3 april 2012: onderstaand artikel uit 2005 was een van de eerste studies die aantoonde dat bepaalde stofjes uit groenten en fruit zoals beta-caroteen en lycopeen een remmende werking zou hebben op ontstaan en progressie van prostaatkanker bij Aziatische mannen. Interessant si dat in Azië er relatief veel minder prostaatkanker voorkomt dan in Europa of Amerika en dat zou weer wijzen op de invloed van leefstijl en voeding. Als u hier klikt kunt u het volledige studie rapport gratis inzien van een recente meta analyse over hoe dan precies lycopeen zou werken. De onderzoekers weten dat nog niet zeker maar er zijn aanwijzingen dat lycopeen invloed heeft op het 'DNA' van de prostaatkankercel. Voor medici en wetenschappers een o.i. interessante studie. Voor leken bevestigt deze studie de goede werking van lycopeen.

Results
Global gene expression analysis revealed no significant individual genes that were associated with high intake of fish or tomato at baseline or after 3 months of supplementation with lycopene or fish oil. However, exploratory pathway analyses of rank-ordered genes (based on p-values not corrected for multiple comparisons) revealed the modulation of androgen and estrogen metabolism in men who routinely consumed more fish (p = 0.029) and tomato (p = 0.008) compared to men who ate less. In addition, modulation of arachidonic acid metabolism (p = 0.01) was observed after 3 months of fish oil supplementation compared with the placebo group; and modulation of nuclear factor (erythroid derived-2) factor 2 or Nrf2-mediated oxidative stress response for either supplement versus placebo (fish oil: p = 0.01, lycopene: p = 0.001).
Conclusions
We did not detect significant individual genes associated with dietary intake and supplementation of lycopene and fish oil. However, exploratory analyses revealed candidate in vivo pathways that may be modulated by these micronutrients.
maart 2005: een studie bij totaal 404 Chinese mannen, waarvan er 130 aantoonbare prostaatkanker hadden bij aanvang van de studie en een controlegroep van 274 mannen die geen aantoonbare kanker hadden bleek dat wanneer de mannen met prostaatkanker hun voeding aanpasten met meer groenten en fruit, waaronder vooral tomaten en spinazie voor het daarin aanwezige beta-caroteen en lycopeen er significante verschillen ontstonden in positieve zin voor de studiegroep in vergelijking met de controlegroep. Zie abstract hieronder  

2 maart 2005: Bron: Medscape

Carotenoids May Protect Against Prostate Cancer
By David Douglas

NEW YORK (Reuters Health) Feb 24 - Dietary lycopene and other carotenoids may be protective against prostate cancer, Australian and Chinese researchers report in the March 1st issue of the International Journal of Cancer. This is the first time such findings have been reported in an Asian population, investigator Dr. Andy H. Lee told Reuters Health. The findings confirm those of other studies that have identified lycopene as a protective agent against some types of cancers. Dr. Lee, of Curtin University of Technology, Perth, and colleagues note that there is a lack of evidence in Asian countries on the possible benefits of dietary carotenoids. Among reasons is the low incidence of prostate cancer. To investigate further, the researchers conducted a case-control study in southeast China. Involved were 130 patients with histologically confirmed adenocarcinoma of the prostate, and 274 controls. The controls were hospital inpatients without prostate cancer or malignant diseases. The subjects were interviewed about food consumption and a variety of other matters. After adjustment for factors including, age, total fat and caloric intake as well as a family history of prostate cancer, diet appeared to have an influence. The risk of prostate cancer declined with increasing consumption of lycopene, alpha-carotene, beta-carotene and other carotenoids. Consumption of foods including tomatoes, spinach and citrus fruits was also inversely associated with cancer risk. In particular, compared to those with the lowest intake of lycopene, those with the highest had an odds ratio for prostate cancer of 0.18. Corresponding odds ratios were 0.43 for alpha-carotene, 0.34 for beta-carotene, 0.15 for beta-cryptoxanthin and 0.02 for lutein and zeaxanthine. The researchers call for further studies to establish whether these benefits are associated with whole foods or pure carotenoids. However, they conclude that "carotenoids in vegetables and fruits may be inversely related to prostate carcinogenesis among Chinese men." Int J Cancer 2005;113:1010-1014.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Lycopeen en andere carotenoides zoals beta-caroteen zijn werkzaam tegen krijgen van prostaatkanker, is nu ook aangetoond bij Aziatische mannen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Lycopeen (tomaten) geeft minder >> Lycopeen - 8 mg per dag - >> Lycopeen geeft hoog significant >> Lycopeen beschermt en geneest >> Lycopeen en andere carotenoides >> Lycopeen repareert mogelijk >> Lycopeen, een uitstekend middel >>