3 februari 2016: Bron Eurostat

In Nederland overlijden elk jaar de meeste mensen aan kanker onder de 65 jaar en Nederland staat tweede voor mensen ouder dan 65 jaar die overlijden aan kanker in vergelijking met andere Europese landen. Dit blijkt uit de jaarlijkse statistieken die opgemaakt worden door Eurostat, het statistiekenburo van de Europese Unie. Het is toch schandalig dat een welvarend land als Nederland deze dubieuze eerste plaats inneemt. Uiteraard komt het KWF weer met de dooddoener dat er in Nederland meer mensen roken enz. maar feit blijft dat ondanks alle op de borstklopperij van de academische ziekenhuizen en bekende onderzoekers simpelweg ruim 3 op de 10 mensen die overlijden kanker hebben. Dit zegt toch wel iets over de manier waarop in Nederland kankerpatiënten worden behandeld lijkt mij.

Eurostat beeld

Als u op het volgende PDF document klikt kunt u alle gegevens van Eurostat inzien: 3-03022016-BP-EN

Ruim drie op de tien Nederlanders overlijden aan kanker. Dat is het op een na hoogste percentage in de Europese Unie.

Alleen in Slovenië sterven relatief meer personen aan kanker, Roemenië, Litouwen en Bulgarije hebben het laagste aantal kankersterftes in de EU.

Aan kanker overlijden in Nederland 47 procent van de mensen jonger dan 65 jaar en daarmee is Nederland zelfs het hoogste in heel Europa. Voor mensen ouder dan 65 jaar staat Nederland wat betreft overlijden aan kanker op de tweede plaats.

Longkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker waaraan mensen overlijden - 27 procent. Voor darmkanker (12 procent), borstkanker (7 procent), alvleesklierkanker (6 procent) en prostaatkanker (6 procent).

Commentaar van KWF op nu.nl

"In Nederland rookt nog steeds 23 procent van de volwassen bevolking. Dat aantal ligt in andere landen vaak lager", zegt KWF Kankerbestrijding tegen NU.nl. "Ook het sterftecijfer van longkanker is hoog, slechts 17 procent van de mensen die de diagnose longkanker krijgt, is na vijf jaar nog in leven. Deze cijfers geven de urgentie aan voor ons om roken te ontmoedigen."

Wat een zwak excuus m.i. Ze moeten eens kijken hoe vaak kankerpatienten veelbelovende behandelingen wordt onthouden. En dat mensen worden gedwongen vaak voor heel veel geld uit te wijken naar andere landen. Dat is de werkelijke reden naar mijn mening.

Zie ook artikel in gerelateerde artikelen over ditzelfde onderwerp.


Plaats een reactie ...

7 Reacties op "In Nederland overlijden elk jaar de meeste mensen onder de 65 jaar aan kanker en Nederland staat tweede voor mensen ouder dan 65 jaar van heel Europa"

  • Gitta :
    Mijn vader was het levende voorbeeld van de huisarts als poortwachter. Hij ging met erge slik -en passageklachten en met brandend maagzuur naar de huisarts. Deze door verzekeringsgeld betaalde man heeft mijn vader naar huis gestuurd met maagzuurremmers (...). Geen verdere vragen, geen nader onderzoek, maar wel een recept uitschrijven voor maagzuurremmers. 2,5 later is mijn vader overleden aan slokdarmkanker. Na de eerste diagnose heeft hij chemo, bestraling en een buismaagoperatie gehad. Alles was 'gelukt'. 1,5 jaar later is hij alsnog overleden aan uitzaaiing. Mijn vader heeft sinds het eerste huisartsenbezoek ruim 3 maanden met een almaar groeiende tumor rondgelopen. En de huisarts heeft aan zijn plicht voldaan: opgetreden als poortwachter....
  • hk :
    Dit is toch een verontrustend bericht.
    Er zou eens uitgebreid onafhankelijk onderzoek moeten worden gedaan naar de oorzaak hiervan. Roken kan niet alleen de boosdoener zijn. Hoe zit met met de kwaliteit van ons voedsel en drinkwater? En het grootschalige en landurig gebruik van de anti conceptiepil kan wellicht ook een rol spelen bij borstkanker.
    • nabestaande :
      Mijn broer had nog nooit een sigaret gerookt, leefde rustig, zonder extreme dingen en at redelijk gezond. Sportte met mate en genoot van het rustige buitenleven in een boerendorp. Hij was zeer sociaal bewogen en enthousiast muzikant.
      Plotseling, zonder waarschuwing vooraf: diagnose Longkanker. 7 weken later was hij overleden.

