9 juli 2005: Weblog medisch nieuws van het Binnenhof

Dit ANP nieuwsbericht gehaald van de weblog medisch nieuws van het Binnenhof spreekt voor zich nemen we aan. Wel opvallend dat in enkele maanden tijd er maar liefst drie of zijn het er toch maar twee nieuwe betere techieken en behandelingsmethoden voor hersenoperaties wereldkundig worden gemaakt. Al denken wij dat wat in het AZM gebeurt hetzelfde is als wat de neurochirurgen uit Leuven afgelopen week bekend maakten. Althans de beschrijving lijkt erg veel op elkaar. We verwijzen ook nadrukkelijk naar ons actueel rapport hersentumoren waarin we actuele ontwikkelingen bij elkaar gezet hebben, ook behandelingen hoe na een operatieve ingreep waarbij wel of niet voor 100% het tumorweefsel is weggehaald het beste een recidief kan worden voorkomen en ook bijwerkingen van bv. bestralingen en/of chemokuren kunnen worden tegengegaan.

NEDERLANDSE PRIMEUR VOOR HERSENOPERATIES IN AZM -------------------------------------------------------------------------------- Als eerste Nederlands ziekenhuis heeft het academisch ziekenhuis Maastricht een zogeheten open MRI-scanner in gebruik genomen. Het apparaat, de Polestar van Odin-Medtronic, wordt in de operatiekamer ingezet tijdens neurochirurgische ingrepen in het hoofd. Dankzij de open MRI zijn kwalitatief betere en minder ingrijpende operaties mogelijk. Hierdoor herstellen patiënten sneller en daalt het aantal ligdagen per ingreep (dat tot kostenreducties leidt). Bovendien zijn er minder postoperatieve MRI-onderzoeken en heringrepen nodig en is er een betere controle van het geopereerde gebied. De open MRI van het azM is een daardoor grote en belangrijke aanwinst. De open MRI-scanner biedt de chirurg intra-operatieve beelden. Door de extra data die hierdoor beschikbaar zijn, kan tumorweefsel, als de situatie dit toelaat, maximaal worden weggenomen en blijft het omringende gezonde hersenweefsel gespaard. Daardoor wordt de neurologische schade als gevolg van de operatie beperkt. Dit leidt niet alleen tot een belangrijke verbetering van de levenskwaliteit en minder leed bij de patiënt en diens familie, maar tevens tot grote kostenbesparingen. Doordat de tumor in de meeste gevallen vollediger weggenomen kan worden, is bovendien de kans op een teruggroei geringer. Doordat er minder ligdagen nodig zijn per patiënt (Amerikaanse studies tonen een vermindering van maar liefst 45 tot 65 procent, afhankelijk van het soort ingreep), kan er sneller gewerkt worden en de wachttijden worden teruggedrongen. Drs. Guy Peeters, voorzitter van de raad van bestuur van het azM, zegt dat de ingebruikname van de open MRI andermaal duidelijk maakt dat het academisch ziekenhuis Maastricht de patiënt centraal wil stellen en daarnaast ook rekening houdt met de kosten van de gezondheidszorg. 'Door de open MRI snijdt het mes aan twee kanten. We zullen de komende tijd, door onze toenemende contacten binnen de Euregio en met het bedrijfsleven, verder doorgaan met het inbrengen van meer en meer toptechnologie in onze zorg. Dit is een van de speerpunten in ons strategisch beleidsplan azMove. Als academisch ziekenhuis willen we de best mogelijke zorg bieden en de open MRI is een logisch onderdeel daarvan', zegt Peeters.(ANP)

Plaats een reactie ...

Reageer op "Operatie van hersentumoren: Nauwkeuriger manier van operatieve ingreep bij hersentumoren in Academisch Ziekenhuis Maastricht door gebruik van open MRI scanner tijdens operatie."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Veel maagkankerpatienten zijn >> Intra-operatieve fluorescerend >> NeuroBlate - een nieuwe vorm >> Operatieve ingreep bij hersentumoren >> Vroege operatie geeft betere >> De Myriad, een neuroendoscopische >> Wakkere operatie: zie hier >> Operatie bij hersentumoren: >> Operatie van hersentumoren: >> Operatie van hersentumoren: >>