Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie

Ons rekeningnummer is: RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. 

Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven. En we hebben een ANBI status

28 oktober 2021: Bloedplasma geven aan al ernstig zieke patiënten besmet met het coronavirus - Covid-19 geeft geen verschil in ziekteverloop en kans op overlijden. Dit blijkt uit de resultaten van een grote fase III studie. 

Effect of Convalescent Plasma on Organ Support–Free Days in Critically Ill Patients With COVID-19

Conclusion: Among critically ill adults with confirmed COVID-19, treatment with convalescent plasma had a low likelihood of providing improvement in organ support–free days. (Bij ernstig zieke volwassenen met bevestigde COVID-19 had behandeling met herstellend plasma een lage kans op verbetering van orgaanondersteuningsvrije dagen.)


11 november 2020: Mooi nieuws voor kankerpatienten:

Nieuwe corona-behandeling met bloedplasma kan starten

Sanquin Bloedbank en plasmaproducent Sanquin Plasma Products (SPP) hebben de afgelopen maanden uit gedoneerd bloed 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. Dit medicijn is nu klaar om ingezet te worden. Het zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem te voorkomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kankerpatiënten en mensen die net een transplantatie hebben ondergaan. Ook komt er een onderzoek om in kaart te brengen hoe effectief dit medicijn is om besmetting van kwetsbare ouderen te voorkomen, bijvoorbeeld na contact met een besmet persoon.>>>>>>>lees verder

9 april 2020: Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/twee-oudere-patienten-in-zuid-korea-die-op-de-ic-lagen-herstelden-alsnog-van-het-corona-virus-door-bloedplasma-behandeling-van-genezen-patienten.html

Zie ook in gerelateerde artikelen

6 juli 2020: De studie met bloedplasma is stopgezet omdat bijna alle deelnemende patiënten al antistoffen hadden aangemaakt op het moment dat ze in het ziekenhuis werden opgenomen en werden geselecteerd voor de studie.

Orginele studieverslag: Convalescent Plasma for COVID-19. A randomized clinical trial is gisteren gepubliceerd. 

De Volkskrant schrijft er dit artikel over: Spraakmakend onderzoek naar ‘levend’ medicijn voor coronapatiënten na drie maanden stopgezet

Zie ook dit artikel : 

https://kanker-actueel.nl/passieve-immuniteit-kan-60-plussers-beschermen-tot-er-een-vaccin-is-stelt-harvard-viroloog-jaap-goudsmid.html waarbij geadviseerd wordt om bloedplasma als vaccin te gebruiken. Wat niet zo gek klinkt als je leest waarom de Erasmus studie is stilgelegd. 

10 april 2020: 

In het Rotterdamse Erasmus MC heeft een coronapatiënt een injectie met plasma ontvangen van iemand die is genezen van covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Zo schrijft de NOS op hun website.

Nederlandse coronapatiënt heeft plasma met antistoffen ontvangen

Het onderzoek draait om zogeheten antistoffen. Wie besmet raakt met een virus maakt daar meestal antistoffen tegen aan. Die antistoffen komen terecht in het plasma: het bloed zonder de bloedcellen.

Antistoffen hechten aan verschillende stukjes van het oppervlak van virusdeeltjes en op die manier neutraliseren ze virussen. Ook werken antistoffen als een soort signaal-vlaggetje: ze laten afweercellen weten dat zij de virusdeeltjes moeten opruimen.

De hoop is nu dat plasma met antistoffen tegen het coronavirus het herstel van coronapatiënten bevordert. "Tijdens de SARS-uitbraak in 2003 is bijvoorbeeld een aantal kleine onderzoeken uitgevoerd met plasma van mensen die van SARS waren genezen", vertelt internist-infectioloog Bart Rijnders, die het onderzoek in het Erasmus MC leidt.

"Die onderzoeken bij SARS-patiënten suggereren voorzichtig dat toediening van plasma met antistoffen de kans op overlijden verkleint. Het kan wellicht helpen om het verblijf in het ziekenhuis te verkorten en het aantal virusdeeltjes te verminderen", zegt Rijnders.>>>>>>>lees verder

6 april 2020:

Uit een deelstudie uit een eerste Chinese studie met honderden patiënten blijkt uit een eerste analyse van de eerste 10 patiënten die in het ziekenhuis lagen wegens ernstige klachten door het corona virus (COVID-19) dat het geven van bloed met anti stoffen, gehaald uit bloedplasma van genezen patienten die eerder besmet waren met het coronavirus, een uitstekende manier kan zijn om de patienten te helpen en daarnaast passieve immuniteit op te bouwen.

