19 juli 2011: Bron persbericht van ZonMW

ZonMW heeft een notitie gestuurd aan het Ministerie van VWS met de nadrukkeljke vraag om meer onderzoek op te zetten naar complementaire en alternatieve interventies in de gezondheidszorg. Eindelijk eens positief nieuws dus voor niet toxische behandelingen en middelen. Voor wie de notitie wilt lezen : klikt u hier voor nota: Effectiviteit van complementaire zorginterventies’ naar het ministerie van VWS.

Hier het persbericht van ZonMW:

Meer onderzoek naar complementaire zorginterventies nodig

12 juli 2011

ZonMw wil dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar complementaire interventies in de gezondheidszorg.

Steeds meer mensen maken hier de afgelopen jaren gebruik van. Bij sommige patiëntgroepen zoals kinderen, psychiatrische en palliatieve patiënten gaat het zelfs om een toename van zestig procent. “Hoewel het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van complementaire zorginterventies voorzichtig begint te groeien, is het over de hele lijn nog volstrekt onvoldoende”, aldus Henk Smid, directeur van ZonMw. Onderzoek is nodig in het belang van de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Aan de ene kant om een goede onderbouwing te geven aan (kosten)effectieve aanvullende behandelingen, maar ook om het onnodig gebruik van niet-effectieve of schadelijke interventies aan banden te leggen.

Voorbeelden van complementaire interventies zijn homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, muziektherapie, hypnotherapie en mind-body interventies zoals mindfullnesstherapie. Het gaat dus om veel verschillende typen zorg en behandelwijzen, die allemaal buiten het domein van de reguliere biomedische zorg of behandeling vallen en hierop aanvullend dan wel ondersteunend pretenderen te zijn.

Op 8 juli verstuurde ZonMw het signalement ‘Effectiviteit van complementaire zorginterventies’ naar het ministerie van VWS. Met dit signalement geeft ZonMw een aanzet voor meer gedegen wetenschappelijk onderzoek naar dit type zorginterventies.

 

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "ZonMW vraagt in een notitie aan het Ministerie van VWS om meer onderzoek op te zetten naar complementaire en alternatieve behandelingen en middelen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

De gezondheidsbevorderende >> Foodtruck Eetje beter leert >> First Scientific Meeting of >> Genetische oorzaak - gen LIN28b >> Slimme BH detecteert vroegtijdig >> Eiwit - MED12 - zou resistentie >> Miljoenenfraude bij ELN - >> Open vraag aan Nieuwsuur - >> Digitale enquete gebruik van >> Lees hier hoe de Vereniging >>