Als u het boek Onverklaar bewoond - het wonderlijke domein van de hersenen bestelt, klik op de cover van het boek ondersteunt u onze stichting:
Bert Keizer liep enkele maanden mee op de neurochirurgische afdeling (hersenoperaties) van het VUMC Amsterdam en schreef daarover dit boek. In de Volkskrant van zaterdag 30 januari 2010 staat een paginagroot interview met Bert Keizer over dit boek. Als ik dat interview zo lees komt de afdeling neurochirurgie er niet overal goed uit en zijn er enkele medewerkers die de inhoud van het boek een vorm van natrappen noemen maar er zijn ook werknemers die het boek uitstekend de praktijk weergevende noemen, aldus de Volkskrant.
Een mens zit op een andere manier vast aan zijn hersenen dan aan bijvoorbeeld zijn benen of zijn galblaas. Wie zijn galblaas kwijtraakt, blijft als mens geheel aan dek. Maar wie een deel van zijn hersenen moet prijsgeven vanwege een ongeluk, een tumor of een bloeding, kan eindigen met een ernstig verdraaide versie van zichzelf. Een beschadigd brein betekent een beschadigde ziel.
Op zoek naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en onszelf, volgde arts en filosoof Bert Keizer gedurende enkele maanden een aantal hersenchirurgen en hun patiënten van zeer dichtbij. Patiënten beziet hij niet alleen als medische gevallen, maar in de eerste plaats als mensen, die te maken krijgen met onthutsende veranderingen. Hij schetst een levendig en uitermate realistisch beeld van hun lotgevallen, vol dialogen en filosofische terzijdes. Zijn collega's bewondert hij om hun durf en vaardigheid, maar hij stelt ze ook kritische vragen over de gevolgen van hun ingrepen.
Onverklaarbaar bewoond is een even belangwekkend als onthutsend relaas in de kenmerkendeKeizerstijl: nuchter en scherp, maar ook soepel, en met onnadrukkelijk mededogen.
Bert Keizer (1947) is arts en filosoof. In 1994 verwierf hij landelijke bekendheid met de bestsellerHet refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis (65.000 exemplaren verkocht). Daarna schreef hij een roman, Tijdelijk feest, en een introductie op het denken van Ludwig Wittgenstein, Taal, de dwalende gids. In 2008 verscheen zijn vertaling van een aantal brieven van Emily Dickinson onder de titel Welk een waagstuk is een brief. Keizer is columnist van Trouw en van Medisch Contact.
NBD|Biblion recensie
De auteur is verpleeghuisarts en columnist van Trouw en Medisch Contact. In het kader van het project 'Schrijver op de afdeling' van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) bracht hij in 2007 drie maanden door op de afdeling neurochirurgie. Zijn ervaringen heeft hij beschreven in dit boek, het eerste in een serie van minimaal drie boeken in het kader van dit project. In het project gaat het om schrijvers (toevallig is de auteur van dit boek ook arts). Het boek beschrijft fictie, die wortelt in een werkelijkheid. De lezer krijgt te maken met de patienten, de specialisten en de andere medewerkers op de afdelingen van de neurochirurgie. De auteur is een kritische beschrijver van de activiteiten op de afdeling, hetgeen zijn lezers van hem gewend zijn. Ook de filosofische benaderingswijze van de auteur ontbreekt in deze uitgave uiteraard niet. Hoewel de vaktermen niet altijd worden verklaard, leest het geheel gemakkelijk.
(NBD|Biblion recensie, Dr. B. Baljet)
Gerelateerde artikelen
- Het spook dat kanker heet. Gedichtenbundel van Rob Thiele. Een confrontatie en een troost, geschreven door een ervaringsdeskundige.
- 50 dingen die je beslist moet doen als de dokter zegt dat je kanker hebt. Auteur G. Anderson.
- A Cancer Treatment: A Journey on the Transformation away from Cancer: A Fictionalized Autobiographical Tale. Author: John L. Mclure copy 1
- Achtbaan. Auteur Kjeld Bontenbal
- Als het kwaad goede mensen treft. Auteur: H. Kushner
- Anti Kanker: een nieuwe levenswijze. Auteur: Dr. David Servan-Schreiber
- Artsen uit de wereld van het licht. Over wonderbaarljke genezingen door Harm Wagenmakers.
- Beter worden is niet voor watjes. Auteurs Danielle Pinedo en Bart van Eldert vertellen over hun leven met en zonder kanker.
- Borstkanker: De behandeling, omgaan met borstkanker. Auteur: Reiny de Jong-Smit
- Borstkanker: briefwisseling tussen twee vrouwen met borstkanker in boekvorm uitgegeven onder de titel: Pruiken & prothesen: een briefwisseling.
