28 oktober 2021: Bloedplasma geven aan al ernstig zieke patiënten besmet met het coronavirus - Covid-19 geeft geen verschil in ziekteverloop en kans op overlijden. Dit blijkt uit de resultaten van een grote fase III studie. 

Effect of Convalescent Plasma on Organ Support–Free Days in Critically Ill Patients With COVID-19

Conclusion: Among critically ill adults with confirmed COVID-19, treatment with convalescent plasma had a low likelihood of providing improvement in organ support–free days. (Bij ernstig zieke volwassenen met bevestigde COVID-19 had behandeling met herstellend plasma een lage kans op verbetering van orgaanondersteuningsvrije dagen.)


Zie ook in gerelateerde artikelen.

11 november 2020: Mooi nieuws voor kankerpatienten:

Nieuwe corona-behandeling met bloedplasma kan starten

Sanquin Bloedbank en plasmaproducent Sanquin Plasma Products (SPP) hebben de afgelopen maanden uit gedoneerd bloed 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. Dit medicijn is nu klaar om ingezet te worden. Het zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem te voorkomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kankerpatiënten en mensen die net een transplantatie hebben ondergaan. Ook komt er een onderzoek om in kaart te brengen hoe effectief dit medicijn is om besmetting van kwetsbare ouderen te voorkomen, bijvoorbeeld na contact met een besmet persoon.>>>>>>>lees verder

14 oktober 2020: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/nieuwe-studies-bewijzen-dat-een-besmetting-met-het-corona-virus-covid-19-langdurige-immuniteit-geeft-door-igm-en-iga-antistoffen-die-opgeslagen-worden-in-immuunsysteem.html

3 oktober 2020: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/bloedplasma-met-antistoffen-plus-remsidivir-plus-aanvullend-vitamine-d-melatonine-en-aspirine-moet-president-donald-trump-redden-van-het-coronavirus-covid-19.html

en dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/remdesivir-lijkt-klachten-veroorzaakt-door-coronavirus-covid-19-te-verminderen-maar-is-weinig-bewijs-voor.html

Met name dit artikel over bloedplasma: 

https://kanker-actueel.nl/bloedplasma-injecties-met-anti-stoffen-van-genezen-corona-virus-patienten-gaat-in-nederland-en-andere-landen-ruim-toegepast-worden-na-goede-resultaten-uit-kleinschalige-studie-in-china.html

18 augustus 2020: Bron CNN 

Uit verschillende kleinschalige studies blijkt dat wanneer patiënten die besmet zijn met het coronavirus - Covid-19 en zij binnen een week na de eerste verschijnselen een injectie krijgen met bloedplasma met antistoffen van ex-Covid patiënten deze patiënten minder kans lopen te overlijden of ernstig ziek te worden. 

Herstellend plasma is een behandeling die wordt gemaakt met bloed van mensen die zijn hersteld van een infectie zoals Covid-19. Plasma is het vloeibare deel van bloed dat immuuncellen en antilichamen bevat - eiwitten die het lichaam maakt om infecties te bestrijden. Het plasma kan bij een zieke persoon worden toegediend om het herstel te bevorderen. Het Erasmus had een studie daarmee lopen maar hebben dat stopgezet omdat te weinig mensen antistoffen in hun bloed hadden.

Doorgaans kan het plasma van één donor twee of drie mensen behandelen en kan de oorspronkelijke donor binnen een paar weken terugkomen en opnieuw doneren.Maar er zijn maar een beperkt aantal donoren en wetenschappers beginnen te denken dat er slechts een maand tijd is waarin mensen genoeg antilichamen in hun bloed hebben om iemand anders te helpen de ziekte te bestrijden. 

Maar in Amerika en China worden de laatste maanden beetje bij beetje studiegegevens vrijgegeven die wijzen op een goed effect van deze manier van behandelen.

Dr. Nicole Bouvier, specialist in infectieziekten in Mount Sinai deed een retrospectieve studie op de gegevens van in haar ziekenhuis behandelde patiënten. 

Bouvier publiceerde de resultaten in een zogeheten pre-print studie, wat betekent dat het nog niet peer-reviewed is, in mei. Patiënten die werden behandeld met herstellend plasma verbeterden meer dan degenen die niet waren getransfundeerd, en meer patiënten met het bloedplasma geinjecteerd overleefden hun ziekte.

Zie dit studieverslag: Convalescent plasma treatment of severe COVID-19: A matched control study

In het PDF is het volledige studierapport te lezen met alle details hoe de onderzoekers te werk zijn gegaan. 

De sterfte was dubbel zo hoog bij de patiënten die geen bloedplasma hadden gehad in vergelijking met degenen die wel bloedplasma hadden gehad. 12,8 versus 24,4 procent. Maar omdat het geen placebo gecontroleerde studie was kunnen de onderzoekers niet zeggen of dit is gekomen door het bloedplasma of door andere oorzaken.  

