31 augustus 2017: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/immuuntherapie-met-car-t-cell-therapy-tisagenlecleucel-kymriah-goedgekeurd-door-fda-voor-gebruik-bij-kinderen-en-jong-volwassenen-met-vorm-van-acute-lymfatische-leukemie-all.html

15 augustus 2011: ik ben kanker-actueel aan het herzien. Medscape schreef een mooi samenvattend artikel over de huidige stand van zaken bij vormen van leukemie.  Als u hier klikt  kunt u dit artikel vrij inzien. Zo begint dit artikel:

There are a significant number of patients diagnosed with acute leukemia who either fail to achieve remission or who relapse thereafter. Challenges in treating this patient population include accurately assessing prognosis of disease and whether remission can be achieved; assessing the ability of patients to tolerate aggressive salvage therapies; choosing a salvage therapy that is most likely to succeed; and identifying suitable patients for hematopoietic stem cell transplantation. Despite the development of a variety of new investigational therapies, relapsed or refractory acute myeloid leukemia remains a difficult clinical problem. Clinicians will need to consider all currently available approaches, including cytotoxic chemotherapy, targeted agents, and allogeneic stem cell transplantation, to optimize outcomes. Read more>>>>>>

5 september 2003: Vandaag staat in het Algemeen Dagblad een uitstekend artikel over onderstaande vaccinatietechniek bij leukemie plus interview met prof. dr. E. Goulmy. Wat ik wel vind opvallen is dat precies een jaar later dan de publicatie in o.a. Haagse Courant, deze vinding opnieuw gepresenteerd wordt als nieuw en baanbrekend. Medici ontwikkelen vaccin tegen kanker. (Bron: Haagse Courant.)

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de Spinozaprijs voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek gekregen, o.a. voor de vooruitgang op het gebied van vaccinatie bij kanker. Nu is vaccinatie bij kanker niet echt nieuws. Bij bepaalde vormen van leukemie wordt al jaren in Engeland en Amerika en ook Nederland mondjesmaat en experimenteel een bepaalde vorm van vaccinatie toegepast. Bij darmkanker en ook bij eierstokkanker en longkanker wordt in sommige klinieken in Duitsland autovaccinatie of ook wel dentrische celtherapie toegepast om een recidief te voorkomen nadat de primaire tumor met succes is bestreden via bv. een operatie.
Dit is afwijkend van wat er in Leiden wordt toegepast , maar het principe is toch aardig gelijk. Zoals prof. dr. E. Goulmy, hoogleraar transplantatiebiologie in onderstaand artikel vertelt worden er in een laboratorium 'killercells' gekweekt, bij dentrische celtherapie en ook bij autovaccinatie wordt er tumorweefsel van een patiënt op kweek gezet en dit als vaccinatie later bij dezelfde patiënt toegediend. 

Autovaccinatie was tot twee jaar geleden ook in Nederland een groot succes, maar volgens de onderzoeksleider Dr. van den Eertwegh was er geen geld meer beschikbaar om een fase III trial in 11 ziekenhuizen in Nederland uit te voeren. Zie pagina kankersoorten-darmkankers waar u alles daarover kunt lezen inclusief de bijzonder goede resultaten uit fase I en II studies.

Hier het artikel zoals verschenen in de Haagse Courant d.d. 28 augustus 2002.

Medici ontwikkelen vaccin tegen kanker (Bron: Haagse Courant)

LEIDEN | Kanker zal over enkele jaren met een prik te bestrijden zijn. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum werken aan een vaccin dat kankercellen vernietigt en gezonde cellen niet beschadigt.
Met de kankerprik kunnen patiënten poliklinisch worden behandeld en is opname in het ziekenhuis niet meer nodig. Het Leids Universitair Medisch Centrum verwacht dat deze nieuwe methode beter dan de bestaande therapieën kankercellen vernietigt. "Kankerpatiënten krijgen een hogere levensverwachting en de kwaliteit van hun leven verbetert aanzienlijk", aldus onderzoeksleider prof. dr. E. Goulmy, hoogleraar transplantatiebiologie en één van de twee onderzoekers van het medisch centrum die vanochtend de prestigieuze Spinozaprijs voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek kreeg.

Het Leidse academisch ziekenhuis begint binnenkort een experiment met deze nieuwe methode bij de behandeling van patiënten met leukemie. Over een jaar of zes kan worden begonnen met vaccinatie bij andere vormen van kanker, verwacht Goulmy. De nieuwe methode is gebaseerd op de immunotherapie die het centrum in Leiden sinds enkele jaren toepast bij de bestrijding van leukemie. In een laboratorium gekweekte 'killercellen' doden na een beenmergtransplantatie alleen de bloedkankercellen waardoor minder chemotherapie nodig is. De onderzoeksgroep van Goulmy kan deze methode nu ook gebruiken bij de behandeling van andere vormen van kanker zoals borst-, long- en darmkanker. "De uitdaging is nu om immunotherapie door middel van vaccinatie toe te passen", zegt de winnares van de 'Nederlandse Nobelprijs'. "De strategie is om te vaccineren in combinatie met een beenmergtransplantatie. Hiermee kunnen we sneller behandelen. En dat is bij kanker erg belangrijk".

De nieuwe methode maakte de behandeling van kanker eenvoudiger en minder belastend voor de patiënt, zegt Goulmy. "Wat is er simpeler dan een prik? Hiermee kunnen we kankerpatiënten poliklinisch behandelen waardoor ziekenhuisopname niet meer nodig is".
Nieuw in vergelijking met de oude methodes van kankerbestrijding is dat vaccinatie de kans op terugkeer van de kanker heel klein maakt, zegt Goulmy. Dat betekent volgens haar niet dat straks vaccinatie tegen kanker bij gezonde mensen mogelijk is. | GPD


Plaats een reactie ...

Reageer op "Immuuntherapie: Vaccin ontwikkelt tegen leukemie in LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Anti CD-19 CAR T-celtherapie >> Met WT1 mRNA versterkte dendritische >> Anti-CD19 CAR T-celtherapie >> Nieuwe biomarkers (mutaties >> Immuuntherapie en gerichte >> Immuuntherapie met CAR T-Cell >> Twee kinderen met ongeneeslijke >> Immuuntherapie met gemanipuleerde >> Gen therapie bij leukemie >> Immuuntherapie: Vaccin geeft >>