26 juli 2013: Bron: National Institute for Health and Clinical Excellence en ANP persbericht. Met dank aan Peter die me dit bericht doorstuurde.
In Engeland is de behandeling van levertumoren met SIRT - Yttrium-90 - een vorm van inwendige bestraling via zogeheten microsferen officieel opgenomen in de richtlijnen voor HCC - primaire leverkanker welke niet te opereren is of op een andere manier te behandelen. In zowel het UMC - Utrecht als A.v.L. - Amsterdam wordt ook in studieverband gewerkt met deze methode van behandelen. Zie ook onder gerelateerde artikelen.
De richtlijnen bestaan uit een aantal regels waarin uitgelegd wordt aan artsen aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor de SIRT kan gebruikt worden. Klik hier voor de engelstalige richtlijnen.
Hier het officiele persbericht dat het ANP oppakte en er een Nederlands persbericht van maakte:
Nieuwe UK-richtlijn moet toegang tot SIR-Spheres(R)-microsferen voor patiënten met primaire leverkanker verbeteren
Het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) heeft richtlijnen gepubliceerd die het routinematige gebruik van SIRT (Selective Internal Radiation Therapy) voor de behandeling van patiënten met primaire leverkanker ondersteunen.[1] De beslissing is goed nieuws voor patiënten met hepatocellulair carcinoom of HCC, de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker, voor wie momenteel weinig effectieve behandelingen beschikbaar zijn.
SIRT wordt gebruikt voor niet operatief te behandelen tumoren, en bestaat uit het via de leverslagader (bloedtoevoer) injecteren van miljoenen kleine radioactieve microbolletjes of microsferen in de lever. Elke microsfeer is bedekt met een bèta-uitzendende radioactieve isotoop, yttrium-90 geheten. De straling zorgt voor de lokale behandeling van de tumorcellen met behoud van de normale levercellen. De SIR-Spheres-microsferen,een vorm van SIRT, werden in 2002 in Europa goedgekeurd, en wereldwijd hebben er al meer dan 35.000 behandelingen plaatsgevonden. In Groot-Brittannië hebben meer dan 500 patiënten de behandeling gekregen. De op 24 juli 2013 bekendgemaakte NICE-richtlijn bevestigt dat het wetenschappelijk bewijs voor de veiligheid en werkzaamheid van SIRT voor patiënten met HCC nu voldoende wordt geacht, wat betekent dat de in aanmerking komende National Health Service (NHS)-patiënten nu waarschijnlijk betere toegang tot de behandeling gaan krijgen.
Dr. Harpreet Wasan, consulterend oncoloog van het Hammersmith Hospital van het Imperial College, liet weten:
"SIRT is een innovatieve behandeling voor patiënten met inoperabele primaire levertumoren waar weinig andere effectieve behandelingsmogelijkheden voor beschikbaar zijn. Het is groot nieuws dat NICE nu richtlijnen heeft gepubliceerd die de meest recente gegevens over SIRT bij HCC ondersteunen, en dit moet ervoor zorgen dat geschikte patiënten toegang krijgen tot SIRT via de NHS. Ik hoop dat de 'zorgpostcodeloterij' en behandelingsvertragingen als gevolg van langdurige financieringsaanvragen en -goedkeuringsprocessen niet langer een probleem zullen zijn voor de NHS-patiënten die voor behandeling met SIRT in aanmerking komen."
Over hepatocellulair carcinoom
HCC komt het meest voor bij mensen bij wie de levers ernstig beschadigd of cirrotisch zijn, meestal als gevolg van onderliggende leveraandoeningen zoals eerdere virale hepatitisinfectie, of aan alcohol gerelateerde leverschade. Het is een van de tien meest voorkomende vormen van kanker in de wereld, met bijna 750.000 diagnoses per jaar, en het is de derde belangrijkste oorzaak van sterfte als gevolg van kanker.[2] HCC komt het vaakst voor in gebieden waar hepatitis het meest wordt vastgesteld, zoals in het Aziatisch-Pacifische gebied en in Zuid-Europa.
HCC kan alleen worden genezen met een operatie, door resectie of door ablatie van de zieke delen van de lever, of door transplantatie van een donorlever. Deze maatregelen zijn echter niet geschikt voor de meeste patiënten, wiens levensverwachting kan variëren van een paar maanden tot twee of meer jaar, grotendeels afhankelijk van de toestand van de lever ten tijde van de diagnose, en de omvang van de tumor in de lever.
Voor meer informatie:
SIR-Spheres microsferen zijn goedgekeurd voor de behandeling van inoperabele levertumoren in Australië, de Europese Unie (CE-markering), Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Turkije en een aantal andere landen.
SIR-Spheres microsferen hebben ook volledige PMA-goedkeuring van de FDA, en zijn in de VS geïndiceerd voor de behandeling van inoperabele uitgezaaide levertumoren als gevolg van primaire colorectale kanker, in combinatie toegepast met intraveneuze chemotherapie via de leverslagader met floxuridine.
(R)SIR-Spheres is een geregistreerd handelsmerk van Sirtex SIR-Spheres Pty Ltd.
Referenties:
1) National Institute for Health and Clinical Excellence. Selective internal
radiation therapy for primary hepatocellular carcinoma (Interventional Procedure
Guidance 460). London: NICE, juli 2013.
2) GLOBOCAN. Liver Cancer Incidence and Mortality Worldwide in 2008.
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "SIRT - Yttrium-90 - een vorm van inwendige bestraling via zogeheten microsferen officieel opgenomen in de richtlijnen voor behandelen van levertumoren"
Gerelateerde artikelen
- Yttrium-90 radio-embolisatie van levertumoren gevolgd door immuuntheapie met Durvalumab en Tremelimumab bij darmkankerpatiënten met microsatelliet stabiel is veilig toe te passen maar immuuntherapie slaat niet aan daardoor
- SIRT - inwendige bestraling (Yttrium-90) naast chemotherapie geeft alleen bij rechtszijdige darmtumoren een verschil in overall overleving OS = 22.0 vs 17.1 maanden bij uitgezaaide darmkanker
- SIRT - Yttrium-90 - een vorm van inwendige bestraling via zogeheten microsferen officieel opgenomen in de richtlijnen voor behandelen van levertumoren
- Bestraling - Radio embolisatie met nieuwe techniek Yttrium-90 voor levertumoren nu ook in Nederland beschikbaar in studieverband. Artikel geplaatst 20 december 2009
Mijn man heeft NET (type3) tumoren op de lever en heeft 7 CAPTEM. Chemo’s gehad, waarvan de laatste 2 niets meer hebben gedaan en de tumoren weer wat toenamen.
Na lang overleg met het multidisciplinaire team kwam als advies de SIRT behandeling. Echter….de verzekering wil het niet vergoeden, omdat het effect niet bewezen is en het in een experimentele fase zou zitten. Onze oncoloog heeft heel veel wegen behandeld voor toestemming, maar krijgt geen groen licht.
Echter op uw site lees ik dat de experimentele fase voorbij is en zie ik bovendien dat veel ziekenhuizen SIRT propageren als serieuze behandeloptie. Plus dat een uitgebreid team wel zijn fiat gaf.
Hebt u hiervoor een verklaring?
( Voor de duidelijkheid: geen enkel verwijt o.i.d. voor onze behandelend arts, wel verwijt aan de verzekering.)