Een andere kleine studie die in maart in JAMA werd gepubliceerd, toonde aan dat vier van de vijf patiënten die herstellend plasma kregen, verbeterden. Een tweede kleine studie van 10 Chinese patiënten die in mei in het tijdschrift PNAS werd gepubliceerd, zag verbetering bij patiënten die werden behandeld met herstellend plasma, zonder noemenswaardige bijwerkingen. veiligheidsproblemen. Twee andere kleine onderzoeken uit China lieten vergelijkbare resultaten zien.

Klik op onderstaande links voor de studieverslagen:

Treatment of 5 Critically Ill Patients With COVID-19 With Convalescent Plasma

Effectiveness of convalescent plasma therapy in severe COVID-19 patients

Effect of Convalescent Plasma Therapy on Viral Shedding and Survival in Patients With Coronavirus Disease 2019

Artsen van het Houston Methodist publiceerden hun resultaten in mei in het American Journal of Pathology. Van de 25 in het ziekenhuis opgenomen patiënten met Covid-19, zeven dagen na de herstellende plasmabehandeling, vertoonden negen enige verbetering en werden zeven uit het ziekenhuis ontslagen. Op dag 14 waren er 19 verbeterd en 11 werden ontslagen. Er waren geen veiligheidsproblemen. Zie Treatment of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Patients with Convalescent Plasma

Toch is het niet duidelijk volgens deze onderzoekers of de behandeling de reden was dat deze patiënten verbeterden; de studieresultaten zouden in een grotere groep patiënten moeten worden gereproduceerd.

In juni 2020 toonde een grotere studie onder 5.000 patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis voor hun besmetting, aan dat de behandeling veilig was.Dr. Arturo Casadevall, een van de onderzoekers, noemde herstellend plasma het 'goede nieuwsverhaal' van de pandemie.

Zie deze PDF: Early safety indicators of COVID-19 convalescent plasma in 5000 patients

Uit het studierapport: 

RESULTATEN. De incidentie van alle ernstige ongewenste voorvallen (SAE's), inclusief sterftecijfer (0,3%), in de eerste 4 uur na bloedplasma transfusie was <1%. Van de 36 gerapporteerde ernstige bijwerkingen waren er 25 gerapporteerde incidenten van gerelateerde ernstige bijwerkingen, waaronder mortaliteit(n = 4), transfusiegerelateerde circulatoire overbelasting (n = 7), transfusiegerelateerd acuut longletsel (n = 11) en ernstige allergische transfusie reacties (n = 3). Slechts 2 van de 36 SAE's werden echter beoordeeld als absoluut gerelateerd aan het herstellende plasmatransfusie door de behandelende arts. Het sterftecijfer over 7 dagen was 14,9%.

Conclusie: Gezien de dodelijke aard van COVID-19 en de grote populatie van ernstig zieke patiënten die in deze analyses zijn opgenomen, lijkt het sterftecijfer niet buitensporig hoog. Deze vroege indicatoren suggereren dat transfusie van herstellend plasma veilig is toe te passen bij patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis.

Een recente studie van begin augustus onder 35.000 patiënten die nog niet door vakgenoten is beoordeeld (peer reviewed) , toonde aan dat het vroegtijdig toedienen van een plasmabehandeling de sterfgevallen leek te verminderen. Mensen die de transfusies binnen drie dagen na de diagnose kregen, hadden een sterftecijfer binnen een week van 8,7%, terwijl patiënten die vier of meer dagen na de ziekte werden behandeld een sterftecijfer van 11,9% hadden. Maar zewggen critici er was geen placebogroep. Zonder die vergelijking is het moeilijk te weten of de behandeling het verschil heeft gemaakt.

Zie dit studieverslag: Effect of Convalescent Plasma on Mortality among 2 Hospitalized Patients with COVID-19: Initial Three3 Month Experience

Bovenstaand artikel heb ik samengesteld uit gegevens van dit artikel dat CNN publiceerde: 

Hier het abstract van de laatste studie:

Effect of Convalescent Plasma on Mortality among Hospitalized Patients with COVID-19: Initial Three-Month Experience

Michael J Joyner, Jonathon W Senefeld, Stephen A Klassen, John R Mills, Patrick W Johnson, Elitza S Theel, Chad C Wiggins, Katelyn A Bruno, Allan M Klompas, Elizabeth R Lesser, Katie L Kunze, Matthew A Sexton, Juan C Diaz Soto, Sarah E Baker, John R.A. Shepherd, Noud van Helmond, Camille M van Buskirk, Jeffrey L Winters, James R Stubbs, Robert F Rea, David O Hodge, Vitaly Herasevich, Emily R Whelan, Andrew J Clayburn, Kathryn F Larson, Juan G Ripoll, Kylie J Andersen, Matthew R Buras, Matthew N.P. Vogt, Joshua J Dennis, Riley J Regimbal, Philippe R Bauer, Janis E Blair, Nigel S Paneth, DeLisa Fairweather, R. Scott Wright, Rickey E Carter, Arturo Casadevall