- Borstkanker: Stuk. een boek met zeven ervaringsverhalen van vrouwen met borstkanker. Auteur Janneke Vonkeman
- Brainstorm. Joke Goudriaan vertelt over hoe zij omgaat met haar hersentumor
- Broer van God, auteur Ivan Wolffers
- Chris overwint kanker Een uitgebreide handleiding voor natuurlijk genezen. Auteur Chris Wark
- Dwars door de berg. Auteur: Gerdie Bours-Willems. Aansprekend en inspirerend verhaal met tips voor kankerpatiënten, hun naasten en verdere omgeving. Daarnaast kritische adviezen voor zorgprofessionals.
- Dwars door alles heen. Auteur Jeroen Mol. Levenslessen van een manager die door ziekte beter wordt
- Dansen op een zijden draad. Auteur Nicky Westerhof
- Dorre bloemen en Piranha-s. Lieve van den Berg schrijft openhartig over het gevecht van haar man tegen een hersentumor en wat dat betekent voor hun relatie en hun gezin. Auteur Lieve van den Berg.
- Dubbel verdriet is niet nodig: Auteur: Caroline Hovenier. Als eierstokkankerpatiente schreeef zij een gids voor hoe om te gaan met kanker in het dagelijks leven
- Echte dokters huilen ook van Karin Overmars en Warner Prevoo. Interventie radioloog werd van arts kankerpatiënt en heeft zijn kijk op de relatie arts - patient sterk veranderd
- Een lichaam van lood van Maria Hendriks. Over chronische vermoeidheid bij kanker. Derde druk.
- Gaat u zitten - Over kanker, protocollen,liefde en hoop . Auteur: Ivo Lantain
- Gedwongen in de zorgketen. Verslag van een dwaaltocht door de zorgketen. Walter Stolz beschrijft hoe zijn vrouw met kanker het slachtoffer werd van falende en ongeinteresseerde artsen in de reguliere oncologie
- HELDEN: Twaalf mensen met kanker vertellen hoe zij hun kanker overleefden en weer verder gaan.
- Het levende bewijs. Auteur: Michael Gearin-Tosh
- Het Instituut - auteurs Huppes - Kemp. Voormalig internist Wim Huppes en zijn vrouw beschrijven uit eigen ervaring in een politieke thriller wat er in hun ogen mis is met onze gezondheidszorg
- Het evenwicht. Een boek met een bundeling van columns van Martin Bril over zijn ziekte, uitgezaaide darmkanker, samengesteld door zijn vrouw Anneke Steenhouwer
- Het monster van mamma en Knobbelmonsters en ander gespuis. Twee kinderboeken van Marleen Mutsaers (zelf borstkankerpatiente) voor kinderen van wie een van de ouders kanker heeft.
- Je kunt kanker overwinnen. Auteur Ian Gawler.
- Kankerklas: 5 pubers, 5 ouders, 1 ziekte. Auteur: Corien van Zweden
- Kanker en smileys. Een bundeling van zijn columns in Medisch Contact. Auteur Ivan Wolffers
- Kanker:.........een kado? Saboteer jij je genezing zonder dat je je daar bewust van bent? Auteur Yvette van Boven
- Mamma-s borst is ziek. Auteur Hanneke de Jager
- Mannen. Je sluipmoordenaar heet testosteron. Auteur Christian Oerlemans
- Meer is een boek geschreven door Merel (non-Hodgkin) en haar familie. Een bijzonder ontroerend boek naar mijn mening.
- Mevrouw u heeft een hersentumor: Auteur Joke Goudriaan
- Naupaka: auteur Lideweij Bosman. De kanker maakte hun liefdesrelatie kapot nog voor haar partner stierf
- Nierkanker. Feiten en ervaringen. Auteur: Anja Krabben
- Omslag van denken. auteur: Margreet van Sytzama
- Ongeneeslijk ziek. Auteur Karel Glastra van Loon
- Onverklaarbaar bewoond - Het wonderbaarlijke domein van de hersenen. Bert Keizer
- Opnieuw aanraken na kankertherapie - het verhaal van een partner - Auteur Lucy Nijhuis
- Over kanker: Auteurs zijn een aantal (ex-)kankerpatiënten en verpleegkundigen.
- Passie voor de patiënt, werken met kanker, auteur Manon Huizing, Zij is oncologe en heeft zelf borstkanker
- Surviving terminal cancer: auteur Ben Williams die een hersentumor van het type Glioblastoma overleefde met een mix van bekende medicijnen en voedingssuppletie.
- Voetstappen in het zand. Ervaringslessen van een vader tijdens de ziekte van zijn kind. Bert van Ravenswaaij beschrijft de jaren dat Lars, zijn zoon ernstig ziek was.
- Patientenervaringen in boeken beschreven
Plaats een reactie ...
Reageer op "Onverklaarbaar bewoond - Het wonderbaarlijke domein van de hersenen. Bert Keizer"