Voor niet-klein-cellige longkanker  zijn er een aantal vaccins en bepaalde vormen van immuuntherapie al gevorderd tot fase II en III studies. Ik weet uit betrouwbare bron dat in Cuba sommige patiënten een vaccin gebaseerd op de EGFR mutatie zelfs al gratis krijgen als ze het niet kunnen betalen.

Hier een overzicht van immuuntherapie bij longkanker.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Immuuntherapie en vaccinaties bij longkanker: een overzicht van belangrijke studies en artikelen en recente ontwikkelingen."

 • schroder :
  mijn man is uitbehandeld heeft klein cellige longkanker met uitzaaiingen.hij heeft al 41 chemos gehad en 15 hersenbestralingen,ik lees in de stukken over immuuntherapie niets over klein cellige kanker,werkt deze therapie niet bij deze vorm.

  annelies schroder
  • Kees :
   Annelies zeker bij kleincellige longkanker (ca. 15% van alle vormen van longkanker is kleincellig), dat meestal standaard met chemo en/of bestraling wordt behandeld wordt ook immuuntherapeutische aanpak gebruikt. Op dat gebied worden de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt. Ook in Nederland en België lopen studies met immuuntherapeutische aanpak bij longkanker, waarvan patienten met kleincellige longkanker niet worden uitgesloten zover ik weet.

   Kees Braam
   webmaster

Gerelateerde artikelen