26 december 2017: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/2-jaar-aromataseremmers-na-hormoontherapie-bij-borstkanker-geeft-dezelfde-overall-overleving-als-5-jaar-veel-borstkankerpatienten-worden-overbehandeld.html

Anastrazol (Arimidex) geeft 22 procent minder kans op een recidief dan tamoxifen blijkt uit de uitkomst van de grote ATAG-studie onder 9300 vrouwen in 21 verschillende landen. De FDA (Federal Drugs Administration, officiële registratiebureau van medicijnen in Amerika) heeft Anastrazol (Arimidex) na deze studieresultaten als eerste lijnsbehandeling bij hormoonbepaalde borstkanker aangewezen als vervanger van Tamoxifen. Wij hebben op deze pagina vorig jaar al gemeld dat Anastrazol (Arimidex) veel betere resultaten en minder bijwerkingen gaf dan tamoxifen en het doet ons deugd dat wederom onze alertheid en actualiteit bevestigd wordt. Overigens is het misschien zinnig om toch ook het verhaal van Marjan te lezen. Marjan werd in 2001 opgezadeld met een recidief van eierstokkanker - ook hormoonbepaald dus en deze vorm van kanker vertoont in aanpak veel overeenkomsten met hormoonbepaalde borstkanker - , weigerde elke verdere reguliere behandeling en koos in plaats daarvan voor een aanpak met het Houtsmullerdieet, aangevuld met bepaalde voedingssupplementen waaronder genisteïne en germanium en elke dag minimaal een klisma en is inmiddels al ruim twee jaar kankervrij. Maar dit terzijde. Het bericht van Anastrozol (Arimidex) is ook een enorme opsteker voor vrouwen met hormoonbepaalde borstkanker. 

In de grote ATAG-studie zijn maar liefst 9300 vrouwen in 21 verschillende landen gevolgd. Ook in Nederland o.a. in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Prof. Dr. Jan Klijn, internist-oncoloog verklaart dan ook in het Algemeen Dagblad d.d. vrijdag 4 oktober 2002 in de bijlage Diagnose dat hij blij is met deze uitkomsten: " dit is opnieuw een stap voorwaarts in de behandeling van borstkanker". De onderzoekers van de ATAG-studie hebben onderzoek gedaan naar de twee middelen tamoxifen en astrazanol - arimidex. Bij hormoongevoelige borstkanker is het zaak om de aanmaak van oestrogenen uit te schakelen. Hormoongevoelige tumoren groeien namelijk van oestrogenen. Om die oestrogenengroei uit te schakelen worden bij vrouwen in de overgang wel de eierstokken operatief verwijderd - er wordt dan geen oestrogeen meer geproduceerd - ofwel wordt de werking van de eierstokken tijdig stilgelegd. Dit laatste kan door middel van een zogeheten eiwithormoon - merknaam Zoladex, ook bekend als middel voor prostaatkankerpatiënten - dat overigens binnenkort ook als officieel medicijn bij borstkanker zal worden geregistreerd. Dit eiwithormoon zorgt ervoor dat de groei van borstkankercellen wordt vertraagd of soms zelfs gestopt. Tot nu toe werd in eerste instantie tamoxifen gegeven en als dit niet aansloeg werd overgegaan op astrazanol - arimidex -, maar nu blijkt dus dat als astrazanol - arimidex als eerste behandeling wordt gegeven borstkankerpatiënten 22 % minder kans op een recidief hebben en beduidend minder bijwerkingen dan bij een behandeling met tamoxifen. Tamoxifen verhoogt het risico op trombose en op het krijgen van kanker in het baarmoederslijmvlies terwijl astrazanol - arimidex deze bijwerkingen niet vertoont. Astrazanol kan als pilletje gewoon thuis worden ingenomen. Astrazanol - arimidex -  werd al als middel ingezet bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker (in de reguliere oncologie worden deze vrouwen overigens als ongeneeslijk beschouwd en wordt elke behandeling gezien als palliatief zie medische termen voor verklaring wat palliatief- pijnverzachtend en niet genezend -  is) , maar zal nu dus ook als eerste lijnbehandeling worden  verkozen. 

Prof. dr. Jan Klijn verklaart in het AD nog het volgende: "Ongeveer de helft van de vrouwen bij wie borstkanker wordt geconstateerd, wordt door een operatie genezen. Bij de andere helft zijn er tumorcellen het lichaam ingeglipt via de bloed- en lymfebanen. Dit is in het begin niet aantoonbaar. De cellen kunnen later, als ze zich beginnen te vermenigvuldigen, leiden tot een tumor elders in het lichaam (noot redactie: bij borstkanker worden vaak uitzaaiingen gezien in de botten, buikstreek, maar ook in de longen en hersenen. Een gezond dieet (Houtsmuller en/of Gerson of Dean Ornish en bepaalde voedingssupplementen kunnen een recidief vertragen of zelfs voorkomen, maar daarvoor zult u een consult moeten doen bij een orthomoleculaire arts) . In Nederland krijgen ongeveer 10.000 vrouwen per jaar borstkanker waarvan er 3500 aan de ziekte overlijden. Het sterftecijfer gaat de laatste jaren licht omlaag omdat er vroegtijdiger borstkanker wordt opgespoord en omdat de behandelingen beter en effectiever zijn aldus prof. dr. Jan Klijn in het AD en voegt hij toe: "Er zal zoveel studie naar bepaalde behandelingen worden gedaan dat we misschien binnenkort wel een tekort aan geschikte patiënten zullen krijgen". "Ik verwacht dat over 20 jaar (!!!) het aantal sterftegevallen zal zijn teruggebracht naar 10 tot 15%". (Noot redactie: En ik begrijp bij navraag in het reguliere circuit dat dit nog een optimistische voorstelling van zaken is. Lees bv. het verhaal van Rina die drie jaar geleden de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg, chemo enz. weigerde maar wel een hormoonbehandeling ging gebruiken met als aanvulling het Houtsmullerdieet - een gezonde leefstijl met veel wandelen/fietsen enz. - en aanvullende voedingssuppletie via een orthomoleculaire arts. Afgelopen zomer bleek er geen kanker meer te traceren in haar bloed. De vrouw is nog erg voorzichtig om al in een juichstemming te geraken, maar voelt zich in een uitstekende gezondheid. Wellicht is er dus toch de mogelijkheid om aanvullend op een behandeling met  astrazanol - arimidex uw kansen op een genezing van borstkanker te vergroten en er niet 20 jaar op te gaan zitten wachten tot de reguliere oncologie ook tot dat inzicht komt).


Plaats een reactie ...

Reageer op "Anastrazol - Arimidex vervangt vanaf 2004 vaak tamoxifen als eerstelijns behandeling bij hormoongevoelige borstkanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Arimidex: 2 jaar aromataseremmers >> Arimidex - anastrozole samen >> Aromataseremmers bij borstkanker: >> Arimidex - anastrozole geeft >> Anastrazol - Arimidex vervangt >> Anastrozole (Arimidex) kreeg >> Arimidex - anastrozole, een >>