26 maart 2009: Bron: 1: Clin Cancer Res. 2009 Mar 24. [Epub ahead of print]
Regelmatig eten van vette vis (zie ook Omega-3 vetzuren - visolie) werkt significant remmend op prostaatkanker en maakt de tumoren minder agressief en vermindert preventief risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit een vergelijkende studie met totaal ruim 900 volwassenen.
RESULTATEN: Verhoogde inname van LC n-3 (Omega 3- vetzuren) wordt sterk geassioceerd met een verminderd risico op agressieve prostaatkanker (Ptrend </= 0.0001). De OR (95% confidence interval) voor prostaat kanker vergeleken tussen de hoogste inname en de laagste inname van n-3 inname was 0.37 (0.25-0.54). De LC n-3 associatie was gemodificeerd door SNP rs4648310 (+8897 A/G), flanking de 3' region van COX-2 (Pinteraction = 0.02). In detail, de gekoppelde associatie was zelfs nog sterker onder mannen met deze variant van SNP. Dit betekent dat de observatie dat mannen met lage LC n-3 inname en de variant rs4648310 SNP een verhoogd risico op deze ziekte hadden (OR, 5.49; 95% confidence interval, 1.80-16.7), welke risico dus werd verminderd door verhoogde inname van LC n-3.
1: Clin Cancer Res. 2009 Mar 24. [Epub ahead of print]
Dietary Omega-3 Fatty Acids, Cyclooxygenase-2 Genetic Variation, and Aggressive Prostate Cancer Risk.
Authors' Affiliations: Departments of Urology and Epidemiology and Biostatistics and Institute for Human Genetics, University of California at San Francisco, San Francisco, California and Department of Preventive Medicine, University of Southern California, Los Angeles, California.
PURPOSE: Dietary intake of long-chain omega-3 (LC n-3) polyunsaturated fatty acids may reduce inflammation and in turn decrease risk of prostate cancer development and progression. This potential effect may be modified by genetic variation in cyclooxygenase-2 (COX-2), a key enzyme in fatty acid metabolism and inflammation.
EXPERIMENTAL DESIGN: We used a case-control study of 466 men diagnosed with aggressive prostate cancer and 478 age- and ethnicity-matched controls. Diet was assessed with a semiquantitative food frequency questionnaire, and nine COX-2 tag single nucleotide polymorphisms (SNP) were genotyped. We used logistic regression models to estimate odds ratios (OR) for association and interaction.
RESULTS: Increasing intake of LC n-3 was strongly associated with a decreased risk of aggressive prostate cancer (Ptrend </= 0.0001). The OR (95% confidence interval) for prostate cancer comparing the highest with the lowest quartile of n-3 intake was of 0.37 (0.25-0.54). The LC n-3 association was modified by SNP rs4648310 (+8897 A/G), flanking the 3' region of COX-2 (Pinteraction = 0.02). In particular, the inverse association was even stronger among men with this variant SNP. This reflected the observation that men with low LC n-3 intake and the variant rs4648310 SNP had an increased risk of disease (OR, 5.49; 95% confidence interval, 1.80-16.7), which was reversed by increasing intake of LC n-3.
CONCLUSIONS: Dietary LC n-3 polyunsaturated fatty acids appear protective for aggressive prostate cancer, and this effect is modified by the COX-2 SNP rs4648310. Our findings support the hypothesis that LC n-3 may impact prostate inflammation and carcinogenesis through the COX-2 enzymatic pathway.
PMID: 19318492 [PubMed - as supplied by publisher]
Plaats een reactie ...
3 Reacties op "Visolie: Omega-3 vetzuren - vette vis (LC n-3) voorkomt significant prostaatkanker en vermindert significant de agressiviteit van prostaatkanker als die eenmaal is geconstateerd. Blijkt uit vergelijkende studie met 900 mannen"
Gerelateerde artikelen
- Visolie: regelmatig vis eten vermindert kans op verdere uitzaaiingen van prostaatkanker en vermindert risico op overlijden aan prostaatkanker met 63%, aldus grote overzichtstudie
- Voeding en voedingstoffen bij prostaatkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij prostaatkanker bij elkaar gezet. Update 22 juni 2010
Kees braam
webmaster
Conclusie:
Verband tussen omega-3 vetzuren en "hoogwaardige" prostaatkanker blijkt zeer zwak.
Citaten uit Vital Choices van biochemicus Doug Bibus, Ph.D., een expert in het testen van bloed voor omega-3 vetzuren en andere vetzuren:
--De auteurs hebben niet gecontroleerd of de mannen net voor de controle nog een inname hadden van voeding omega-3, die de bloedspiegels aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Deze fout geeft grote twijfel over de mogelijkheid om betrouwbare conclusies te trekken.
--Slechts 125 deelnemers uit 3461 mannen werden gediagnosticeerd met "high-grade" agressieve prostaatkanker tijdens de zevenjarige studiefoloow-up ... een aantal nauwelijks groot genoeg om een statistisch significante correlatie toe te laten.
--Het verschil in gemiddelde DHA bloedspiegels tussen de gezonde controles en de 125 mannen met "agressieve" prostaatkanker was slechts 0,15%. De mannen met kanker hadden 2.99% omega-3 DHA in hun bloed, tegenover 2,84% bij de mannen in de controlegroep.
Het kleine verschil in de DHA-bloedspiegels tussen de gezonde mannen uit de controlegroep en de deelnemers met een "agressieve"vorm van prostaatkanker lijkt zeer onwaarschijnlijk een impact te hebben gehad op de ontwikkeling van prostaatkanker. In plaats daarvan is het verschil waarschijnlijk te wijten aan het gebruik van vis of visolie bij patiënten met "agressieve" prostaatkanker.
--Om deze percentages in perspectief te zetten, DHA bloedspiegels varieren in range van 2 tot 10 procent van "red blood cell membrane fatty acids" bij mensen met een lage tot hoge inname van omega-3 vetzuren.