27 februari 2012:
het is natuurlijk nu wel algemeen bekend dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan de lengte van het leven. Maar bij het herzien van kanker-actueel kwam ik onderstaande studie tegen die ik toch wel opmerkelijk vind omdat deze studie suggereert dat zelfs bij mensen van boven de 70 jaar een verandering van leefstijl en voedingspatroon invloed kan hebben op de lengte van het leven. Hier het artikel uit 2004 notabene.
Bron NRC van 22 september 2004
Oudere kan nóg langer leven
Door onze redactie wetenschap
ROTTERDAM, 22 SEPT. Ook voor 70- tot 90-jarigen is gezond leven nog levensverlengend. Met mediterrane voeding, niet roken, matig alcoholgebruik en dagelijks minstens 30 minuten bewegen verlagen ze hun kans om binnen tien jaar te sterven met bijna tweederde, vergeleken met leeftijds- en geslachtsgenoten die zich niets aantrekken van die vier voeding- en leefstijladviezen.
Dat gezond leven op jongere leeftijd tot een langer leven leidt was bekend. Nu blijkt dat ook bejaarden jaren kunnen winnen met een gezonde levensstijl.
De resultaten komen uit onderzoek van voedingsonderzoekers van Wageningen Universiteit die samenwerkten met Spaanse, Italiaanse en Franse collega's. Zij volgden tien jaar lang 1.507 mannen en 832 vrouwen, van 70 tot 90 jaar, in elf Europese landen. In de onderzoeksperiode, 1990-2000, overleden 935 van hen. Een analyse van hun leefpatroon liet zien dat niet roken en wel bewegen de kans om te overlijden in een bepaald jaar met zo'n 35 procent verlaagt. Het mediterrane dieet en matig alcoholgebruik verlagen de kans met ruim 20 procent.
Een mediterraan dieet bestaat uit veel groenten, fruit, noten en granen, peulvruchten, vis en olijfolie. Vlees, boter en melkproducten staan niet zo vaak op het menu.
Een verstorende factor in het onderzoek, vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA), was dat er in de steekproef maar weinig mensen waren die zich aan géén van de vier gezonde factoren hielden. De onderzoekers schreven het niet op, maar waarschijnlijk waren die ongezond levenden al dood, of te ziek om aan het onderzoek te mogen beginnen. De groep waarmee werd gestart was namelijk 'op het oog gezond'. Aan het begin van het onderzoek is niet onderzocht hoe de deelnemers in hun verleden hadden geleefd. ,,Hoewel dieet en leefstijl kunnen veranderen, zijn ze over het algemeen karakteristiek voor een persoon en weerspiegelen ze een levenslange gewoonte'', schrijven de onderzoekers. Met het effect van roken werd wel rekening gehouden: alleen wie nooit had gerookt of langer dan 15 jaar geleden was gestopt werd in het onderzoek als niet-roker geteld.
In een redactioneel commentaar in JAMA concluderen twee Amerikaanse voedingsepidemiologen dat de bestrijding van chronische ziekten miljarden kost, terwijl met een fractie van dat bedrag leefstijl-adviezen mogelijk zijn.
Gerelateerde artikelen
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Alcohol is vaak de oorzaak van kanker in verschillende organen zoals lever, darmen, strottenhoofd, slokdarm, mondkeelholte, endeldarm en vrouwelijke borst
- Alcohol vergroot kans op overlijden met resp. 11% (niet rokers) en 18% (rokers) voor mannen en 5% (niet rokers) en 7% (rokers) voor vrouwen in vergelijking met mensen die weinig alcohol gebruikten.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamines verlagen kans op kanker met 8 procent bij mannen van 50 jaar of ouder. Kans op overlijden aan kanker verminderde met 12 procent, aldus grote langjarige studie bij Amerikaanse artsen
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voedingspatronen en leefstijl van bewoners geeft zeer grote verschillen (tot 80 procent) in overlijdensrisico aan kanker en hart- en vaatziekten.
- Voeding en voedingsstoffen als preventie van kanker: Het rapport uit 1997 van het WCRF: Food, Nutrition and the Prevention of cancer wordt komende drie jaar geactualiseerd door grote groep van vooraanstaande onderzoekers
- Voeding en leefstijl: Het eten van goede vetten i.p.v. slechte vetten heeft groter effect op verminderd risico op kanker en hart- en vaatziekten dan het minderen van vet in zijn algemeenheid blijkt uit grote prospectieve studie
- Voeding en leefstijl:: Gezond leven met Mediterrane voeding, niet roken en voldoende bewegen kan leven van 70 tot 90 jarigen nog meer verlengen, aldus Nederlandse studie.
- Voeding: Zijn biologische producten beter en gezonder?
- Voeding en leefstijl: Het volgen van een Mediterraandieet verkleint beduidend het risico op spijsverteringskanker (maagkanker en darmkanker), aldus grote Europese bevolkingsstudie in 10 landen bij 450.000 mensen
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Voeding en leefstijl:: Gezond leven met Mediterrane voeding, niet roken en voldoende bewegen kan leven van 70 tot 90 jarigen nog meer verlengen, aldus Nederlandse studie."