het persbericht wordt uitgebreid gemeld dat roken de belangrijkste oorzaak van blaaskanker zou zijn, maar o.i. minstens zo belangrijk is de voorzichtige conclusie dat het eten van citrusfruit en toegevoegde selenium en vitamine E. het risico op blaaskanker verkleint en wellicht zelfs kankerremmend/genezend werkt. Citrusfruit, selenium en vitamine E zijn bij bijna alle kankersoorten onderdeel van het Houtsmullerdieet en suppletie zoals dat door de bekendere orthomoleculaire artsen wordt voorgeschreven (zie nuttige adressen voor telefoonnummers enz.). Hieronder het persbericht van de universiteit van Maastricht met adressen onderaan voor nadere informatie.

Roken belangrijkste oorzaak blaaskanker 
Het roken van sigaretten is de belangrijkste risicofactor voor blaaskanker. Dit concludeert drs. Maurice Zeegers in zijn proefschrift naar de oorzaken van blaaskanker. Kennis over de mogelijke oorzaken kan een rol spelen bij de preventie van deze vorm van kanker. Hij promoveert vandaag, vrijdag 22 juni 2001, aan de Universiteit Maastricht.

Hoewel al eerder aangenomen werd dat er een verband bestaat tussen het roken van sigaretten en blaaskanker, was deze associatie nog nooit eerder systematisch gekwantificeerd in literatuuronderzoek. In samenwerking met TNO in Zeist heeft de Universiteit Maastricht een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van blaaskanker. Deze zogeheten Nederlandse Cohortstudie naar voeding, leefstijl en kanker is in 1986 gestart onder 120.000 Nederlanders. Wereldwijd is dit het grootste onderzoek op het gebied van blaaskanker waarbij mensen enige jaren achtereen gevolgd zijn.

Het onderzoek toont aan dat er een drie keer hogere kans op blaaskanker bestaat voor mensen die sigaretten roken dan voor mensen die geen sigaretten roken. Naar schatting speelt roken bij 50% van de mannen met blaaskanker een rol bij het ontstaan van deze ziekte. Bij vrouwen ligt dit percentage op 35%. Uit de analyses blijkt vooral het aantal jaren dat men rookt, en niet het aantal sigaretten, van invloed te zijn. Andere vormen van roken, zoals sigaar, pijp of meeroken lijken geen verband te houden met een verhoogde kans op blaaskanker.

Naast roken blijkt bij mannen ook het gebruik van alcohol een enigszins verhoogd risico op blaaskanker te geven. De consumptie van fruit, met name citrus fruit, de inname van het spoorelement selenium, en de inname van vitamine E, lijken het risico op blaaskanker te verlagen.

Blaaskanker komt met name bij mannen voor. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1.650 mannen de diagnose blaaskanker gesteld. Bij vrouwen zijn dat er jaarlijks 550. 


Noot voor de pers: 
Voor meer informatie of een interview kunt u contact opnemen met:
Sigrid Vos: Hinfelaar PR Consultancy: tel 035-5431535 
Simone de Jong: Afdeling Communicatie, Universiteit Maastricht: tel 043-3882044
Maurice Zeegers: Capaciteitsgroep Epidemiologie, Universiteit Maastricht: tel 043-3882374 

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Roken belangrijkste oorzaak blaaskanker. Citrusfruit, Selenium en vit. E verlagen risico copy 1"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Urinetest op TERT mutaties >> Roken belangrijkste oorzaak >> Groene thee zorgt voor blokkering >> Preventie: roken geeft een >>