31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op (darm) kanker. Klik hier voor nieuwste studiegegevens
Actuele ontwikkelingen over therapeutische behandelingen van darmkankers zijn te lezen onder kankersoorten-darmkankers
Hoge waarden van vitamine B6 geeft 25% minder risico op krijgen van darmkanker in vergelijking met laagste waarden en geeft vooral bij vrouwen die regelmatig alcohol drinken een nog grotere bescherming. Dit alles bljikt uti een grote Zweedse studie onder de ruim 60.000 Zweedse burgers in de leeftijd van 40 tot 65 jaar en met een follow-up van bijna 15 jaar en gecorrigeerd naar andere omstandigheden. Vitamine B6 speelt een rol in DNA reparatie en lijkt daardoor dit opvallende resultaat te verklaren
Gastroenterology. 2005 Jun;128(7):1830-7.
Vitamin b6 intake, alcohol consumption, and colorectal cancer: a longitudinal population-based cohort of women.
Larsson SC, Giovannucci E, Wolk A.
Background & Aims: Vitamin B 6 has a crucial role in 1-carbon metabolism, which involves DNA synthesis and DNA methylation. Aberrations in these processes have been implicated in colorectal carcinogenesis. We examined the association between long-term dietary vitamin B 6 intake and risk of colorectal cancer and whether this association is modified by consumption of alcohol, which may disrupt 1-carbon metabolism.
Methods: Our study population comprised 61,433 women in the population-based Swedish Mammography Cohort. The women were aged 40 to 76 years, had no history of cancer, and completed a food-frequency questionnaire at baseline in 1987-1990. Dietary information was updated in 1997. During a mean follow-up of 14.8 years, 805 incident colorectal cancer cases were diagnosed.
Results: After controlling for age and other potential confounders, long-term intake of dietary vitamin B 6 was significantly inversely associated with risk of colorectal cancer ( P value for trend = .002). Compared with women in the lowest quintile of vitamin B 6 intake, those in the highest quintile had a 34% lower risk (multivariate rate ratio, 0.66; 95% confidence interval, 0.50-0.86). The association was most pronounced among women with moderate to high alcohol consumption. The multivariate rate ratio of colorectal cancer comparing extreme quintiles of vitamin B 6 intake was 0.28 (95% confidence interval, 0.13-0.59) among women who consumed >/=30 g/wk of alcohol (approximately equivalent to 2 drinks per week). Conclusions: Findings of this study suggest that vitamin B 6 may play a role in the prevention of colorectal cancer, particularly among women who drink alcohol. PMID: 15940618 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Vitamine B6 voorkomt darmkanker, vooral bij vrouwen die veel alcohol drinken, blijkt uit grote langjarige Zweedse studie.
- Vitamine A (30.000 IU), vitamine C 1 gram en vitamine E 70 mg dagelijks verlaagt bij patiënten met eerder darmadenomen tov placebo de kans op een nieuw adenoom
- Magnesium - hoge inname zou het risico op darmkanker bij vrouwen verminderen aldus twee grote langjarige studies.
- Multivitamines genomen over langere tijd - tien jaar of meer - geeft 30 procent minder risico op darmkanker, aldus epidemologische studie.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vitamine B6 voorkomt darmkanker, vooral bij vrouwen die veel alcohol drinken, blijkt uit grote langjarige Zweedse studie."