Meisjes en vrouwen die dagelijks regelmatig aan sport en bewegen doen verminderen kans op krijgen van borstkanker voor de menopauze met mediaan 22% blijkt uit grote prospectieve studie. Artik
Bewegen en risico op kanker: Mannen in de leeftijd van 45 tot 79 jaar, die elke dag een half uurtje bewegen, bv. fietsen of wandelen hebben 34% minder kans aan kanker te overlijden. Dit blijkt uit grote studie van 7 jaar in Zweden onder 40.000 mannen.
Bewegen, sporten en lichamelijke arbeid verrichten geeft ca. 30% minder kans op het krijgen van borstkanker voor vrouwen na de overgang.
Bewegen: Mensen die te weinig bewegen en zittend hun dagen doorbrengen hadden 82 procent hoger risico om te overlijden aan kanker vergeleken met mensen die veel bewegen en sporten, zelfs na correctie voor leeftijd, geslacht en ziektestatus.
Voeding en leefstijl:: Gezond leven met Mediterrane voeding, niet roken en voldoende bewegen kan leven van 70 tot 90 jarigen nog meer verlengen, aldus Nederlandse studie.
Bewegen en fysieke oefeningen verminderen beduidend de kans op sterven aan borstkanker, vooral bij hormoon gevoelige borstkanker en ook na te zijn behandeld aan de primaire borstkanker blijkt uit grote prospectieve studie.
Aanbevelingen uit WCRF rapport: Gezonde leefwijze met regelmatig bewegen en een gezond voedingspatroon verkleint risico op borstkanker met ruim 50 procent.
Algemeen: Nieuw bewijs dat een gezonde leefstijl met regelmatig bewegen, weinig alcohol, niet roken en gezond eten met veel groenten en fruit een recidief van kanker kan voorkomen
Baarmoederkanker is te voorkomen (tot 40 procent) met veel bewegen en stabiel lichaamsgewicht. Te dik geeft meer risico op baarmoederkanker.
Leefstijlveranderingen in voeding en bewegen zou 20 tot 50 procent van de meeste vormen van kanker en overlijden daaraan kunnen voorkomen. Darmkanker zelfs tot 70 procent.