1 september 2017: lees ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/NL/rfa-naast-systemische-chemo-geeft-betere-overall-overleving-359-procent-versus-89-procent-op-8-jaars-meting-voor-in-lever-uitgezaaide-darmkanker.html en vraag me af waarom er nu weer een nieuwe studie moet komen?

1 september 2017: Bron: VUmc

Het VUmc heeft de COLLISION studie geopend voor patiënten met levertumoren vanuit darmkanker en endeldarmkanker.  In deze studie wordt Radiofrequente Ablatie (RFA) en microwave ablatie (MWA) vergeleken met chirurgie. De studie staat onder leiding van interventieradiolooog dr. Martijn Meyerink. Fe studie is een gerandomiserde studie dus u kunt ook in de chirurgiegroep terecht komen. U kunt zich alleen aanmelden via uw behandelend arts dus zelf bellen of mailen heeft geen zin.

De studie loopt in tien ziekenhuizen door heel Nederland. De COLLISION is ondergebracht bij de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) en wordt gesteund door alle relevante patiëntenverenigingen en medische vakgroepen. De afkorting COLLISION komt van: COLorectal LIvermetastases: Surgery versus thermal ablatION.

Onder het beeld het persbericht van het VUmc met meer gedetailleerde informatie over de studie:

RFA techniek(2)Foto: RFA techniek

Prikje in tumor: minder belastend en veiliger voor de patiënt

Verhitten tumoren in lever mogelijk net zo effectief als operatie

31 augustus 2017

Dikkedarm- en endeldarmkanker is wereldwijd de op één na meest voorkomende kankersoort. Ongeveer de helft van de patiënten krijgt uitzaaiingen in de lever. Tot voor kort was wegsnijden de enige optie en de standaardbehandeling. Tegenwoordig kunnen deze tumoren ook bestreden worden door ze via de huid aan te prikken en te 'verhitten'. Onderzoekers Martijn Meijerink (interventieradioloog) en Petrousjka van den Tol (chirurg) van VUmc gaan in hun COLLISION-studie beide behandelingen vergelijken in een groot landelijk onderzoek. Hiervoor hebben zij een subsidie ontvangen van € 580.000, afkomstig van het bedrijf Medtronic Covidien Inc.

Meer kans op complicaties bij leveroperatie
Als een uitzaaiing van darmkanker in de lever door een chirurg weggesneden wordt, bestaat er een reële kans op complicaties en zelfs overlijden als gevolg van de operatie. Voor de nieuwe methode is geen operatie nodig. De radioloog kijkt met een CT-scan waar de tumor zich in de buik bevindt en prikt een naald door de huid in de tumor, met als doel deze te vernietigen door verhitting. De kans op complicaties van deze ingreep is klein. Bij deze techniek, de zogenoemde radiofrequente ablatie (RFA) en microwave ablatie (MWA) is de ziekenhuisopname kort. De behandeling draagt bovendien bij aan behoud van kwaliteit van leven voor de patiënt.
Voordat een dergelijke nieuwe techniek de huidige standaardbehandeling van operatie bij patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker mag vervangen, moet door vergelijkend wetenschappelijk onderzoek bewezen worden dat deze tenminste net zo goed is.

COLLISION-studie naar beide methoden
In de COLLISION-studie wordt de nieuwe behandelmethode vergeleken met de traditionele chirurgie. De studie loopt in tien ziekenhuizen door heel Nederland. COLLISION is ondergebracht bij de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG)en wordt gesteund door alle relevante patiëntenverenigingen en medische vakgroepen. De afkorting COLLISION komt van: COLorectal LIvermetastases: Surgery versus thermal ablatION.

Voor meer informatie zie:
VUmc website
DCCG website

NB
Het is niet mogelijk voor patiënten om zich, zonder verwijzing, aan te melden voor deze studie. Het advies is dat patiënten met hun eigen behandelaar een mogelijke verwijzing voor deelname aan deze studie bespreken.

bron: Persbericht


Plaats een reactie ...

Reageer op "VUmc start COLLISION-studie: radiofrequente ablatie (RFA) en microwave ablatie (MWA) versus chirurgie voor levertumoren vanuit dikke darmkanker en endeldarmkanker. copy 1"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

SIRT - inwendige bestraling >> VUmc start COLLISION-studie: >> RFA - Radio frequency Ablation >> RFA - Radio Frequency Ablation >>