Als u de informatie op kanker-actueel waardeert wilt u misschien donateur worden van onze Stichting Gezondheid Actueel. Wij zijn ook een ANBI organisatie. Als donateur kunt u korting krijgen op voedingssupplementen bij verschillende bedrijven.

2 januari 2018: Bron: The Lancet

Vier jaar geleden was ik met een kankerpatiënt met uitgezaaide darmkanker bij dr. Jan Schellens. De patient had al een week zeer ernstige diarree. Dr. Schellens halveerde de dosis en de patiënt herstelde redelijk snel. Dr. Schellens vertelde ons dat de diarree wellicht te wijten was aan een DNA mutatie. Nu blijkt uit groot onderzoek dat een bepaalde DNA mutatie (DYPD mutaties) inderdaad gevaarlijk is voor gebruik van xeloda - capecitabine.

Sommige kankerpatienten die Xeloda - capecitabine gebruiken kunnen daarmee zeer ernstige problemen krijgen tot aan overlijden toe als zij deze bepaalde DNA mutatie hebben. Namelijk 8 procent van de kankerpatienten die meededen aan deze studie hadden een DNA afwijking  (DPYD mutaties) en hadden minimaal halvering nodig van de dosis. Dit blijkt uit een groot Nederlands onderzoek bij 1175 kankerpatienten.

De onderzoekers zeggen nu dat voortaan iedereen die Xeloda - capecitabine krijgt voorgeschreven eerst een DNA test krijgt die bepalend is welke dosis kan worden gegeven. 

De studie is gepubliceerd in The Lancet: DPYD genotype-guided dose individualisation of fluoropyrimidine therapy in patients with cancer: a prospective safety analysis. En is tegen betaling in te zien

Hier de resultaten uit het abstract en zie daaronder artikel uit de Volkskrant over deze studie.

Resultaten:

Tussen 30 april 2015 en 21 december 2017 hebben we 1181 patiënten opgenomen in deze studie. 78 patiënten werden als niet-evalueerbaar beschouwd, omdat ze achteraf niet voldeden aan de inclusie criteria, geen behandeling op basis van 5-FU (fluoropyrimidine startten) of homozygote of samengestelde heterozygote DPYD-allele dragers waren.

Van de 1103 evalueerbare patiënten waren 85 (8%) heterozygote DPYD-variant alleldragers en 1018 (92%) waren DPYD-wildtype-patiënten. Over het algemeen was de aan 5-FU gerelateerde ernstige toxiciteit hoger bij patiëntren die dragers waren van DPYD-varianten (33 [39%] van de 85 patiënten) dan bij wildtype-patiënten (231 [23%] van 1018 patiënten, p = 0 · 0013).

Zie verdere resultaten onderaan dit artikel in het abstract

De Volkskrant maakte er een groot artikel van:

Dna-test kan ernstige, soms fatale bijwerkingen van chemokuur voorkomen

Nederlandse kankerpatiënten die een veel voorgeschreven chemomedicijn nodig hebben, moeten voortaan eerst een dna-test krijgen. Op die manier kunnen jaarlijks tientallen levensbedreigende bijwerkingen, ic-opnames en zelfs sterfgevallen worden voorkomen.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "DNA mutatie (DPYD genmutatie) kan zeer ernstige gevolgen hebben voor patienten die Xeloda - capecitabine gebruiken blijkt uit groot Nederlands onderzoek."

  • Ellie Nicolai :
    Volgens mij gebeurt dit al .....
    Ben vorig jaar onder behandeling geweest in MCL te Leeuwarden .... oncologen zijn er volgens mij al bekend mee !!
    • Sarah :
      Mijn moeder ligt momenteel reeds 2 weken op intensieve zorgen na een heftige toxische reactie op dit middel. Artsen zeiden nochtans dat ze amper iets zou merken van de chemo, dit terwijl de chemo eerder preventief was en niet noodzakelijk. Nu kunnen ze mij niet zeggen of zij erdoor zal komen. Ik vind het verschrikkelijk dat wij niet op de hoogte waren van dit risico terwijl het blijkbaar makkelijk te voorkomen was.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Visolie vermindert de bijwerkingen >> DNA mutatie (DPYD genmutatie) >> Roken zou effectiviteit van >> Neutropenie - te lage witte >> Chemokuren en effect op kanker: >> Chemokuren als behandeling >> Chemokuren en hoe misselijkheid >> Onderzoekers ontdekken waarom >> Taxotere, wat is het? hoe >>