Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie?  Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.

11 juni 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/dieet-voedingspatroon-dat-de-darmflora-beinvloed-zoals-vezels-en-probiotica-heeft-invloed-op-aanslaan-van-immuuntherapie-met-anti-pd-medicijnen.html

Wie advies wilt over hoe het microbioom te verbeteren zou contact op kunnen nemen met deze website: Www.microbiome-Center.nl Voor zowel artsen als individuele burgers staat een groep van artsen en wetenschappers klaar om u een persoonlijk advies te geven.

11 juni 2019: Bron: Nature (met dank aan Dirk die me hierop wees)

Veelgebruikte medicijnen als cholesterolverlagers, antidepressiva en de anticonceptiepil worden door bacteriën in de darmen zo omgebouwd dat de werking in ons lichaam er mogelijk door verandert. Omdat de darmflora per persoon verschilt, kan dat verklaren waarom de werking van geneesmiddelen per patiënt kan verschillen. 

Amerikaanse wetenschappers stelden 271 soorten pillen in kweekschaaltjes bloot aan 76 verschillende veel voorkomende menselijke darmbacteriën en zagen bij twee derde van de medicijnen een verandering optreden: de chemische samenstelling van de middelen veranderde onder invloed van tenminste een bacteriestam. Het ging om alledaagse medicijnen als bloeddrukverlagers, maar ook om kankermedicatie. Die ontdekking kan gevolgen hebben voor de behandeling van uiteenlopende ziektes, schrijven wetenschappers in Nature

Van een paar medicijnen is al bekend dat ze door darmbacteriën worden beïnvloed, maar nu wordt voor het eerst duidelijk hoe omvangrijk de invloed van de darmflora op geneesmiddelen is, zegt de Groningse hoogleraar maag-darm-leverziekten Rinse Weersma, niet betrokken bij het onderzoek. De Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan Yale University, achterhaalden ook hoe bacteriën hun invloed uitoefenen. Ze ontdekten welke genen in de bacteriën daarvoor verantwoordelijk zijn en welke enzymen vervolgens de samenstelling van de geneesmiddelen veranderen. Enzymen blijken vaak een extra molecuul aan een medicijn te koppelen of er een molecuul af te halen. Dat kan een direct gevolg hebben voor de werkzaamheid van een middel. 

Behandeling op maat 
Het is al veel langer bekend dat ook enzymen in de lever invloed hebben op de werking van medicijnen. Wie te veel of te weinig van een bepaald leverenzym heeft, loopt het risico dat een geneesmiddel te traag of te snel wordt afgebroken en in een te hoge of lage concentratie in het bloed komt. De aanmaak van die leverenzymen kan alleen niet worden aangepakt, benadrukt Weersma, terwijl het microbioom, de tientallen miljoenen bacteriën in de darmen, wél kan worden beïnvloed. Dat biedt in de toekomst kansen voor een behandeling op maat, denkt hij. 'Met een dieet, met probiotica, en in het uiterste geval met een poeptransplantatie, kan de samenstelling van de darmbacteriën worden veranderd en daarmee mogelijk ook de werkzaamheid van geneesmiddelen.' 

De Amerikaanse studie geeft nog geen inzicht in de klinische gevolgen van de ontdekking: het onderzoek is in kweekbakjes en bij muizen gedaan. Maar Weersma is enthousiast en kan zich indenken dat artsen de komende jaren het microbioom van hun patiënten laten analyseren en gaan uitzoeken of hun darmflora mogelijk zo kan worden aangepast dat bepaalde medicijnen beter werken. (Redactie: op ASCO is een studie gepubliceerd over effecten van vezels en probiotica bij immuuntherapie bij melanomen)

Het microbioom blijkt zelfs van invloed op op de effectiviteit van immuuntherapie bij kanker, aldus Weersma. In Amerikaans onderzoek krijgen sommige kankerpatiënten daarom nu voorafgaand aan immuuntherapie eerst een poeptransplantatie waarbij de samenstelling van de bacteriepopulatie in hun darmen wordt gewijzigd. De hoop is dat de kankerbehandeling dan beter aanslaat. 

Bovenstaande Nederlandse samenvatting is gemaakt uit een subartikel uit het oorsponkelijke artikel in Nature van 29 mei 2019:

The Integrative Human Microbiome Project

En is o.a. gebaseerd op dit artikel van het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH):

Human Microbiome Project Sheds Light on How Humans and Microbes Interact

Results from three studies published recently in the Nature family of journals examine how humans and microbes interact and how these interactions relate to human health. The studies were supported by the National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), in collaboration with other National Institutes of Health (NIH) Institutes and Centers in support of the Common Fund’s Human Microbiome Project.

As part of the Integrative Human Microbiome Project, these long-term studies help provide a framework for continuing investigations that seek to better understand the role of the human microbiome—the trillions of microorganisms that inhabit our bodies—and how changes in the microbiome are associated with, or even cause, illnesses.>>>>>>>lees verder

Lees ook dit artikel uit Nature: How gut microbes are joining the fight against cancer. The intestinal microbiome seems to influence how well some cancer drugs work. But is the science ripe for clinical trials?

Referenties gerelateerd aan bovengenoemd artikel:

References

Publication Date: 
May 29, 2019

Plaats een reactie ...

Reageer op "Darmbacterien beinvloeden werking van veel medicijnen, waaronder cholesterolverlagers, antidepressiva en de anticonceptiepil. Het microbioom - darmflora blijkt grote rol te spelen in onze gezondheid en immuunsysteem"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Darmbacterien beinvloeden >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >> Chemo stimuleert juist kankergroei >> Kanker opsporen binnen 20 >> Effecten van medicijnen en >> vorinostat heft resistentie >> Keer diabetes om wint zinnige >> E-sigaret blijkt 95 procent >>