Het gebruik van koemelkproducten, zoals bv. melk, kaas en yoghurt levert geen echt extra risico op voor ontwikkelen van eierstokkanker, blijkt uit Nederlandse epidemologische studie en gepubliceerd in The British Journal of Cancer. Deze studie werd afgesloten in 1986 en levert anno 2005 de volgende resultaten: Na 11.3 jaar of follow-up van 62573 respondenten, data van 252 gevallen van epitheel eierstokkanker en 2216 subcohort deelnemers waren beschikbaar voor analyse. De multivariabele relatieve risico op kirjgen van epitheel eierstokkanker in de hoogste t.o.v. de lagste groep van inname van melkproducten - lactose en koemelkvet was 0.93 (95% confidence interval (CI)=0.60-1.45; P(trend)=0.32) en 1.53 (95% CI=1.00-2.36; P(trend)=0.11), respectievelijk. Deze studie is o.a. uitgevoerd aan de universiteit van Maastricht.
Dairy consumption and ovarian cancer risk in the Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer.
Mommers M, Schouten LJ, Goldbohm RA, van den Brandt PA.
1Department of Epidemiology, NUTRIM, Maastricht University, PO Box 616, Maastricht 6200 MD, The Netherlands.
Ovary cancer risk in relation to consumption of dairy products was investigated using a self-administered questionnaire on dietary habits and other risk factors for cancer, which was completed in 1986 by 62 573 postmenopausal women participating in the Netherlands Cohort Study. Follow-up for cancer was implemented by annual record linkage with the Netherlands Cancer Registry and a nationwide pathology registry. After 11.3 years of follow-up, data of 252 incident epithelial ovarian cancer cases and 2216 subcohort members were available for analysis. No association was seen between consumption of milk, yoghurt, cheese or fermented dairy products and ovarian cancer risk. The multivariable adjusted relative risk of epithelial ovarian cancer for women in the highest compared to the lowest quintile of intake of lactose or dairy fat was 0.93 (95% confidence interval (CI)=0.60-1.45; P(trend)=0.32) and 1.53 (95% CI=1.00-2.36; P(trend)=0.11), respectively. Lactose or dairy fat intakes were not associated with serous ovarian cancer risk. Our results do not support an association between consumption of dairy products or lactose intake and ovarian cancer.British Journal of Cancer advance online publication, 22 November 2005; doi:10.1038/sj.bjc.6602890 www.bjcancer.com.
PMID: 16306872 [PubMed - as supplied by publisher]
Gerelateerde artikelen
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten. copy 1
- Spiraaltje en metformin bij diabetici blijken het risico op ontwikkelen van eierstokkanker minder te maken. Blijkt uit twee reviewstudies
- Vaginaal douchen verdubbelt risico op eierstokkanker door veroorzaken van schadelijke bacterien en schimmelinfecties
- Debulking - operatieve verwijdering - van zichtbare endometriose verlaagt risico op eierstokkanker copy 1
- Amerikaanse gynaecologen pleiten voor routinematig verwijderden van eileiders wanneer een hysterectomie of afbinden van de eileiders wordt uitgevoerd. Dit zou risico op eierstokkanker met 30% verminderen..
- Groenten en aanvullend betacaroteen, een vitamine-B complex en vitamine E verminderen het risico op het krijgen van eierstokkanker aanzienlijk, aldus epidemologische studie onder 2500 vrouwen
- Koemelkproducten leveren geen groot extra risico op ontwikkelen van eierstokkanker, aldus Nederlandse epidemologische studie
- Oorsprong van eierstokkanker blijkt te ontstaan in verscholen stamcellen in de navel regio die zich hechten aan buitenkant eierstokken
- Ploegendienst met nachtdiensten vergroot de kans op het ontwikkelen van eierstokkanker copy 1
- Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11 procent) en eierstokkanker (20 procent) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Thee, enkele koppen per dag zou kans op eiesrtokkanker met 50 procent verminderen aldus grote langjarige epidemologische studie
- Vrouwen die in en na de overgang hormonen nemen (HRT) lopen 29% meer risico op het krijgen van eierstokkanker, aldus 9 jarig Europees bevolkingsonderzoek bij 125.000 vrouwen.
- Preventie - Eierstokkanker: Een vegetarisch vezelrijk dieet verkleint risico op eierstokkanker met de helft aldus casus-studie gecorrigeeerd naar omgevings- en erfelijke factoren onder 127 vrouwen.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Koemelkproducten leveren geen groot extra risico op ontwikkelen van eierstokkanker, aldus Nederlandse epidemologische studie"