2 februari 2019: de Vruchtenburg bestaat nog steeds maar nu onder de naam Fortagroep met vestigingen door het hele land en is verder geprofessionaliseerd zie ik op hun website. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met teamleider Maja Stulemeijer via 071 – 361 62 60.

Wie zijn wij?

Soms zijn de psychische klachten of vermoeidheid zo belemmerend in het dagelijks leven dat professionele zorg nodig is. De Vruchtenburg is het onderdeel van de FortaGroep waar mensen die psychisch vastlopen in het omgaan met kanker terecht kunnen. Niet alleen mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook hun naasten kunnen in zorg komen bij een van onze gespecialiseerde teams in Rotterdam en Leiden. Ongeacht de aard of de fase van de ziekte. Afhankelijk van de ernst en complexiteit van uw situatie kunt u door uw huisarts of medisch specialist verwezen worden voor basis of gespecialiseerde GGZ. Een persoonlijke benadering staat centraal. We hebben goede regionale samenwerkingscontacten met o.a. inloophuizen en ziekenhuizen.

Zorgaanbod

 • Individuele behandelingen (o.a. cognitieve gedragstherapie, EMDR)
  • met partner
  • met gezin
  • aangevuld met gerichte e-health modules van Therapieland
 • Groepsbehandelingen
  • zingevingsgerichtegroepstherapie
  • cognitieve gedragstherapie met aandachtstraining
  • verder na kanker (bij voldoende deelnemers)
 • Aanvullende behandelingen (locatie Straatweg, Rotterdam)
  • haptotherapie
  • kunstzinnige therapie
 • Behandeling van kinderen en jongeren die worstelen met de impact van kanker in hun omgeving (locatie Straatweg, Rotterdam)

Expertisecentrum

De Vruchtenburg deelt haar expertise op het gebied van de psychologische zorg graag en biedt daarom regelmatig trainingen, lezingen en workshops aan. Deze kunnen in company gegeven worden of op één van de locaties van de Vruchtenburg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met teamleider Maja Stulemeijer via 071 – 361 62 60.

 

3 juni 2003: Zie de Vruchtenburg voor zowel kankerpatiënten en hun naasten als voor paramedici en oncologische zorgverleners met aanmeldingsmogelijkheden en omschrijving van programma onderdelen

Eindelijk!!! Hier hebben kankerpatiënten en iedereen die de complementaire aanpak een goed hart toedraagt allemaal heel lang op gewacht maar na twee jaar voorbereiding en volgens het persbericht hard werken wordt op donderdag 5 juni 2003 a.s. in Rotterdam De Vruchtenburg het eerste complementaire centrum voor kankerpatiënten door Koos Postema geopend. Achmea een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland is de belangrijkste financier van dit centrum. Zou er dan eindelijk met de oprichting van dit centrum ook eens tegemoet gekomen kunnen worden aan een redelijke vergoeding voor al die aanvullende behandelingen/middelen waar zoveel kankerpatiënten zoveel baat bij hebben maar ook zoveel zelf geld aan moeten uitgeven? Laten we het hopen. 

In het persbericht/uitnodiging voor de opening op 5 juni a.s. die ik vandaag ontving wordt de start van De Vruchtenburg als volgt omschreven. 

De Vruchtenburg: centrum voor ondersteuning van mensen met kanker. Het centrum wil laagdrempelig, deskundige informatie en ondersteuning geven op het gebied van psychosociale en complementaire zorg. Dit initiatief wordt financieel ondersteund door o.a. zorgverzekeraar Achmea. Het centrum is vernoemd naar de hoeve waar het samen met de Stichting Saphir in gevestigd is. 

Na de diagnose staat het leven op z'n kop. Hoe leef je in die nieuwe situatie waar veel dingen niet meer vanzelfsprekend zijn. Er zijn veel nieuwe vragen en praktische zaken die aandacht nodig hebben: hoe kan ik kiezen tussen wat belangrijk is en minder belangrijk, waar vind ik informatie over ondersteuning, hoe ga ik om met vermoeidheid, met veranderde relaties, met een veranderend lichaam, met angst en onzekerheid. Hoe krijg ik weer rust? Hoe krijg ik de dingen op een rij?

Ondersteuning bij het vinden van persoonlijke antwoorden op o.a. deze vragen staat centraal bij de Vruchtenburg. Bezoekers kunnen gebruik maken van het documentatiecentrum en van een aantal zorgvuldig geselecteerde ondersteunende zorgvormen. De Vruchtenburg wil ook informatie en cursussen voor hulpverleners op het gebied van psychosociale en complementaire zorg gaan aanbieden.