Drie dagen na de eerste injectie met de anti stoffen ging het al veel beter met de 10 patiënten waarvan de ogtepassing van bloed met anti stoffen was geanalyseerd, bij zeven van hen was het virus zelfs niet meer in het bloed terug te vinden.

De Chinese artsen in Wujang hebben de afgelopen maanden plasma met antistoffen gegeven aan enkele honderden patiënten met covid-19. De resultaten van de eerste 10 patienten geeft dus veel hoop dat dit een manier is om passieve immuniteit op te bouwen en de klachten van de patiënten die nu in de ziekenhuizen liggen te verminderen.

In Nederland zijn ze ook al begonnen met deze manier van behandelen van coronapatiënten. En komende maanden wordt deze aanpak uitgerold in 17 verschillende ziekenhuizen in Nederland. Ook In andere landen zoals Duitsland, Belgie en Amerika bv wordt deze manier van behandelen van patiënten met het corona virus (COVID-19) middels een groot internationaal onderzoek ingezet.

In Nederland vraagt Saquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt aan iedereen die bewezen met het corona virus is besmet geweest om bloedplasma te doneren. 

Het studieverslag van de Chinese deelstudie: 

The feasibility of convalescent plasma therapy in severe COVID-19 patients: a pilot study

is als abstract hieronder te lezen en als PDF is het volledige studieverslag te lezen.

Een vertaling van de belangrijkste uitkomsten uit het abstract:

  • Een dosis van 200 ml herstellend bloedplasma (CP) afkomstig van recent herstelde donoren met neutraliserende antilichaamstoffen boven 1: 640 werd aan de patiënten gegeven in de vorm van een bloedtransfusie als aanvulling op maximale ondersteunende zorg en antivirale middelen.
  • Het primaire eindpunt was de veiligheid van de CP-transfusie.
  • Het tweede doel was de verbetering van klinische symptomen van de coronapatiënten en laboratoriumparameters binnen 3 dagen na de bloedplasma transfusie.
  • De mediane tijd tussen het begin van de ziekte en de CP-transfusie was 16,5 dagen.
  • Na de bloedplasma transfusie nam het niveau van het neutraliserend antilichaam in vijf gevallen snel toe tot 1: 640, terwijl dat van de andere vier gevallen op een hoog niveau bleef (1: 640).
  • De klinische symptomen waren significant verbeterd samen met een toename van de oxyhemoglobineverzadiging binnen 3 dagen.
  • Verschillende parameters verbeterden in vergelijking met de situaite voor de transfusie, waaronder een verhoogd aantal lymfocyten (0,65 * 109 / l vs. 0,76 * 109 / l) en een verlaagd C-reactief proteïne (55,98 mg / l vs. 18,13 mg / l). Radiologische onderzoeken toonden een verschillende mate van absorptie van longlaesies binnen 7 dagen. De virale lading was niet detecteerbaar na transfusie bij zeven patiënten met eerdere virusbesmetting.
  • Er werden geen ernstige bijwerkingen waargenomen. Deze studie toonde aan dat een bloedplasma behandeling goed werd verdragen en mogelijk de klinische resultaten zou kunnen verbeteren door het coronavirus te neutraliseren bij patiënten met ernstige COVID-19 besmetting.

De optimale dosis en het tijdspunt, evenals het klinische voordeel van Ceen bloedplasma behandeling moet verder worden onderzocht in grotere, goed gecontroleerde onderzoeken.

De Volkskrant heeft over deze aanpak ook een goed artikel geschreven: 

Coronapatiënten krijgen bloedplasma met antistoffen. De grote vraag: gaat het werken?

waaruit ik dit citaat aanhaal:

Toepassing bij Spaanse griep

De gedachte dat een genezen patiënt een zieke patiënt kan helpen, is al honderd jaar oud. Begin vorige eeuw werd de methode voor het eerst toegepast bij de Spaanse griep, en onderzoek uit die tijd maakt duidelijk dat het sterftecijfer in de behandelde groep flink lager lag. Ook bij de twee ebola-uitbraken in West-Afrika zijn antistoffen ingezet evenals bij de Mexicaanse griep, en tijdens de sars-epidemie (ook een coronavirus): steeds met hoopvol resultaat maar met de kanttekening dat al die onderzoeken methodologische beperkingen kenden.

