10 januari 2013: vandaag komt de Telegraaf met op de voorpagina het nieuws dat everolimus - afinitor beschikbaar komt voor borstkankerpatiënten  dat ze ook in augustus 2012 al op de voorpagina hadden. Nu blijkt CVZ dit middel toch te gaan vergoeden. Tot nu toe werd dit vergoed door de producent van everolimus - afinitor zelf. Ik vraag em wel af of everolimus - afinitor nu ook vergoed gaat worden bij andere vormen van kanker waarbij everolimus goed werkt?

2 augustus 2012: bron: de Telegraaf

Volgens een bericht in de Telegraaf wordt everolimus - afinitor  als medicijn tegen uitgezaaide borstkanker  vanaf vandaag  gratis beschikbaar gesteld door Novartis in 40 Nederlandse ziekenhuizen. Dit zou zo te regelen zijn in een zogeheten early access programma. Everolimus is ook een medicijn dat succesvol is bij zogeheten endocriene tumoren - carcinoid  en ziekte van Waldenström  

Hier het bericht uit de Telegraaf:

Middel tegen borstkanker geregistreerd

Door Arianne Mantel

AMSTERDAM -  In veertig van de honderd Nederlandse ziekenhuizen gaat men werken met een nieuw veelbelovend middel tegen uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker bij vrouwen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft het geneesmiddel Afinitor met de stofnaam everolimus goedgekeurd. De grote winst is dat chemotherapie maanden kan worden uitgesteld.

Vrouwen in de menopauze die deze ver gevorderde borstkanker hebben, krijgen altijd de hormonale therapie met exemestane. Door everolimus te combineren met de al bestaande hormoontherapie, leven vrouwen langer zonder groei van de ziekte. De aanvraag voor vergoeding ligt op dit moment bij het College Voor Zorgverzekeringen. Om vrouwen toch alvast de kans te bieden het medicijn te gebruiken, starten 40 Nederlandse ziekenhuizen in samenwerking met farmaceut Novartis een Early Acces Programma. In deze studie kunnen patiënten met borstkanker, die door hun arts hiervoor als geschikt zijn beoordeeld, kosteloos behandeld worden met dit nieuwe geneesmiddel.

Carolien Smorenburg, internist oncoloog in het Medisch Centrum Alkmaar en één van de Nederlandse onderzoekers naar de effecten van everolimus: „In combinatie met de hormonale tabletten met exemestane verdubbelt de tijd tot groei van de tumor. Zonder het middel is de gemiddelde tijd tot progressie van de ziekte 3,2 maanden en mét het middel neemt deze periode toe tot 7,8 maanden. Dat is een grote stap in de onderzoekswereld: ruim vijf maanden winst zien we niet vaak. Uiteindelijk is het is een ziekte die niet te genezen is en dit middel is zowel levensverlengend als levenskwaliteitbehoudend.”

In ons land zullen dit jaar naar schatting een kleine 5000 vrouwen te horen krijgen dat ze uitgezaaide hormonale borstkanker hebben.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Everolimus - afinitor voor borstkanker krijgt registratie en komt gratis beschikbaar in nederland in 40 Nederlandse ziekenhuizen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Everolimus - afinitor voor >> Everolimus (Afinitor) samen >>