23 oktober 2012: Bron: Villa Media 

Gisteren kreeg ik via Femke een heel verdrietig bericht. Karin blijkt 3 oktober overleden te zijn. Ik had al jaren geen contact meer met haar en was in de veronderstelling dat het goed met haar ging.  Helaas dus niet. Karin heeft ruim 10 jaar geleefd met een volgens Nederlandse oncologen ongeneeslijke vorm van endometriose - buikvlieskanker ontstaan vanuit endometriose in de buik.  Hier een gedeelte uit  een persoonlijk memoriam in Villa Media. van Fieneke Diamand en Kees Schaepman, de journalist die 10 jaar geleden een interview met haar had op VPRO radio.

Personalia – In Memoriam

Karin Jušek 1953-2012

maandag 8 oktober 2012

Woensdag 3 oktober overleed journaliste Karin Jušek, 59 jaar oud. Meer dan tien jaar streed zij tegen een zeldzame vorm van kanker met dezelfde vasthoudendheid die haar journalistieke werk kenmerkte. ‘Een pitbull terriër in mantelpak’, zoals een collega haar typeerde (Karin had net zoveel oog voor onrecht als voor mooie, stijlvolle kleren).

Sinds 1996 was zij correspondent voor NRC Handelsblad in Wenen en leverde zij regelmatig bijdragen aan de VPRO Radio. Eind 2000 werd Karin redacteur van het Financieele Dagblad. Kort na die overstap werd bij haar kanker gediagnosticeerd. Ondanks de pijn bleef zij doorwerken. Water bij de wijn doen was niet haar stijl: je bent journalist of je bent het niet. Haar ziekte pakte zij aan als een project. Het werd een grondig onderzoek naar de staat van de gezondheidszorg. Zij hoopte dat anderen daar baat bij zouden hebben en dat was ook zo.


Plaats een reactie ...

4 Reacties op "Endometriose: ervaringsverhaal Karin Jusek"

 • Frits Roest :
  Zouden jullie a.j.b. tenminste de datum van Karin's overlijden juist willen vermelden? Het staat per slot van rekening goed in het citaat uit het bericht in Villamedia.
  Daarnaast weet ik niet waar jullie buikvlieskanker vandaan halen. Het was simpel endometriosekanker.
  Groet, Frits Roest (Echtgenoot)
  • Kees Braam :
   Beste Frits,

   Endometriosekanker bestaat niet als vorm van kanker. Ik had dat eerst wel staan maar een arts wees me erop om te vermelden dat dit niet juist is. Het is kanker in de buik ontstaan vanuit endometriose, ook wel buikvlieskanker genoemd volgens die arts.

   Kees Braam
   • Frits Roest :
    Dat endometriosekanker niet bestaat is een mythe, tenzij je het als een vorm van buitenbaarmoederlijke baarmoederkanker beschouwt. Het heeft in ieder geval niets met het buikvlies te maken. Dat artsen denken dat het niet bestaat is één van de problemen die we in 2001 ondervonden. Gelukkig vonden we iemand die minder vooringenomen was.
    • Arja :
     hallo frits roest
     nog gecondoleerd met je vrouw. vreselijk dat iemand door endometriose kan overlijden.
     zelf ben ik twee jaar geleden geopereerd door de endometriose, eierstokken en baarmoeder cysten,en gezwel weggehaald, kankermarker was ook te hoog.
     daar waren ze eerst ook bang voor dat het kanker zou zijn,(dus de mogelijkheid is er wel,dat endometriumkanker bestaat), mijn moeder is tegelijk met mij ziek geworden, die had buikvlies/eierstok kanker, maar we hadden allebei de zelfde chirurg,,maar die zei,,dat het niks met elkaar te maken had,,dat mijn moeder geen endometriose had, zij was op dat moment 72 en ik 40 jaar. negen maanden later , was mijn ureter aan het afsterven, dus 1 nier werkt nu niet meer.
     littekenweefsel groei. en nu heb ik weer problemen met de blaas (bloeddingen) dus ik weet ook nog niet waar het allemaal bij mij eindigd.
     maar ik denk,,dat kanker van endometrium kan. ik heb er ook meer dan 15 jaar mee gelopen,, omdat artsen zeiden, (het zit tussen de oren) mijn lichamelijke klachten. ik heb altijd gezond gegeten, verse groenten,stukje vlees, aardappelen, ik houd absoluut niet van patat, dat eet ik dus ook maar twee keer per jaar.
     houd van veel fruit, dus ik heb hier wel een dubbel gevoel over,, dat er staat, van gezond eten,, dat je het kunt voorkomen. nou echt niet.
     ik wens je veel sterkte met het verlies.
     en wou je mijn ervaring delen.
     mischien heb je er wat aan.
     vriendelijke groet
     Arja

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Karin Jusek leek genezen van >>