28 november 2005: Bron; Br J Cancer. 2005 Nov 22;

Het gebruik van koemelkproducten, zoals bv. melk, kaas en yoghurt levert geen echt extra risico op voor ontwikkelen van eierstokkanker, blijkt uit Nederlandse epidemologische studie en gepubliceerd in The British Journal of Cancer. Deze studie werd afgesloten in 1986 en levert anno 2005 de volgende resultaten: Na 11.3 jaar of follow-up van 62573 respondenten, data van 252 gevallen van epitheel eierstokkanker en 2216 subcohort deelnemers waren beschikbaar voor analyse. De multivariabele relatieve risico op kirjgen van epitheel eierstokkanker in de hoogste t.o.v. de lagste groep van inname van melkproducten - lactose en koemelkvet was 0.93 (95% confidence interval (CI)=0.60-1.45; P(trend)=0.32) en 1.53 (95% CI=1.00-2.36; P(trend)=0.11), respectievelijk. Deze studie is o.a. uitgevoerd aan de universiteit van Maastricht.

Dairy consumption and ovarian cancer risk in the Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer.

Mommers M, Schouten LJ, Goldbohm RA, van den Brandt PA.

1Department of Epidemiology, NUTRIM, Maastricht University, PO Box 616, Maastricht 6200 MD, The Netherlands.

Ovary cancer risk in relation to consumption of dairy products was investigated using a self-administered questionnaire on dietary habits and other risk factors for cancer, which was completed in 1986 by 62 573 postmenopausal women participating in the Netherlands Cohort Study. Follow-up for cancer was implemented by annual record linkage with the Netherlands Cancer Registry and a nationwide pathology registry. After 11.3 years of follow-up, data of 252 incident epithelial ovarian cancer cases and 2216 subcohort members were available for analysis. No association was seen between consumption of milk, yoghurt, cheese or fermented dairy products and ovarian cancer risk. The multivariable adjusted relative risk of epithelial ovarian cancer for women in the highest compared to the lowest quintile of intake of lactose or dairy fat was 0.93 (95% confidence interval (CI)=0.60-1.45; P(trend)=0.32) and 1.53 (95% CI=1.00-2.36; P(trend)=0.11), respectively. Lactose or dairy fat intakes were not associated with serous ovarian cancer risk. Our results do not support an association between consumption of dairy products or lactose intake and ovarian cancer.British Journal of Cancer advance online publication, 22 November 2005; doi:10.1038/sj.bjc.6602890 www.bjcancer.com.

PMID: 16306872 [PubMed - as supplied by publisher]

Plaats een reactie ...

Reageer op "Koemelkproducten leveren geen groot extra risico op ontwikkelen van eierstokkanker, aldus Nederlandse epidemologische studie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Vaginaal douchen verdubbelt >> Debulking - operatieve verwijdering >> Amerikaanse gynaecologen pleiten >> Groenten en aanvullend betacaroteen, >> Koemelkproducten leveren geen >> Oorsprong van eierstokkanker >> Ploegendienst met nachtdiensten >> Stoppen met hormoontherapie >> Thee, enkele koppen per dag >> Vrouwen die in en na de overgang >>