Abstract

Importance: Passive antibody transfer is a longstanding treatment strategy for infectious diseases that involve the respiratory system. In this context, human convalescent plasma has been used to treat coronavirus disease 2019 (COVID-19), but the efficacy remains uncertain. Objective: To explore potential signals of efficacy of COVID-19 convalescent plasma. Design: Open-label, Expanded Access Program (EAP) for the treatment of COVID-19 patients with human convalescent plasma. Setting: Multicenter, including 2,807 acute care facilities in the US and territories. Participants: Adult participants enrolled and transfused under the purview of the US Convalescent Plasma EAP program between April 4 and July 4, 2020 who were hospitalized with (or at risk of) severe or life threatening acute COVID-19 respiratory syndrome. Intervention: Transfusion of at least one unit of human COVID-19 convalescent plasma using standard transfusion guidelines at any time during hospitalization. Convalescent plasma was donated by recently-recovered COVID-19 survivors, and the antibody levels in the units collected were unknown at the time of transfusion. Main Outcomes and Measures: Seven and thirty-day mortality. Results: The 35,322 transfused patients had heterogeneous demographic and clinical characteristics. This cohort included a high proportion of critically-ill patients, with 52.3% in the intensive care unit (ICU) and 27.5% receiving mechanical ventilation at the time of plasma transfusion. The seven-day mortality rate was 8.7% [95% CI 8.3%-9.2%] in patients transfused within 3 days of COVID-19 diagnosis but 11.9% [11.4%-12.2%] in patients transfused 4 or more days after diagnosis (p<0.001). Similar findings were observed in 30-day mortality (21.6% vs. 26.7%, p<0.0001). Importantly, a gradient of mortality was seen in relation to IgG antibody levels in the transfused plasma. For patients who received high IgG plasma (>18.45 S/Co), seven-day mortality was 8.9% (6.8%, 11.7%); for recipients of medium IgG plasma (4.62 to 18.45 S/Co) mortality was 11.6% (10.3%, 13.1%); and for recipients of low IgG plasma (<4.62 S/Co) mortality was 13.7% (11.1%, 16.8%) (p=0.048). This unadjusted dose-response relationship with IgG was also observed in thirty-day mortality (p=0.021). The pooled relative risk of mortality among patients transfused with high antibody level plasma units was 0.65 [0.47-0.92] for 7 days and 0.77 [0.63-0.94] for 30 days compared to low antibody level plasma units. Conclusions and Relevance: The relationships between reduced mortality and both earlier time to transfusion and higher antibody levels provide signatures of efficacy for convalescent plasma in the treatment of hospitalized COVID-19 patients. This information may be informative for the treatment of COVID-19 and design of randomized clinical trials involving convalescent plasma. Trial Registration: ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04338360

Competing Interest Statement

The authors have declared no competing interest.

Clinical Trial

NCT04338360

Funding Statement

This project has been funded in part with Federal funds from the Department of Health and Human Services; Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response; Biomedical Advanced Research and Development Authority under Contract No. 75A50120C00096. Additionally, this study was supported in part by National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) grant UL1TR002377, National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) grant 5R35HL139854 (to MJJ), National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) 5T32DK07352 (to JWS and CCW), Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC) PDF-532926-2019 (to SAK), National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) grants R21 AI145356, R21 AI152318 and R21 AI154927 (to DF), R01 AI152078 9 (to AC), National Heart Lung and Blood Institute RO1 HL059842 (to AC), National Institute on Aging (NIA) U54AG044170 (to SEB), Schwab Charitable Fund (Eric E Schmidt, Wendy Schmidt donors), United Health Group, National Basketball Association (NBA), Millennium Pharmaceuticals, Octapharma USA, Inc, and the Mayo Clinic.

Author Declarations

I confirm all relevant ethical guidelines have been followed, and any necessary IRB and/or ethics committee approvals have been obtained.

Yes

The details of the IRB/oversight body that provided approval or exemption for the research described are given below:

Mayo Clinic IRB has approved this protocol (20-003312).

All necessary patient/participant consent has been obtained and the appropriate institutional forms have been archived.

Yes

I understand that all clinical trials and any other prospective interventional studies must be registered with an ICMJE-approved registry, such as ClinicalTrials.gov. I confirm that any such study reported in the manuscript has been registered and the trial registration ID is provided (note: if posting a prospective study registered retrospectively, please provide a statement in the trial ID field explaining why the study was not registered in advance).

Yes

I have followed all appropriate research reporting guidelines and uploaded the relevant EQUATOR Network research reporting checklist(s) and other pertinent material as supplementary files, if applicable.

Yes

Paper in collection COVID-19 SARS-CoV-2 preprints from medRxiv and bioRxiv


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bloedplasma met antistoffen bewijst meer en meer goed te werken bij patiënten besmet met het corona virus - Covid-19"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Bloedplasma met antistoffen >> Bloedplasma injecties met >> Bloedplasma met antistoffen >>