Beter worden is niet voor watjes is een briefuitwisseling in boekvorm van NRC journaliste Danielle Pinedo en AD journalist Bart van Eldert over hun ervaringen in het dagelijkse leven als overlevers van kanker. Danielle kreeg in 2014 de diagnose eierstokkanker en Bart had / heeft leukemie.

Beter worden is niet voor watjes

In de NRC staat zaterdag 28 april 2018 een interview met Danielle Pinedo dat m.i. zeker de moeite waard is te lezen.

Niet doodgaan hoe doe je dat?

Verder leven na kanker. Danielle Pinedo merkte hoe ingewikkeld het kan zijn om kanker te overleven. Ze schreef er een boek over met AD-collega Bart van Eldert: Beter worden is niet voor watjes.

Een citaat uit het interview:

De afgelopen jaren heb ik vaak teruggedacht aan dat moment in de wachtkamer. Hoe kan het dat ik zo met mijn hoofd in mijn werk zat? En hoe doen al die andere workaholics dat als zij van het ene op het andere moment tot rust worden gedwongen? Als werk een groot deel van je leven opslokt, wat blijft er dan over als je niet meer kan werken?

Over dit soort vragen begon ik te schrijven. Eerst in mijn dagboek, later met Bart van Eldert, een verslaggever van het AD die ik tijdens mijn werk had leren kennen. Bart werd getroffen door een zeldzame vorm van leukemie. Toen hij via LinkedIn voorstelde elkaars verslaggever te zijn „op het stille slagveld van de wachtkamer”, was hij er erger aan toe dan ik. Hij zocht houvast. Ik ook.

In de jaren die volgden schreven we tientallen brieven aan elkaar. We rapporteerden hoe het is om ziek te zijn, maar vooral hoe het is om beter te worden. „De mensen denken dat niet doodgaan hetzelfde is als doorgaan met leven”, schreef Bart. „Eerder zat mijn moeder klaar met een kopje thee na mijn ziekenhuisbezoek. Nu is het van: ‘O, heb je weer een afspraak?’ Nou, zij ook. De boekenclub, de museumclub, ergens godbetert hérten kijken met andere überfitte bejaarden. Beter worden is een ramp als iedereen doorgaat met zijn oude leven en jij nog aan je nieuwe moet beginnen. Hallo is daar iemand? Het doet nog steeds zeer hoor!”>>>>>>>>Lees het interview verder in de NRC

Bron: Bol.com: Samenvatting

Beter worden, het blijkt een rámp. In mijn toch al kleine wereld is het stiller dan ooit. Hele dagen maak ik niets mee. De mensen denken dat niet doodgaan hetzelfde is als doorgaan met leven. Eerder zat mijn moeder klaar met een kopje thee na mijn ziekenhuisbezoek. Nu is het van: "O, heb je weer een afspraak?' Nou, zij ook. De boekenclub, de museumclub, ergens godbetert hérten kijken met andere überfitte bejaarden. Maar het doet nog steeds zeer, hoor!

Voorzichtig staan twee bevriende journalisten weer op. Ging levensgevaarlijk ziek worden nog vanzelf, beter worden blijkt niet voor watjes. Net als veel van de duizenden patiënten die tegenwoordig kanker doorstaan, merken zij hoe ingewikkeld overleven is. Ook blijkt ziekte een positieve kant te hebben. Nu kan alles anders zijn. Thuis, op het werk en in je hoofd. De auteurs laten in deze intieme briefwisseling ontroerend en met humor zien hoe ze de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan. Hoe een zware ziekte je beter kan maken. Een brievenboek vol levenskunst.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Beter worden is niet voor watjes. Auteurs Danielle Pinedo en Bart van Eldert vertellen over hun leven met en zonder kanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Het spook dat kanker heet. >> 50 dingen die je beslist moet >> A Cancer Treatment: A Journey >> Achtbaan. Auteur Kjeld Bontenbal >> Als het kwaad goede mensen >> Anti Kanker: een nieuwe levenswijze. >> Artsen uit de wereld van het >> Beter worden is niet voor >> Borstkanker: De behandeling, >> Borstkanker: briefwisseling >>