Hier het abstract van de Chinese deelstudie van de eerste 10 patiënten die werden geanalyseerd, maar er zullen de komende weken ongetwijfeld de resultaten van meer patiënten aan deze studie toe worden gevoegd.

This study showed convalescent plasma therapy (CP therapy) was welltolerated and could potentially improve the clinical outcomes through neutralizing viremia in severe COVID-19 cases.

The feasibility of convalescent plasma therapy in severe COVID-19 patients: a pilot study

Kai DuanBende LiuCesheng LiHuajun ZhangTing YuJieming QuMin ZhouLi ChenShengli MengYong HuCheng PengMingchao YuanJinyan HuangZejun WangJianhong YuXiaoxiao GaoDan WangXiaoqi YuLi LiJiayou ZhangXiao WuBei LiYanping YuWei ChenYan PengYeqin HuLianzhen LinXuefei LiuShihe HuangZhijun ZhouLianghao ZhangYue WangZhi ZhangKun DengZhiwu XiaQin GongWei ZhangXiaobei ZhengYing LiuHuichuan YangDongbo ZhouDing YuJifeng HouZhengli ShiSaijuan ChenZhu ChenXin-xin ZhangXiaoming Yang

Abstract

Currently, there are no approved specific antiviral agents for 2019 novel coronavirus disease (COVID-19). In this study, ten severe patients confirmed by real-time viral RNA test were enrolled prospectively. One dose of 200 mL convalescent plasma (CP) derived from recently recovered donors with the neutralizing antibody titers above 1:640 was transfused to the patients as an addition to maximal supportive care and antiviral agents. The primary endpoint was the safety of CP transfusion. The second endpoints were the improvement of clinical symptoms and laboratory parameters within 3 days after CP transfusion. The median time from onset of illness to CP transfusion was 16.5 days. After CP transfusion, the level of neutralizing antibody increased rapidly up to 1:640 in five cases, while that of the other four cases maintained at a high level (1:640). The clinical symptoms were significantly improved along with increase of oxyhemoglobin saturation within 3 days. Several parameters tended to improve as compared to pre-transfusion, including increased lymphocyte counts (0.65*109/L vs. 0.76*109/L) and decreased C-reactive protein (55.98 mg/L vs. 18.13 mg/L). Radiological examinations showed varying degrees of absorption of lung lesionswithin 7 days. The viral load was undetectable after transfusion in seven patients who had previous viremia. No severe adverse effects were observed. This study showed CP therapy was welltolerated and could potentially improve the clinical outcomes through neutralizing viremia in severe COVID-19 cases. The optimal dose and time point, as well as the clinical benefit of CP therapy, needs further investigation in larger well-controlled trials.

Competing Interest Statement

The authors have declared no competing interest.

Clinical Trial

ChiCTR2000030048

Funding Statement

This study was funded by Key projects of the Ministry of Science and Technology China "Preparation of specific plasma and specific globulin from patients with a recovery period of COVID-19 infection” (project number: 2020YFC0841800).This work was also supported by Shanghai Guangci Translational Medicine Development Foundation.

Author Declarations

All relevant ethical guidelines have been followed; any necessary IRB and/or ethics committee approvals have been obtained and details of the IRB/oversight body are included in the manuscript.

Yes

All necessary patient/participant consent has been obtained and the appropriate institutional forms have been archived.

Yes

I understand that all clinical trials and any other prospective interventional studies must be registered with an ICMJE-approved registry, such as ClinicalTrials.gov. I confirm that any such study reported in the manuscript has been registered and the trial registration ID is provided (note: if posting a prospective study registered retrospectively, please provide a statement in the trial ID field explaining why the study was not registered in advance).

Yes

I have followed all appropriate research reporting guidelines and uploaded the relevant EQUATOR Network research reporting checklist(s) and other pertinent material as supplementary files, if applicable.

Yes


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bloedplasma injecties met anti stoffen van genezen corona virus patienten gaat in Nederland en andere landen ruim toegepast worden na goede resultaten uit kleinschalige studie in China"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Bloedplasma met antistoffen >> Bloedplasma injecties met >> Bloedplasma met antistoffen >>