      Mensen kunnen wel stoppen met roken maar er moet veel meer gebeuren. De lucht die we inademen is vervuild, het water dat we drinken is vervuild, het meeste voedsel dat als 'gezond' wordt aangeboden blijkt kankerverwekkend te zijn en ja ook de reguliere geneeskunde wacht tot het te laat is.
      Het is te kostbaar om ieder verdacht kuchje, pijntje, plekje of ongemakje meteen nadrukkelijk na te gaan op de oorsprong ervan. Preventieve geneeskunde (orthomoleculair bijv.) wordt nog steeds genegeerd en afgedaan met: niet bewezen werkzaam.

      allemaal heel triest en verontrustend. Mensen moeten als individu meer aandacht gaan besteden aan hoe ze zo lang mogelijk gezond kunnen blijven.
  • Martinus :
    Het is nogal simplistisch om vergaande conclusies te verbinden aan dit soort statistieken. Als je kijkt naar het aantal doden door kanker per 100.000 inwoners, dan heeft Turkije verreweg de beste cijfers (85 per 100.000 inwoners) en scoort dus veel beter dan Zweden, Noorwegen, Zwitserland om maar een paar landen te noemen. Nederland heeft 3 keer meer doden (door kanker) dan Turkije (!) maar dat geldt ook voor Engeland, Duitsland en Denemarken. Conclusie: al die landen moeten les gaan nemen in Turkije ???? Je kan natuurlijk ook kijken naar de bevolkingssamenstelling: in Nederland is 28% jonger dan 25. In Turkije is dat bijna 42%
    Dus...... Je moet verder kijken dan je neus lang is!
    • Mrgalak :
      De opmerkzame lezer vergelijkt wat vergelijkbaar is, dus NL met buurlanden DE en BE. Bevolkingssamenstelling, voedingspatroon en ontwikkelingsniveau ongeveer hetzelfde. Ook op basis van deze vergelijking komt NL er bekaaid vanaf.

      Mijn hypothese: (i) te weinig preventief onderzoek (want "te duur"); (ii) innovatieve den "dure" behandelingen worden minder vaak aangeboden dan in DE en BE; (iii) de huisarts als poortwachter die vaak zieke mensen gewoon naar huis stuurt met paracetamol of "het zit tussen de oren" (in de vriendenkring meegemaakt. Een zorgkwaliteit die een land dat zich als "morele gids" opwerpt onwaardig is.
  • Hamonsieur :
    Is het voor de juiste berichtgeving niet noodzakelijk om te weten of dit absolute cijfers zijn? En waar de mensen (al dan niet onder de 65) in andere Europese landen dan wèl aan overlijden?
    Stel dat dat hartfalen of auto-ongelukken of diabetes is, kun je misschien de conclusie trekken dat dàt in Nederland dan iig beter geregeld is!
    Kanker is een moeilijk(er) aan te pakken ziekte/probleem.
  • Joke Dieterman :
    Ik ben het hier helemaal mee eens, ik heb zelf ook longkanker heb chemo's en bestralingen gehad en heb het geluk dat ik nog in leven ben na 5 jaar, maar het voelt of er een zwaar zwaard boven me hangt, vraag me steeds af wanneer slaat het weer toe, en krijg ik dan wel die dure behandelingen.
    Nederland moet zeker opstaan tegen kanker want het is vreselijk als dit je overkomt.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Overlevingskansen voor kankerpatienten >>