18 maart 2024: Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/plantaardig-dieet-vermindert-kans-op-recidief-verbetert-overleving-en-verbetert-kwaliteit-van-leven-door-betere-sexualiteit-en-beter-plassen-bij-prostaatkankerpatienten.html
2 februari 2014: Bron: JAMA
Mannen met prostaatkanker kunnen beter vooral gezonde plantaardige vetten eten en zo weinig mogelijk koolhydraatrijke voeding gebruiken. Daardoor ontwikkelen mannen met prostaatkanker minder snel een agressievere vorm van prostaatkanker en hebben ze minder kans aan prostaatkanker, maar ook aan andere oorzaken (hart- en vaatzietkes bv.) te overlijden.
Met de vervanging van 10 procent van dierlijke vetten in plantaardige vetten en wat meer noten, oijfolie enz. te eten.bleek de kans om te overlijden met 30 procent kleiner te worden. Lees ook deze studie met in principe zelfde onderwerp: Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29% of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten en hebben we ook gepubliceerd onder preventie.
Deze deelstudie gaat specifiek over kans op overlijden aan prostaatkanker en de mate van agressiviteit als er toch prostaatkanker ontstaat. Dat blijkt uit een zogeheten postpectieve studie bij totaal 4577 mannen met prostaatkanker.
Onderzoekers van de Universiteit van San Francisco analyseerden in de periode van 1985 tot 2010 totaal 315 gebeurtenissen van overlijden aan prostaatkanker en 1064 algemene sterfgevallen ( mediane follow - up 8,4 jaar).
Hier de vertaalde resultaten uit die studie:
Studieresultaten:
- We hebben 315 gebeurtenissen van dodelijke prostaatkanker en 1064 sterfgevallen ( mediane follow - up , 8,4 jaar ) waargenomen. De resultaten per 1000 persoonsjaren voor kans op overlijden aan prostaatkanker waren als volgt (hoogste versus laagste kwintiel van inname van vet) :
7,6 versus 7,3 voor verzadigde vetten,
6.4 versus 7.2 voor enkelvoudig onverzadigde vetten,
5.8 versus 8.2 voor meervoudig verzadigde vetten,
8.7 versus 6.1 voor transvetten ,
8,3 versus 5.7 voor dierlijke vetten
4,7 versus 8,7 voor plantaardig vetten . - Voor mortaliteit door alle oorzaken waren de resultaten als volgt::
28,4 versus 21,4 voor verzadigde vetten ,
20,0 versus 23,7 voor enkelvoudig onverzadigde vetten,
17,1 versus 29,4 voor meervoudig verzadigde vetten ,
32,4 versus 17,1 voor transvetten ,
32,0 versus 17,2 voor dierlijke vetten
15,4 versus 32,7 voor plantaardige vetten .
Het vervangen van 10 % van de energie-inname van koolhydraten door plantaardig vet bleek gerelateerd aan een lager risico op overlijden en agressieve vorm van prostaatkanker ( hazard ratio [ HR ] 0.71 , 95% CI , 0,51-0,98 , p = .04 ) en mortaliteit door alle oorzaken ( HR , 0,74 , 95% CI , 0,61-0,88 , p = .001 ).
Andere vetten bleken niet gerelateerd aan kans op overlijden en agressievere vorm van prostaatkanker .
Verzadigde vetten en transvetten na de diagnose vervangen met 5 % en 1 % van de energie uit koolhydraten werden respectievelijk gerelateerd aan een hogere mortaliteit door alle oorzaken ( HR , 01:30 [ 95% CI , 1,05-1,60 , p = 0,02 ] en 1:25 [95 % CI , 1:05-01:49 , P = 0,01 ].
U kunt na registratie het volledig studierapport: Fat Intake After Diagnosis and Risk of Lethal Prostate Cancer and All-Cause Mortality gratis inzien. Hieronder het abstract van deze studie dat ik gedeeltelijk hierboven vertaald heb:
Among men with nonmetastatic prostate cancer, replacing carbohydrates and animal fat with vegetable fat may reduce the risk of all-cause mortality
Fat Intake After Diagnosis and Risk of Lethal Prostate Cancer and All-Cause Mortality
2Department of Urology, University of California, San Francisco
3Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts
4Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts
5Channing Division of Network Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts
ABSTRACT
Importance Nearly 2.5 million men currently live with prostate cancer in the United States, yet little is known about the association between diet after diagnosis and prostate cancer progression and overall mortality.
Objective To examine postdiagnostic fat intake in relation to lethal prostate cancer and all-cause mortality.
Design, Setting, and Participants Prospective study of 4577 men with nonmetastatic prostate cancer in the Health Professionals Follow-up Study (1986-2010).
Exposures Postdiagnostic intake of saturated, monounsaturated, polyunsaturated, trans, animal, and vegetable fat.
Main Outcomes and Measures Lethal prostate cancer (distant metastases or prostate cancer–specific death) and all-cause mortality.
Results We observed 315 events of lethal prostate cancer and 1064 deaths (median follow-up, 8.4 years). Crude rates per 1000 person-years for lethal prostate cancer were as follows (highest vs lowest quintile of fat intake): 7.6 vs 7.3 for saturated, 6.4 vs 7.2 for monounsaturated, 5.8 vs 8.2 for polyunsaturated, 8.7 vs 6.1 for trans, 8.3 vs 5.7 for animal, and 4.7 vs 8.7 for vegetable fat. For all-cause mortality, the rates were 28.4 vs 21.4 for saturated, 20.0 vs 23.7 for monounsaturated, 17.1 vs 29.4 for polyunsaturated, 32.4 vs 17.1 for trans, 32.0 vs 17.2 for animal, and 15.4 vs 32.7 for vegetable fat. Replacing 10% of energy intake from carbohydrate with vegetable fat was associated with a lower risk of lethal prostate cancer (hazard ratio , 0.71; 95% CI, 0.51-0.98; P = .04) and all-cause mortality (HR, 0.74; 95% CI, 0.61-0.88; P = .001). No other fats were associated with lethal prostate cancer. Saturated and trans fats after diagnosis (replacing 5% and 1% of energy from carbohydrate, respectively) were associated with higher all-cause mortality (HR, 1.30 [95% CI, 1.05-1.60; P = .02] and 1.25 [95% CI, 1.05-1.49; P = .01], respectively).
Conclusions and Relevance Among men with nonmetastatic prostate cancer, replacing carbohydrates and animal fat with vegetable fat may reduce the risk of all-cause mortality. The potential benefit of vegetable fat for prostate cancer–specific outcomes merits further research.
Gerelateerde artikelen
- Plantaardig dieet geeft lager risico op progressie van prostaatkanker en vermindert kans op een recidief.
- Plantaardige vetten en minder koolhydraten remmen groei prostaatkanker en verminderen mate van agressiviteit van de kanker.
- Plantaardig dieet vermindert kans op recidief, verbetert overleving en verbetert kwaliteit van leven door betere sexualiteit en beter plassen bij prostaatkankerpatienten
Plaats een reactie ...
Reageer op "Plantaardige vetten en minder koolhydraten remmen groei prostaatkanker en verminderen mate van agressiviteit van de kanker."