Het documentatiecentrum van de Vruchtenburg zal worden uitgebouwd tot een plaats waar men informatie kan vinden over diverse onderwerpen die te maken hebben met kanker. Ook kan men er boeken en tijdschriften inkijken en lenen en gebruik maken van internet. Indien gewenst wordt ondersteuning geboden bij het zoeken naar informatie of het selecteren van bruikbare ondersteuning. 

Van het binnen de Vruchtenburg geboden begeleidingsvormen is uit wetenschappelijk onderzoek elders gebleken dat zij een gunstige werking kunnen hebben op de klachten van mensen met kanker. Het begeleidingsaanbod betreft psychosociale zorg, zowel individueel als in groepen, ontspanningscursussen en complementaire zorgvormen als massage, aroma-, muziek- en kunstzinnige therapie. In de loop der tijd zal het aanbod uitgebreid worden (noot redactie: opvallend is dat voeding en extra suppletie als ondersteuning ontbreekt. M.i. een misser, maar hopelijk wordt dat snel rechtgezet. Het centrum is tenslotte geen centrum war patiënten blijven slapen dus misschien ook logisch dat in eerste instantie dit niet wordt aangeboden. Hopelijk wel in de verwijzingen naar ondersteuningsvormen die bij kanker zinvol kunnen zijn. Zal ik nog eens navragen hoe dat nu precies zit. Want dit centrum is gestart in navolging en met hulp van de oud-directeur van het Bristol Cancer Helpcenter en daar spelen gezonde voeding en extra vitamines enz. een cruciale rol in het succes dat dit centrum heeft bij kankerpatiënten).
De begeleiding is bedoeld voor iedereen met kanker, ongeacht de aard en de ernst van de ziekte, de fase van behandeling of het perspectief dat men heeft. Omdat kanker ook mensen uit de sociale omgeving raakt zal de begeleiding ook beschikbaar zijn voor de directe naasten. 

De psychosociale zorg wordt al aangeboden (noot redactie: sommige mensen die dit centrum hebben opgericht werkten bij het Helen Dowling Instituut, zie adresgegevens daarvan elders op deze pagina) vanaf 1 februari 2003, de andere zorgvormen starten vanaf begin juni 2003. Het documentatiecentrum is vanaf mei beschikbaar. U kunt het centrum vanaf 12 mei 2003 van 9.00-12.00 uur bereiken op: 010-2859594. Binnenkort komen ook folders en brochures met uitgebreide informatie beschikbaar.

Donderdag 5 juni 2003 is om 16.00 uur door Koos Postema officieel de opening van de Vruchtenburg verricht.

Stichting de Vruchtenburg
Straatweg 171
3054 AD Rotterdam 
Tel: 010-2859594
fax: 2859574
e-mail: info@devruchtenburg.nl 
website: www.devruchtenburg.nl 

Zie de Vruchtenburg voor zowel kankerpatiënten en hun naasten als voor paramedici en oncologische zorgverleners met aanmeldingsmogelijkheden en omschrijving van programma onderdelen


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "De Vruchtenburg - FORTAgroep = Centrum voor complementaire ondersteuning voor mensen met kanker in de meest brede vorm met de nadruk op psychosociale zorg voor kinderen en volwassenen met kanker"

 • Maaike Jansen :
  Goedemiddag,

  ik heb als 'partner van' een kankerpatient bij De Vruchtenburg naar psychotherapeutische ondersteuning gezocht. Helaas had ik geen klik met de therapeute en had ik de indruk dat er meer gezocht werd naar wat voor een psychisch label er op mij geplakt kon worden ipv mij werkelijk een steuntje in de rug te bieden bij deze moeilijke ziekte en de impact die dat op mij, mijn partner en ons gezin heeft. Eigenlijk had ik meer begrip, steun, een luisterend oor en werkelijk inhoudelijke gesprekken hierover verwacht. Na 2 gesprekken heb ik er een punt achter gezet. Het het geen toegevoegde waarde ten opzichte van praten met mijn eigen huisarts, vrienden etc.

  Misschien dat anderen er wel heel positief over zijn hoor, maar mij viel het helaas tegen.

  Groeten,
  Maaike

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Stichting Gezondheid Actueel >> Academische ziekenhuizen Nederland >> Academische ziekenhuizen België >> Antikankerfonds: Belgisch >> Arts en voeding adviseert >> AYA - adolescent and young >> Besteladressen voedingssupplementen,: >> Best Doctors is een organisatie >> De Vruchtenburg - FORTAgroep >> Erfelijkheid in beeld is een >>